Voorst M 335
Middendijk 18, 7397 NA te Nijbroek

Inleiding

BOERDERIJ `Spilhofstede' gebouwd in 1899 in overgangsarchitectuur beïnvloed door de chaletstijl, de art nouveau en de neo-renaissance. De boerderij bestaat uit een T-boerderij en een schuur met elkaar verbonden door middel van een tussenlid. De boerderij bevindt zich buiten de bebouwde kom van Nijbroek, aan de oostzijde van de Middendijk in de gemeente Voorst.

Omschrijving

Het voorhuis van de T-BOERDERIJ met rechthoekige plattegrond bestaat uit één bouwlaag en een zolder afgesloten door een afgeplat schilddak gedekt met gesmoorde kruispannen. Op het afgeplat schilddak bevinden zich twee bakstenen schoorsteenschachten met afdekplaat. Op de hoeken van het voorhuis bevinden zich gepleisterde lisenen. De gevels zijn opgetrokken in roodbruine baksteen in kruisverband met gepleisterde plint en worden afgesloten door een kroonlijst met geprofileerde bakgoot. In de voorgevel wordt de daklijst onderbroken door een middenrisaliet die eindigt in een topgevel met achterliggend zadeldak. In de middenrisaliet bevindt zich de entree. Het achterhuis en, de parallel aan het achterhuis gelegen, schuur met rechthoekige plattegrond bestaande uit één bouwlaag, worden beide afgesloten door een met riet gedekt afgewolfd zadeldak. Op de nok van de schuur bevindt zich een vierkante, bakstenen schoorsteenschacht. Tussen de schuur en het achterhuis bevindt zich het tussenlid van één bouwlaag met plat dak.

De VOORGEVEL (westgevel) bestaat uit de voorgevel van het voorhuis, de gevel van het terug gelegen tussenlid en de gevel van de terug gelegen schuur. De gevel van het voorhuis bestaat uit drie vensterassen met risalerende middenas. Op de begane grond met inpandig portiek zijn speklagen toegepast en een cordonlijst ter afsluiting van de bouwlaag. In het portiek bevindt zich een hardstenen bordes, een paneeldeur met glasindeling en ijzeren sierroosters en een enkelruits bovenlicht. Op de verdieping bevindt zich een naar binnen slaand stolpraam met bovenlicht aan de bovenzijde afgesloten door een tegeltableau en een één steens rondboog. Het tegeltableau is beïnvloed door de art nouveau met op het tableau het stichtingsjaar `ANNO 1899'. De topgevel wordt afgesloten door een aangekapt zadeldak met royaal overstek, voorzien van een sierspant en geveltopversiering. In de linkeras bevindt zich een T-venster aan de bovenzijde afgesloten door een segmentboog aan de onderzijde door een lekdorpel. Het venster wordt aan weerszijden geflankeerd door geklampte luiken. De rechter as is identiek aan de linker as. In de voorgevel van het tussenlid bevindt zich een enkele rechthoekige houten deur. In de afgewolfde topgevel van de schuur bevindt zich centraal een groter rondboog venster met ijzeren roedenverdeling met links daarvan een identiek kleiner venster.

De LINKERZIJGEVEL (noordgevel) bestaat uit de noordgevel van het achter- en het voorhuis. In de gevel van het achterhuis bevindt zich een aantal betonnen zes-ruits stalramen. In de gevel van het voorhuis bevinden zich twee T-vensters. De ACHTERGEVEL (oostgevel) bestaat uit de achtergevel van de schuur, de achtergevel van het terug gelegen tussenlid en de achtergevel van het achterhuis. Centraal in de gevel van de schuur bevindt zich een segmentboogvormige, dubbele geklampte kraalschroten deeldeur afgesloten door een segmentboog. Links en rechts van de deeldeur bevindt zich rondboog venster met ijzeren roedenverdeling aan de bovenzijde afgesloten door een rollaag, aan de onderzijde door een bakstenen lekdorpel. Uiterst links en rechts bevindt zich een geklampte, kraalschroten segmentboogvormige staldeur aan de bovenzijde afgesloten door een dubbele rollaag. De achtergevel van het achterhuis heeft een identieke indeling. Het verschil tussen de twee gevels bevindt zich in een kepervormige muuropening en een klein halfrond raam links in de achtergevel van de schuur ten behoeve van de kippen. Rechts boven in de gevel van het achterhuis bevindt zich een rond venster met diagonale roedenverdeling omsloten door een rollaag ten behoeve van de lichtinval in de knechtenkamer op de hilde. In de achtergevel van het tussenlid bevindt zich een klein venster met ijzeren roedenverdeling aan de bovenzijde afgesloten door een rollaag aan de onderzijde door een bakstenen lekdorpel. In de zuidgevel van het achterhuis en de noordgevel van de schuur bevindt zich een aantal oorspronkelijke segmentboogvormige stalramen met ijzeren roedenverdeling.

De RECHTERZIJGEVEL (zuidgevel) bestaat uit de terug gelegen zijgevel van het voorhuis en de zijgevel van de schuur. In de zijgevel van het voorhuis bevinden zich twee T-vensters met in het dakschild een twee-ruits dakraam. In de zijgevel van de schuur bevinden zich drie segmentboogvormige stalramen met ijzeren roedenverdeling.

Het INTERIEUR is grotendeels in oorspronkelijke staat behouden gebleven met onder meer knechtenkamer, meidenkamer, Engelse tegelvloer in de gang en stucplafonds. De plattegrond van het voorhuis bestaat uit een centrale gang met aan weerszijden twee kamers. De kamers aan de voorzijde zijn woonkamers, aan de achterzijde een keuken en een slaapkamer. In de centrale gang bevindt zich de trappartij. Haaks op de gang bevindt zich een tweede gang van waaruit zich tweemaal een entree bevindt naar een kelder. Vanuit deze gang bevindt zich tevens een doorgang naar de deel. In de deel bevindt zich de knechtenkamer. Bovenin het voorhuis bevindt zich de meidenkamer. In de schuur bevindt zich een driebeukig stalgedeelte met ankerbalkgebinten en hilde met aan de westzijde een waskeuken met schouw en rookkanaal.

Waardering

BOERDERIJ `Spilhofstede' gebouwd in 1899 bestaande uit een T-boerderij en een schuur met elkaar verbonden door middel van een tussenlid.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een gaaf bewaarde boerderij gebouwd in 1899 bestaande uit een T-boerderij met schuur met oorspronkelijke interieurelementen.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van de boerderij in het buitengebied van Nijbroek binnen de gemeente Voorst.

- Van cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een T-boerderij met schuur gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) T-huisboerderij