Nijbroek B 1935
Vaassenseweg 30, 7397 NL te Nijbroek

Inleiding

T-BOERDERIJ gebouwd in 1902 in overgangsarchitectuur beïnvloed door de chaletstijl. De boerderij bevindt zich buiten de bebouwde kom van Nijbroek, aan de oostzijde van de Vaassenseweg in de gemeente Voorst.

Omschrijving

T-BOERDERIJ bestaande uit een achterhuis met dwars geplaatst voorhuis. Het achterhuis met rechthoekige plattegrond bestaat uit één bouwlaag en een zolder afgesloten door een zadeldak, gedekt met gesmoorde muldenpannen. Op de nok bevindt zich een bakstenen schoorsteenschacht. Het voorhuis met rechthoekige plattegrond staat haaks op het achterhuis, bestaande uit één bouwlaag en een zolder afgesloten door een zadeldak gedekt met gesmoorde muldenpannen. Op de nok bevinden zich twee regelmatig verdeelde bakstenen schoorsteenschachten. De symmetrische voorgevel is voorzien van een middenrisaliet, die eindigt in een topgevel met achterliggend, aangekapt zadeldak. De gevels met gepleisterde plint zijn opgetrokken in roodbruine baksteen in kruisverband met een waterlijst ter hoogte van de lekdorpels van de vensters op de begane grond. In de gevels bevinden zich gietijzeren sierankers.

De VOORGEVEL (westgevel) van het voorhuis is te verdelen in drie vensterassen met risalerende middenas. Op de begane grond van de middenrisaliet bevindt zich een inpandig portiek met terug gelegen paneeldeur voorzien van twee gietijzeren roosters en een twee-ruits bovenlicht. Het portiek wordt afgesloten door een segmentboog. Op de verdieping bevindt zich een zes-ruits schuifraam aan de bovenzijde afgesloten door een segmentboog met gepleisterde boogtrommel. De middenrisaliet eindigt in een topgevel met sierspant en achterliggend aangekapt zadeldak. In de linkeras bevindt zich een zes-ruits schuifraam aan de bovenzijde afgesloten door een segmentboog met gepleisterde boogtrommel, aan de onderzijde door een lekdorpel die onderdeel uitmaakt van de waterlijst. Het venster wordt aan weerszijden geflankeerd door geklampte luiken. De rechter venster-as is identiek aan de linker venster-as.

De LINKERZIJGEVEL (noordgevel) bestaat uit de zijgevel van het achter- en het voorhuis. Links in de gevel van het achterhuis bevinden zich vier regelmatig verdeelde, segmentboogvormige stalramen met ijzeren roedenverdeling. De stalramen worden aan de bovenzijde afgesloten door een rollaag, aan de onderzijde door een gepleisterde, bakstenen lekdorpel. Rechts in de gevel van het achterhuis bevindt zich een enkele, geklampte, rechthoekige deur, twee zes-ruits schuiframen en een identieke enkele deur, alle afgesloten door een segmentboog met gepleisterde boogtrommel. In het dakschild bevindt zich boven het rechter schuifraam een dakkapel bestaande uit een venster met beschoten geveltop en achterliggend, aangekapt zadeldak. In de gevel van het voorhuis bevindt zich op de begane grond van links naar rechts een zes-ruits schuifraam, een enkele deur met bovenlicht en een zes-ruits schuifraam. De vensters zijn aan weerszijden geflankeerd door geklampte luiken. In de geveltop bevindt zich een zes-ruits schuifraam. De gevel wordt afgesloten door een sierspant met ajourpatroon.

Centraal in de ACHTERGEVEL (oostgevel) van het achterhuis bevindt zich een rechthoekige, dubbele deeldeur aan de bovenzijde afgesloten door een segmentboog met gepleisterde boogtrommel. Links en rechts van de deeldeur bevindt zich een stalraam met ijzeren roedenverdeling met vorktracering, afgesloten door een rondboog. Uiterst links bevindt zich een niet oorspronkelijke dubbele staldeur. Uiterst rechts bevindt zich een enkele, geklampte, rechthoekige staldeur afgesloten door een segmentboog. Links van de deur bevindt zich een segmentboogvormig stalraam met ijzeren roedenverdeling. De gevel eindigt in een topgevel met in de geveltop een geklampt luik afgesloten door een segmentboog met gepleisterde boogtrommel. Het achterliggend zadeldak is voorzien van eenvoudige windveren. De RECHTERZIJGEVEL (zuidgevel) bestaat uit de zijgevel van het voorhuis en de zijgevel van het achterhuis. In de zijgevel van het voorhuis bevinden zich twee zes-ruits schuiframen aan weerszijden geflankeerd door geklampte luiken. In de geveltop bevinden zich twee zes-ruits schuiframen. De gevel wordt afgesloten door en overstekend zadeldak met sierspant met ajourinvulling. Links in de gevel van het achterhuis bevinden zich twee zes-ruits schuiframen aan weerszijden geflankeerd door luiken. rechts in de gevel bevinden zich vijf segmentboogvormige stalramen aan de bovenzijde afgesloten door een rollaag, aan de onderzijde door een lekdorpel.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een gaaf bewaarde T-boerderij gebouwd in 1902.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van de boerderij in het buitengebied van Nijbroek binnen de gemeente Voorst.

- Van cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een T-boerderij met schuur gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) T-huisboerderij