523202 - Rijszaadeest
Garderen C 926
Wolweg 79 A, 3776 LN te Stroe

Omschrijving complexonderdeel A

De vrijstaande ZAADEEST is opgetrokken op een rechthoekig grondplan en telt een bouwlaag en een zolderverdieping onder een zadeldak. Tegen de achtergevel is in 1915 een platgedekte eenlaags aanbouw gezet. Het aan alle gevels uitstekende zadeldak is belegd met rode Tuile du Nordpannen en bezit twee gemetselde schoorstenen, waarvan er een oorspronkelijk hoger is geweest. Het dak bezit voorts donkergeschilderde windveren en wordt aan de voor- en achtergevel door korbelen gedragen. De enige jaren na de bouw witgesausde gevels bezitten een zwartgeschilderde plint en zijn opgemetseld in baksteen in kruisverband. De gevelopeningen hebben hardstenen onderdorpels en zijn aan de bovenzijde segmentvormig getoogd.

In het midden van de symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL is een topgevel door het dakvlak heengetrokken. Hierin bevindt zich een laadluik en een takelinstallatie onder een aangekapt zadeldak belegd met rode Tuile du Nordpannen. Op de begane grond bevinden zich drie zestienruits ijzeren vensters.

In het midden van de RECHTER ZIJGEVEL bevindt zich op de begane grond een getoogd gecombineerd kozijn, waarin onder een driedelig bovenlicht een ingang met opgeklampte deur en aan weerszijden meerruits zijvensters. Op de zolderverdieping bevindt zich een negenruits ijzeren venster. In de gevel van de aanbouw is een twaalfruits ijzeren venster geplaatst.

De LINKER ZIJGEVEL bezit in het midden van de begane grond een ingang met een opgeklampte deur met smeedijzeren gehengen onder een drieruits bovenlicht. Ter weerszijden van de ingang zijn twee kleine thans dichtgezette vierkante muuropeningen (waarschijnlijk t.b.v. de ventilatie) geplaatst en geheel links bevindt zich een twaalfruits ijzeren venster. Op de zolderverdieping bevindt zich een venster waarvan de indeling vernieuwd is. In de zijgevel van de aanbouw bevindt zich nog een negenruits venster.

De ACHTERGEVEL van de aanbouw bezit rechts een ingang met een opgeklampte deur onder een recht afgesloten meerruits bovenlicht. Links hiervan bevindt zich een meerruits rechtafgesloten venster. Geheel links in de gevel bevindt zich nog een kleiner, getoogd venster.

De indeling van het INTERIEUR is volledig bepaald door de 'productielijn' van het eestproces. Wat indeling en installatie betreft bevindt het interieur zich grotendeels in oorspronkelijke staat en het bevat vele waardevolle onderdelen zoals de oorspronkelijke deuren, luiken, plafonds en zowel gemetselde als houten binnenmuren en wanden. De installatie bestaat onder andere uit een ladenoven verwarmd door verwarmingsbuizen op de zolderverdieping.Voorts een trommelkamer en zaadkamer waar het zaad na de eest wordt verzameld en een aantal kleinere machines, die voor een deel uit de jaren vijftig stammen.

ZAADEESTGEBOUW (complexonderdeel A) uit 1913.

-Van architectuurhistorische waarde als gaaf en goed voorbeeld van een zaadeestgebouw. Het gebouw valt op door de gave en eenvoudige hoofdvorm van een rechthoekig gebouw met zadeldak en brede voorgevel met topgevel. De functionalistische indeling van het gebouw is volledig bepaald door het eestproces.

-Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging aan de rand van het bos aan de Wolweg. Het gebouw heeft ensemblewaarden met de andere complexonderdelen en is beeldbepalend aan de Wolweg.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de oorspronkelijke functie van het complex, als belangrijk document van de geschiedenis van de ontginning en de herbebossing van de Veluwe in de eerste helft van de twintigste eeuw. De rijkszaadeest heeft hoge cultuurhistorische waarde binnen de geschiedenis van de techniek vanwege de installatie met voor die tijd unieke onderdelen zoals het centraal verwarmingssysteem.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid Eest Rijkszaadeest

Hesselink, E. (Engbertus) ; Gelderland