Amsterdam S 7095
Amsterdam S 7076
Eerste Atjehstraat 145, 1094 KK te Amsterdam
Eerste Atjehstraat 147, 1094 KK te Amsterdam
Eerste Atjehstraat 149, 1094 KK te Amsterdam
Eerste Atjehstraat 151, 1094 KK te Amsterdam

Inleiding

In 1911-1912 tot stand gekomen WOONBLOK, bestaande uit twee evenwijdige bouwstroken, gescheiden door een gemeenschappelijke tuin die aan de korte zijde van de Molukkenstraat wordt afgescheiden door een tuinhek en een tweetal kleine poortgebouwtjes of tuinhuisjes. In oorsprong bevatte het bouwblok 88 etagewoningen, gebouwd in opdracht van de Coöperatieve Bouwvereniging 'Rochdale' naar een ontwerp van de architect J.E. van der Pek in een sobere rationalistische bouwstijl. De twee langgerekte bouwstroken liggen aan de Balistraat en de Eerste Atjehstraat. Aan de korte zijde aan de Molukkenstraat is het woonblok opengelaten. Hier bevindt zich de toegang tot de eerste semi-openbare gemeenschappelijke binnentuin in Amsterdam.

Omschrijving

De langgerekte vleugels zijn op samengesteld rechthoekige grondplannen tot stand gekomen. Het geheel bestaat uit 22 percelen. Ieder perceel bestaat uit vier ééngezins woningen; iedere woning bestaat uit een woonkamer, keuken en twee slaapkamers. De beide evenwijdig aan elkaar opgetrokken blokken bestaan uit vier bouwlagen en zijn afgedekt door een dwars afgeplat zadeldak gedekt met rode pannen op de breuklijn voorzien van een geprofileerde houten lijst. Eenvoudige dakkapellen met kruisvenster en lijst en hijsbalken boven de dakkapellen aan de straatzijden. Verder enkele kleine pirons. De koppen van de blokken aan de Molukkenstraat zijn behandeld als hoekrisalieten van elk vier vensterassen breed en vijf vensterassen diep en worden afgedekt door een eigen schilddak. De 16 vensterassen lange gevels in de beide andere straten zijn verder geleed door een vier traveeën brede middenrisaliet en een drie traveeën brede hoekrisaliet. De vensters hebben schuiframen en uitkragende benedendorpels en in een aantal gevallen een middengeleding. De sterk horizontaal en vertikaal gelede, gemetselde gevels zijn sober uitgevoerd, maar zorgvuldig gedetailleerd, zoals de kroonlijst met tandlijst en trigliefen in het fries, de enkadrering met geprofileerde kleine kroonlijst van de gekoppelde toegangspartijen met vier toegangsdeuren. De achtergevels zijn, mede vanwege hun zichtbaarheid vanaf de straat en de tuin, met veel zorg behandeld en springen iets terug ten opzichte van de bebouwing aan de koppen, die aan drie zijden eenzelfde geleding kennen. De meer informele achterzijde heeft inpandige balkons bij de teruggerooide woningen in de middenvleugels. De poortgebouwtjes bestaan uit één bouwlaag en worden afgesloten met een hoogopgaand schilddak met pannen en kleine gemetselde schoorsteen en hebben een eenvoudige toegangsdeur met kroonlijst. Het hoge hekwerk heeft een gemetselde voeting en pijlers en in het midden de entree naar de gemeenschappelijke tuin.

Waardering

Uit 1911-1912 daterend, woonblok van twee bouwstroken met 88 etagewoningen en bijbehorend hekwerk, poortgebouwtjes en semi-openbare gemeenschappelijke binnentuin naar ontwerp van J.E. van der Pek van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde. Tevens van typologische waarde, als experimenteel, eerste half-open bouwblok in de woningwetbouw en uitgevoerd in een sobere rationalistische trant.

Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin

1911
1912

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonblok Etagewoningen met houten hekwerk en twee poortgebouwtjes

Rationalisme

Pek van der, J.E. ; Stad Amsterdam