523186 - Nieuw Hondorp
Bij Hondorpweg 7, 7121 KA te Aalten

Omschrijving

Rechts achter de boerderij staat een grote houten SCHUUR waarvan de gebinten afkomstig zijn van een gesloopte achttiende eeuwse boerderij. De schuur is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en heeft een afgewolfd zadeldak dat bedekt is met rode Hollandse pannen en wordt afgesloten door houten windveren.

De VOORGEVEL heeft in het midden een grote recht afgesloten deuropening met links een vierruits raampje en rechts een dubbele opgeklampte houten deur.

De LINKER ZIJGEVEL heeft in het midden een grote deuropening met dubbele deuren onder een opgewipt lessenaarsdak.

De ACHTERGEVEL heeft centraal een recht afgesloten deeldeuropening met houten deeldeuren en een middeler.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft links een bakstenen muurdeel met een raam. In het midden van de gevel zit een opgeklampte dubbele houten deur. De rechterzijde van de gevel heeft een lage, bakstenen borstwering.

HOUTEN SCHUUR uit de negentiende eeuw.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een houten schuur uit de negentiende eeuw die in hoofdvorm en detaillering goed bewaard is gebleven. De boerderij met bijbehorende gebouwen is een goed voorbeeld van de functionele en typologische ontwikkeling van de hallehuisboerderij in de eerste helft van de twintigste eeuw.

- Van stedebouwkundige waarde als onderdeel van een boerderijcomplex die verder nog bestaat uit een hoofdgebouw met aanbouw en een varkensschuur. Het geheel van boerderij met bijgebouwen vormt qua aanleg en structuur een karakteristiek ensemble.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming van het object die verbonden is met de agrarische geschiedenis van Nederland en Aalten in het bijzonder.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)