Aalten O 30
Romienendiek 2, 7122 PA te Aalten

Inleiding

Deze grote vrijstaande VILLA is gelegen in het buitengebied van Aalten (Dale) aan de noordoostzijde van de Romienendiek. Voor het gebouw bevindt zich een groot grasveld en erachter een stuk bos. De villa dateert uit 1924 en is gebouwd naar ontwerp van de ARCHITECT J. BRILL uit Aalten in een stijl met zowel neo-renaissancistische- als eigentijdse invloeden. Het gebouw valt op door de vormgeving als `herenhuis' in een gebied met hoofdzakelijk hallehuisboerderijen.

Opdrachtgever was de heer G.J. te Giffel. De villa werd gebouwd als woonhuis maar in de loop der jaren werden toch diverse keren bouwaanvragen ingediend voor bedrijfsgebouwen. De eerste aanvraag vond plaats in 1939 voor het bouwen van een landbouwschuur. Daarna volgden aanvragen voor nog twee schuren, een veestal en een kippenhok. Anno 1997 zijn op het -buiten gebruik zijnde en niet beschermingswaardige- kippenhok na alle bijgebouwen weer verdwenen. De villa wordt nu weer enkel gebruikt voor bewoning. De achter het huis gelegen garage is nieuw en valt niet onder de bescherming.

Omschrijving

De in halfsteensverband gemetselde, tweelaags VILLA met aan achterzijde een in kruisverband gemetselde eenlaags uitbouw is opgetrokken op een nagenoeg rechthoekige grondslag onder een met gesmoorde muldenpannen gedekt schilddak. De nok loopt evenwijdig aan de straat en heeft op beide uiteinden een schoorsteen voorzien van een kap. In het voorste dakschild bevinden zich twee dakkapellen onder een zadeldak voorzien van een topgevel met schouders en rechte wangen. In de dakkapel bevinden zich twee gekoppelde draairamen. Het dak watert af via houten bakgoten. De gevels hebben een gepleisterde en geverfde plint die voorzien is van imitatie rustica en worden aan bovenzijde begrensd door een gekorniste fries met diamantkoppen en een geprofileerde kroonlijst. Op de hoeken van de gevels bevindt zich een getande hoeklijst. De speklagen, aanzetstenen, hoeklijsten en de middenrisaliet in de voorgevel zijn gepleisterd en geschilderd.

De VOORGEVEL heeft een gepleisterde middenrisaliet die aan de zijkanten wordt afgesloten door een getande hoeklijst. Op de begane grond bevat de risaliet een halfrond afgesloten portiek en op de verdieping een halfrond afgesloten loggia. De wanden van de portiek zijn betegeld en de vloer en traptreden zijn van terrazzo. De halfrond afgesloten houten deur is voorzien van een vierruits glas-in-lood bovenlicht en enkelruits glas in lood zijlichten aan weerszijden. De loggia op de verdieping wordt aan voorzijde afgesloten door een balustrade en is toegankelijk via een tweeruits stolpdeur met halfrond bovenlicht.

Aan weerszijden van het middenrisaliet bevinden zich op de begane grond twee enkelruits schuiframen met enkelruits getoogd bovenlicht, afgesloten door een segmentboog met aanzetstenen en op de verdieping bevinden zich aan weerszijden twee vensters met twee gekoppelde draairamen met gedeeld enkelruits bovenlicht afgesloten door een segmentboog met aanzetstenen.

De LINKER ZIJGEVEL heeft rechts op de begane grond een serre op een bakstenen borstwering. Het voorvlak bevat een tweeruits stolpdeur met panelen in de borstwering en een tweeruits bovenlicht met aan weerszijden een enkelruits raam met enkelruits bovenlicht. De zijvlakken hebben elk drie enkelruits ramen met enkelruits bovenlicht. De serre heeft een cordonlijst en de muren worden aan bovenzijde afgesloten door en geprofileerde kroonlijst. Boven de serre bevindt zich een balkon met bakstenen balusters. Het balkon is toegankelijk via enkelruits stolpdeuren met tweeruits getoogd bovenlicht.

Links in de gevel zit zowel op de verdieping als op de begane grond een gekoppeld enkelruits draairaam met gedeeld tweeruits bovenlicht afgesloten door een segmentboog met aanzetsteen.

De ACHTERGEVEL heeft op de begane grond een eenlaags uitbouw opgetrokken in kruisverband met erboven een balkon met bakstenen balusters. Het balkon is toegankelijk via een links in de gevel gesitueerde deur. Naast deze deur bevindt zich in het midden van de gevel een glas-in-lood raam met glas-in-lood bovenlicht. Het voorvlak van de uitbouw heeft in het midden een deur met getoogd afgesloten bovenlicht aan beide zijden geflankeerd door een staand raam dat aan bovenzijde wordt afgesloten door een latei. De gevel heeft drie vensters waarin een gekoppeld enkelruits draairaam met enkelruits, getoogd afgesloten bovenlicht. Het linker zijvlak van de uitbouw bevat links een klein staand raam aan bovenzijde afgesloten door een latei en rechts een gekoppeld draairaam met getoogd tweeruits bovenlicht afgesloten door een segmentboog met aanzetsteen. Het rechter zijvlak heeft twee nieuwe ramen.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft twee traveeën met op de begane grond links een enkelruits raam met enkelruits bovenlicht en rechts een gekoppeld draairaam met getoogd tweeruits bovenlicht afgesloten door een segmentboog met aanzetstenen. Op de verdieping bevinden zich links twee gekoppelde draairamen met gedeeld bovenlicht en rechts twee gekoppelde draairamen met enkelruits bovenlicht, beide voorzien van een segmentboog met aanzetstenen.

Het INTERIEUR is redelijk gaaf bewaard gebleven en de indeling is grotendeels origineel. Het plattegrond heeft in het midden een hal met erachter een gang met een trappenhuis. De haldeur heeft in de zij- en bovenlichten glas-in-lood. De hal en gang zijn betegeld met dezelfde type tegels als in de portiek. Aan weerszijden van de gang bevinden zich twee kamers. De kamer rechts aan de voorzijde bezit nog de originele schouw. De detaillering hiervan komt onder andere terug in de detaillering van de trappaal. Oorspronkelijk was de kamer links achter de keuken. Bij een recente verbouwing zijn de linker kamers samen getrokken waarbij de schouw van de huiskamer is blijven staan. In de aanbouw aan achterzijde bevindt zich nu links de keuken en rechts en kamer en een toilet. De verdieping heeft eenzelfde indeling als de begane grond. De glas-in-lood ramen in het trappenhuis zijn van hetzelfde type als in de hal.

De zij- en bovenlichten van de haldeuren zijn bezet met glas-in-lood. In de voorkamer bevindt zich een schouw met decoraties die onder anderen terugkomen in de trappaal.

VILLA uit 1924 naar ontwerp van de architect J. Brill uit Aalten.

- Van architectuurhistorische waarde als villa uit 1924 door de Aaltense architect J. Brill in een bouwstijl die zowel neo-renaissancistische als eigentijdse invloeden vertoont.

- Van stedebouwkundige waarde vanwege de relatie van het object met de omgeving.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de verschijningsvorm van de villa.In een omgeving met hoofdzakelijk hallehuis boerderijen valt de villa op door het type, de vormgeving en de bouwstijl.

Brill, J. ; Gelderland