523325 - Hof te Riese
Voorst M 552
Bij Heegsestraat 3, 7396 NG te Terwolde

Omschrijving

HOOIBERG met houten oostgevel en bakstenen noord-, west- en zuidgevel. De lage bakstenen gevels worden afgesloten door een dakschild gedekt met gesmoorde oud Hollandse pannen. De hooiberg wordt afgesloten door een verstelbare zeszijdige kap met golfplaten bovenop de oorspronkelijke rietdekking.

De VOORGEVEL (oostgevel) is opgetrokken in verticale houten delen. Centraal in de gevel bevindt zich een dubbele geklampte deur. Aan weerszijden van de deur bevindt zich een vierkant enkelruits raam. Boven de dubbele deur bevindt zich de hooiopslag. Uiterst links onder de afgeschuinde gevel bevindt zich een geklampte deur. Uiterst rechts bevindt zich een dubbele geklampte deur.

Centraal in de LINKERZIJGEVEL (zuidgevel) bevindt zich een segmentboogvormig stalraam met ijzeren roedenverdeling.

De ACHTERGEVEL (westgevel) is een blinde bakstenen gevel.

In de RECHTERZIJGEVEL (noordgevel) bevindt zich een segmentboogvormig stalraam aan de boven- en onderzijde afgesloten door een rollaag.

In het INTERIEUR bevindt zich een lemen vloer en een gebintconstructie met vier houten staanders op bakstenen poeren. Bovenop de slieten bevindt zich het hooi.

HOOIBERG (2) met zes-zijdige kap waarvan de begane grond in gebruik is als schuur.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een relatief zeldzame schuurberg als onderdeel van het boerderijcomplex `Hof te Riese'.

- Van stedenbouwkundige waarde van de functioneel-ruimtelijke relatie van de hooiberg met de T-boerderij, onderdelen van het boerderijcomplex `Hof te Riese'.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een relatief zeldzame hooiberg van het type schuurberg van belang voor de ontwikkeling van hooibergen in Nederland.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hooiberg