De Bunswaard
523165 - De Bunswaard

Beuningen
Beuningen Gld

Omschrijving

Permanente VELDOVEN, bestaande uit twee in vuurvaste steen opgetrokken en in kruisverband gemetselde evenwijdige muren. De afstand tussen de twee muren bedraagt ca. 14 meter. De lengte van de muren bedraagt ca. 27 meter. Tussen de muren is een niet oorspronkelijke kapconstructie aangebracht. Eén open zijde is dichtgezet. In de dikke muren bevinden zich stookgaten met een segmentboogvormige afsluiting; elf stuks in beide muren en recht tegenover elkaar. Aan de buitenzijden van de muren bevinden zich niet oorspronkelijke bedrijfsruimten onder lessenaardak met golfplaten.

Permanente VELDOVEN uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

- Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed en herkenbaar bewaard gebleven voorbeeld van een permanente veldoven met twee evenwijdige muren. Het object heeft zeldzaamheidswaarde omdat in Nederland slechts ca. 12 vergelijkbare exemplaren zijn behouden. Het object wordt gekenmerkt door een uiterst functionele opzet.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het markant in het Gelderse rivierengebied gesitueerde fabriekscomplex "De Bunswaard".

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de karakteristieke verschijningsvorm van deze permanente veldoven voor het periodiek stoken van bakstenen. Het object is van uitzonderlijk belang als zeldzame uitdrukking, in casu een veldoven, van de voor deze regio sedert het midden van de 19de eeuw zeer belangrijke nijverheid van de baksteenfabricage.

JaDijk106641 LABeuningen Gld

Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenNijverheidVeldoven(TFU1)