Hoensbroek D 766
Kouvenderstraat 132, 6431 HH te Hoensbroek

Inleiding

WOONHUIS gebouwd omstreeks 1930 naar een ontwerp en in opdracht van de architect Camille de Smet. De toegepaste bouwstijl sluit op bescheiden wijze aan bij de vormentaal van het Nieuwe Bouwen.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de bijkeuken uitgebreid tot kantoor. De indeling op de begane grond werd in 1971 enigzins gewijzigd. In 1984 vond een restauratie plaats waarbij onder andere enkele glas-in-lood vensters werden verwijderd.

De bijgebouwde garage is uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Vrijstaand WOONHUIS in twee bouwlagen met een plat dak. Twee schoorstenen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen voorzien van een witte pleisterlaag. Plint in donkerbruine baksteen.

Rechthoekige blauw geverfde stalen vensters. In de tweede bouwlaag enkele glas-in-lood vensters. Rechthoekige stalen deuren.

De hoofdmassa bestaat uit twee bouwlagen in dwarsrichting onder een plat dak. De FRONTGEVEL wordt gedomineerd door een grote rondboogvormige uitbouw over beide bouwlagen. In dit bouwdeel in beide bouwlagen een reeks hoge vensters. In het linkerdeel frontgevel in de eerste bouwlaag drie hoge stalen vensters. In de tweede bouwlaag een driedelig glas-in-lood venster.

Aan de RECHTERZIJGEVEL een aangebouwde serre met hierop een balkon met balustrade. Balkondeur met klein beton luifeltje.

In de rechterzijgevel een schoorsteen met geprofileerde aanzet.

In de LINKERZIJGEVEL in de eerste bouwlaag twee hoge vensters en in de tweede bouwlaag aan de rechterzijde van het schoorsteenkanaal twee kleine glas-in-lood vensters. In de tweede bouwlaag aan de linkerzijde van het schoorsteenkanaal een horizontale reeks venstertjes.

In de linkerzijgevel een uitbouw in een bouwlaag met plat dak en een deur onder betonnen luifel.

In de ACHTERGEVEL in de eerste bouwlaag een dubbel venster en in de tweede bouwlaag twee dubbele vensters.

Aan het rechterdeel van de achtergevel een uitbouw in een bouwlaag met plat dak. Deze uitbouw werd uitgebreid tot kantoor.

In de achtergevel van de erker aan de linkerzijde een reeks hoge vensters. Aan het linkerdeel van de achtergevel een grote luifel van omstreeks 1996.

INTERIEUR enigzins gewijzigd. Lage bakstenen erfscheiding.

Waardering

Het woonhuis bezit architectuurhistorische waarde wegens het bijzondere belang van het object voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur; als voorbeeld van het oeuvre van de architect Camille de Smet en wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp. Het pand is tenslotte van algemeen belang wegens de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische zeldzaamheid.

\t\t

restauratie