Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523316
Complexnummer
523315 - Klarenbeek
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82961/46
Kadastrale aanduiding
Voorst F 2292
J.R. Krepellaan 6, 7382 BM te Klarenbeek

Omschrijving

HUIZE KLARENBEEK (1) met rechthoekige plattegrond bestaat uit twee bouwlagen afgesloten door een afgeplat schilddak gedekt met gesmoorde Hollandse dakpannen. Op de hoeken van het afgeplat schilddak bevindt zich steeds een vierkante, bakstenen schoorsteenschacht met afdekplaat. Centraal boven de bakgoot op klossen bevindt zich in ieder dakschild een dakkapel. De gevels met trasraam zijn opgetrokken in kruisverband in rode baksteen. In de gevels met houten kroongestel bevinden zich regelmatig verdeelde zes-ruits schuiframen aan weerszijden geflankeerd door persiennes. Aan de onderzijde worden de vensters afgesloten door een natuurstenen lekdorpel, aan de bovenzijde door een strek.

De symmetrische VOORGEVEL bestaat uit vijf vensterassen met een risalerende middenas. In de middenrisaliet bevindt zich op de begane grond de ingangspartij. De ingangspartij bestaat uit een dubbele deur met twee-ruits bovenlicht aan weerszijden geflankeerd door houten pilasters aan de bovenzijde afgesloten door een kroongestel. Voor de deur, voorzien van smeedijzer voor de glaspanelen bevindt zich een hardstenen bordes. Op de verdieping bevindt zich een zes-ruits schuifraam. De risaliet eindigt in een dakkapel bestaande uit een vier-ruits stolpraam met kroonlijst met aan weerszijden houten wangen afgesloten door een met zink gedekt zadeldak. De middenrisaliet wordt aan weerszijden geflankeerd door twee identieke vensterassen met in iedere as in beide bouwlagen een zes-ruits schuifraam. Uiterst links en rechts wordt de gevel beëindigd door middel van een hoekliseen in schoon metselwerk. Rechtsonder in de hoekliseen uiterst rechts bevindt zich een inlegsteen met daarop de tekst `F.I.B.W. KREPEL/ 18 21/4 42/ IRK EH'. Het jaartal wordt aan weerszijden geflankeerd door een engel. De LINKERZIJGEVEL bestaat uit twee identieke vensterassen. Midden boven de dakgoot bevindt zich een dakkapel bestaande uit een vier-ruits stolpramen met houten wangen afgesloten door een topgevel met achterliggend zadeldak.

De ACHTERGEVEL is identiek aan de voorgevel.

De RECHTERZIJGEVEL bestaat uit drie vensterassen met risalerende middenas. Op de begane grond in de middenrisaliet bevindt zich een niet oorspronkelijke deur met twee-ruits bovenlicht. Op de verdieping bevindt zich een zes-ruits schuifraam. De middenas wordt aan weerszijden geflankeerd door een identieke vensteras met in beide bouwlagen een schuifraam. In het dakvlak bevindt zich een dakkapel als in de linkerzijgevel.

Het INTERIEUR is voor een groot deel in oorspronkelijke staat behouden gebleven, voor een deel gewijzigd in 1954. In het interieur bevindt zich onder meer een gang met natuurstenen vloer, een houten trappartij en fraaie stucplafonds. In de meeste kamers bevinden zich schoorsteenmantels en stucplafonds met als meest bijzondere de kamer in de zuidoosthoek.

Waardering

HUIZE KLARENBEEK (1) gebouwd in 1842 in opdracht van J.R. Krepel jr.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een symmetrisch opgezet landhuis uit 1842 in neo-classicistische stijl met goed bewaard interieur.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het landhuis als directeurswoning met de overige onderdelen van het complex `Klarenbeek'.

- Van cultuurhistorische waarde als woning van de familie Krepel van belang voor het ontstaan van de koperslagerij aan het begin van de negentiende eeuw, dat zich aan het einde van de negentiende eeuw heeft ontwikkeld tot sigarenkistenfabriek/houtindustrie.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523315. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Direkteurswoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1842
1842
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Krepel jr, J.R. ; Gelderland
opdrachtgever