Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523167
Complexnummer
523165 - De Bunswaard
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82869/57
Kadastrale aanduiding
Beuningen A 429
Beuningen A 447
Beuningen A 428
Dijk 10, 6641 LA te Beuningen Gld

Omschrijving

Omschrijving

Permanente VELDOVEN, bestaande uit twee in vuurvaste steen opgetrokken en in kruisverband gemetselde evenwijdige muren. De afstand tussen de twee muren bedraagt ca. 14 meter. De lengte van de muren bedraagt ca. 27 meter. Tussen de muren is een niet oorspronkelijke kapconstructie aangebracht. Eén open zijde is dichtgezet. In de dikke muren bevinden zich stookgaten met een segmentboogvormige afsluiting; elf stuks in beide muren en recht tegenover elkaar. Aan de buitenzijden van de muren bevinden zich niet oorspronkelijke bedrijfsruimten onder lessenaardak met golfplaten.

Waardering

Permanente VELDOVEN uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

- Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed en herkenbaar bewaard gebleven voorbeeld van een permanente veldoven met twee evenwijdige muren. Het object heeft zeldzaamheidswaarde omdat in Nederland slechts ca. 12 vergelijkbare exemplaren zijn behouden. Het object wordt gekenmerkt door een uiterst functionele opzet.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het markant in het Gelderse rivierengebied gesitueerde fabriekscomplex "De Bunswaard".

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de karakteristieke verschijningsvorm van deze permanente veldoven voor het periodiek stoken van bakstenen. Het object is van uitzonderlijk belang als zeldzame uitdrukking, in casu een veldoven, van de voor deze regio sedert het midden van de 19de eeuw zeer belangrijke nijverheid van de baksteenfabricage.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523165. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid Veldoven(TFU1) permanente veldoven

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1875
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing