Actualiteit gegevens: 23-12-2017

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
523341
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
22 april 2002
Kadaster deel/nr: 
20345/35
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Voorst
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Nijbroek
X-Y coördinaat: 
201034 - 478930

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

TRANSFORMATORHUISJE met BRUG gebouwd tussen 1920 en 1930 in opdracht van de P.G.E.M. naar ontwerp van het type B3R van G. VERSTEEG beïnvloed door de Nieuwe Haagse School. Het trafohuisje is gesitueerd aan de westzijde van de Middendijk buiten de bebouwde kom van Nijbroek in de gemeente Voorst. De brede voorgevel bevindt zich aan de straatzijde. Tegenover de deur bevindt zich een stenen brug over de kleine waterloop, uitgevoerd in dezelfde stijl als het transformatorhuisje. Het transformatorhuisje wordt omsloten door grind en een hekwerk. De kleuren zwart en geel in het metselwerk verwijzen naar de Gelderse kleuren.

Omschrijving

Vrijstaand TRANSFORMATORHUISJE met BRUG op rechthoekig grondplan, bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een flauw hellende schilddak met fors overstek. De gevels met trasraam zijn opgetrokken in roodbruine baksteen in halfsteens verband. In de lange voorgevel (oostgevel) bevindt zich de stalen deur van de hoogspanningsruimte, in de korte rechter zijgevel (noordgevel) bevindt zich de houten deur van de laagspanningsruimte. Tegen de kopse zijgevels bevindt zich een uitspringende geveldeel tot op 2/3 van de hoogte dat aan weerszijden om de hoek loopt. Het uitspringend geveldeel wordt aan de bovenzijde afgesloten door een terug gelegen rij gele verblendstenen strekken en een rollaag bestaande uit geteerde baksteen. Alle gevels worden aan de bovenzijde afgesloten door een reeks ventilatieopeningen, een rij gele verblendstenen strekken en een zwart geteerde rollaag. De vaste voetBRUG bevindt zich tegenover de deur van de hoogspanningsruimte en bestaat uit een horizontale overbrugging van gewapend beton aan weerszijden geflankeerd door een rollaag. De rollaag wordt aan de hoofdeinden gemarkeerd door een vierkante, bakstenen pijler met afdekplaat. Vanaf de pijlers bevinden zich aan de oeverzijde bakstenen keermuren aan de bovenzijde afgesloten door een rollaag. Het einde van de keermuren wordt gemarkeerd door een vierkante gemetselde pijler met afdekplaat Centraal in de symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL bevindt zich de ingangspartij van de hoogspanningsruimte. De ingangspartij bestaat uit een rechthoekige stalen deur met een gele verblendstenen trede. De deur met getrapte dagkant wordt aan de bovenzijde afgesloten door een uitkragende koppenrij met daarboven zes glazen bouwstenen afgeschermd door een rooster. Rechts van de deur bevindt zich een muuropening afgesloten door een luik. Uiterst links en rechts bevindt zich het uitkragend geveldeel van de linker- en rechterzijgevel. De LINKERZIJGEVEL met uitkragend geveldeel is een blinde gevel.

Centraal in de symmetrische ACHTERGEVEL bevinden zich twee gekoppelde muuropeningen gevuld met glazen bouwstenen aan de bovenzijde afgesloten door een koppenrij. Uiterst links en rechts bevindt zich het uitkragend geveldeel van de linker- en rechterzijgevel.

Links in de RECHTERZIJGEVEL bevindt zich in het uitkragend geveldeel een houten, geklampte, rechthoekige deur van de laagspanningsruimte met gele verblendstenen trede, aan de bovenzijde afgesloten door een koppenrij. Rechtsonder bevindt zich een lichtkolk aan de bovenzijde afgesloten door een rooster.

Waardering

TRANSFORMATORHUISJE met BRUG gebouwd tussen 1920 en 1930 in opdracht van de P.G.E.M. naar ontwerp van het type B3R van G. VERSTEEG beïnvloed door de Nieuwe Haagse School.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een veelvuldig en in meerdere varianten door de P.G.E.M. toegepast trafohuisje met brug uit de periode 1920-1930 naar ontwerp van architect G. Versteeg beïnvloed door de Nieuwe Haagse School. Het object valt op door hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het exterieur, zoals de plasticiteit van de gevels (uitgemetselde banden, terug liggende geveldelen) en het bijzondere kleurgebruik (combinatie zwart en geel als verwijzing naar de Gelderse kleuren).

- Van cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een functioneel en destijds betrekkelijk nieuw gebouwtype ten behoeve van de elektriciteitsvoorziening. Als zodanig is deze trafo van belang voor de typologische ontwikkeling van het transformatorhuisje, en van belang als herinnering aan de elektrificatie van de gemeente Voorst.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaMiddendijk55T7397 NDNijbroek

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenIndustrieNutsbedrijf

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
NIJBROEKB1144

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeNieuwe Haagse schoolinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19201930globaalvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Versteeg, G. ; Gelderlandarchitect / bouwkundige / constructeur