Heerlen G 5950
Heerlen G 5951
Heerlen G 5949
Oliemolenstraat 1, 6411 GJ te Heerlen
Akerstraat 65 a,b, 6411 GX te Heerlen

Inleiding

Halfvrijstaand L-vormig hoekpand. Het pand werd in 1936 en 1937 gebouwd naar een ontwerp van architect F. Peutz te Heerlen. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch. Het bouwdeel Oliemolenstraat 1 werd in 1933 ontworpen als apotheek en in 1936 gerealiseerd als woonhuis. Het dubbel woonhuis aan de Akerstraat dateert uit 1937. De aanbouw aan de achtergevel van pand met huisnummer 65A is uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Halfvrijstaand L-vormig pand bestaande uit drie WOONHUIZEN. Het pand telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met zadeldaken met rode Hollandse pannen. Houten dakoverstek. Een brede dakkapel aan de Akerstraatzijde. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen met metselwerk in kettingverband; natuursteen en beton. Rechthoekige stalen vensters met roedeverdeling. Rechthoekige houten vensters van recenter datum. Hardstenen dorpelstenen. Rechthoekige en rondboogvormige houten deuren.

Pand AKERSTRAAT 65A: in linkerdeel eerste bouwlaag FRONTGEVEL een rechthoekige houten deur met rondboogvormig bovenlicht met roedeverdeling. Deur met hardstenen omlijsting. Aan de rechterzijde van de deur een dubbel venster met kleine roedeverdeling en licht geboogde strek. Rolluiken van recenter datum. In de tweede bouwlaag in totaal drie vensters met kleine roedeverdeling. In het linkerdeel van de ACHTERGEVEL vierdelige stalen tuindeur met glaspanelen en met beton latei. Aan het rechterdeel van de achtergevel een aangebouwde keuken met lessenaarsdak. Deze aanbouw dateert van omstreeks 1950 en is uitgesloten van bescherming. In de tweede bouwlaag drie vensters met kleine roedeverdeling. In het achtergeveldakvlak een brede dakkapel.

Indeling INTERIEUR vrijwel intact. Pand AKERSTRAAT 65B: in linkerdeel eerste bouwlaag FRONTGEVEL een rechthoekige houten deur met glasvlak met kleine roedeverdeling. Deur met hardstenen omlijsting en aan bovenzijde kleine hardstenen luifel op twee hardstenen consoles. In het rechterdeel van de frontgevel drie rechthoekige vensters met roedeverdeling. Aan bovenzijde vensters licht gebogen strek. In de tweede bouwlaag twee dubbele vensters met kleine roedeverdeling. In het frontgeveldakvlak een brede dakkapel.

Rechterdeel ACHTERGEVEL iets vooruitspringend. In dit geveldeel een rechthoekige stalen keukendeur met venster met kleine roedeverdeling. Links van de deur een breed stalen venster met glaspaneel kleine roedeverdeling. Boven deur en venster een beton latei. Geheel links een klein venstertje. In de tweede bouwlaag drie rechthoekige stalen vensters met roedeverdeling en links een klein venstertje. In het achtergeveldakvlak een brede en een smalle dakkapel boven elkaar. Beide dakkapellen van recenter datum. Terugliggend geveldeel links met uitgebouwde serre met plat dak. In de eerste bouwlaag van de serre een vierdelige stalen tuindeur met glaspanelen met kleine roedeverdeling. Op de serre een balkon met stalen leuning. Dubbele balkondeuren met glaspanelen met roedeverdeling. Balkondeuren met beton latei. Onder de dakrand twee halfronde vensters. In het achtergeveldakvlak twee dakvensters van recenter datum.

Indeling INTERIEUR vrijwel intact. Pand OLIEMOLENSTRAAT 1, GEVEL AKERSTRAATZIJDE: in de eerste bouwlaag links een driedelig erkerachtig venster met kleine roedeverdeling en met een zinken dakje. Boven dit venster in de tweede bouwlaag drie kleine rechthoekige vensters.

Afgeschuinde hoek bekleed met natuursteen: zogenaamde Sonnenhofersteen. Plint van woonhuisgedeelte werd recent bekleed met Eifeler lavasteen. In de eerste bouwlaag van afgeschuinde hoek een groot rechthoekig venster met aan weerszijden een smal venster met roedeverdeling. Tweede bouwlaag afgeschuinde hoek springt iets naar voren met hierin een dubbel venster met roedeverdeling en aan weerszijden een zijlicht met roedeverdeling. Gevel OLIEMOLENSTRAATZIJDE: linker geveldeel loopt uit in een topgevel. Rondboogvormige houten deur, iets terugliggend met aan weerszijden muurdelen bekleed met Sonnenhofersteen. Boven de deur in de tweede bouwlaag klein rondboogvormig venstertje. In topgevel rechthoekig venster met roedeverdeling. Rechterdeel eerste bouwlaag een carport van recenter datum. Links hiervan in de eerste bouwlaag drie gelijke rechthoekige vensters met roedeverdeling met aan de bovenzijde kleine natuurstenen aanzetstenen. In het linkergeveldeel in de eerste bouwlaag een groot rechthoekig stalen venster met glas-in-lood, met rechts hiervan een klein venstertje. Boven het grote venster in de tweede bouwlaag eveneens een groot stalen venster met glas-in-lood met rechts hievan een klein venstertje. Boven de carport, in de tweede bouwlaag, onder de dakrand drie rechthoekige vensters met roedeverdeling.

In de eerste bouwlaag RECHTERZIJGEVEL drie kleine venstertjes met aan de bovenzijde twee natuurstenen aanzetstenen. In de tweede bouwlaag rechterzijgevel een groot rechthoekig venster met roedeverdeling. In de topgevel rechterzijgevel een smal venstertje. ACHTERGEVEL PAND AKERSTRAATZIJDE: in de eerste bouwlaag brede vierdelige stalen terrasdeuren met glaspanelen met roedeverdeling. Hierboven een beton luifel met hierop in de tweede bouwlaag een balkon met stalen leuning. Dubbele balkondeur in staal met glaspanelen met roedeverdeling en met beton latei. In het achtergeveldakvlak een dakkapel met fronton.

ACHTERGEVEL PAND OLIEMOLENSTRAAT: in rechterdeel achtergevel in de eerste bouwlaag een rechthoekige stalen deur met glaspaneel met kleine roedeverdeling. Aan rechterzijde deur een kleine uitbouw met aan bovenzijde horizontale reeks kleine raampjes. Deur en uitbouw onder beton luifel. In linkerdeel achtergevel aan de garage een uitbouw in een bouwlaag met plat dak. In deze uitbouw een stalen deur met glaspaneel met roedeverdeling. In de tweede bouwlaag achtergevel een groot driedelig venster met roedeverdeling en een klein venstertje.

Indeling INTERIEUR vrijwel intact. Van het interieur is het volgende onder meer van belang: in de centrale hal vloertegels in zwarte marmer; authentieke houten trap met leuning met spijlen en met balusters bekroont met houten bollen; eerste trede van de trap in natuursteen.

Waardering

Het hoekpand Oliemolenstraat/Akerstraat bezit architectuurhistorische waarde als een van de zeldzame voorbeelden van een woonhuisontwerp in de stijl van het Traditionalisme binnen het oeuvre van architect Frits Peutz, wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek.

De woonhuizen zijn tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van exterieur en een groot deel van het interieur en de architectuurhistorische zeldzaamheid.

Peutz, F.P.J. ; Limburg