Kerklaan 14, 7391 AN te Twello

Inleiding

Huis `Duistervoorde' van het type VILLA waarvan het huidige aanzien dateert uit 1864. In 1864 is het huis voor een deel afgebroken en vervolgens herbouwd in opdracht van Johan Hendrik Timme in eclectische bouwtrant met Italiaanse, neo-tudor en neo-classicistische elementen. Van oorsprong bevond zich op deze plek een laat middeleeuws kasteel dat onder andere in 1612 en 1641 verbouwd is geweest. In 1878 is het perceel met daarop het huis gekocht door het r.-k. kerkbestuur te Twello waarna het in 1890 is ingericht tot een klooster `het Sint-Anthonius Gesticht' voor de zusters van de Liefde uit Schijndel. Vanaf 1967 is het huis particulier bewoond.

Omschrijving

Huis `Duistervoorde' van het type VILLA met L-vormig grondplan bestaande uit twee bouwlagen, een souterrain en een mezzanino afgesloten door een flauw hellend zinken velsdak met klokkenstoel. De klokkenstoel heeft aan iedere zijde een rondboogvormige opening afgesloten door een eenvoudig hoofdgestel met flauw hellend zadeldak. De gepleisterde gevels zijn grotendeels voorzien van schijnvoegen in natuursteen imitatie. De gevel wordt afgesloten door een glad gepleisterd fries met consoles ter ondersteuning van de geprofileerde bakgoot. Op de scheiding van de bouwlagen bevindt zich een geprofileerde waterlijst. In de gevels bevinden zich grotendeels segmentboogvormige zes-ruits schuiframen. Aan de onderzijde worden de vensters afgesloten door de waterlijst en op de begane grond aan de bovenzijde door een gestucte schouderboog. De symmetrische VOORGEVEL bestaat uit drie traveeën. De glad gepleisterde middentravee bestaat uit twee vensterassen met op de begane grond een hardstenen bordestrap met vier gietijzeren zuiltjes ter ondersteuning van het balkon met smeedijzeren balustrade op de eerste verdieping. Op de begane grond van de middentravee bevindt zich links een schuifraam rechts een dubbele paneeldeur met glasindeling en sierroosters met segmentboogvormig bovenlicht. Op de verdieping bevinden zich twee schuiframen met in de mezzanino twee stolpramen. In de linkertravee bevindt zich een kelderraam, op de begane grond en de verdieping een schuifraam en in de mezzanino een stolpraam. De rechtertravee is identiek aan de linkertravee.

De LINKERZIJGEVEL bestaat uit drie traveeën. In de glad gepleisterde middentravee bestaande uit twee assen bevindt zich op de begane grond een balkon met smeedijzeren balustrade, ondersteund door pijlers met ijzeren korbeelstellen. Boven de twee kelderramen bevinden zich op de begane grond en de verdieping twee schuiframen aan weerszijden geflankeerd door persiennes. Bovenaan bevinden zich twee stolpramen in de mezzanino. De linker- en de rechtetravee zijn identiek aan die in de voorgevel. De ACHTERGEVEL bestaat uit links een terug gelegen gevel waartegen een tweelaags aanbouw met plat dak en rechts een risalerend geveldeel twee vensterassen breed. Rechts in de gevel van de aanbouw bevindt zich in het souterrain een segmentboogvormig raam op de begane grond en de verdieping een rondboog venster met twee gekoppelde twee-ruits draairamen onder de daklijst. In het rechter deel bevinden zich twee schuiframen op de begane grond en de verdieping met in de mezzanino twee stolpramen. De RECHTERZIJGEVEL bestaat uit een risalerende gevel met schijnvoegen bestaande uit twee vensterassen en een terug gelegen gevel van de glad gepleisterde aanbouw. De eerste twee vensterassen zijn identiek aan die rechts in de achtergevel.

Het INTERIEUR is grotendeels in oorspronkelijke staat bewaard gebleven met een vloer in ojiefpatroon, binnenluiken en schoorsteenmantels. In de kelder bevinden zich elementen die duiden op een oudere bouwtijd.

Waardering

Huis `Duistervoorde' van het type VILLA waarvan het huidige aanzien dateert uit 1864. In 1864 is het huis voor een deel afgebroken en vervolgens herbouwd in opdracht van Johan Hendrik Timme in eclecticisme.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een woonhuis uit 1864 in eclectische bouwtrant met classicistische, tudor en Italiaanse invloeden.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de oorsprong van een laat middeleeuws kasteel met omgrachting onder andere gewijzigd in 1612 en 1641. In 1864 is het bestaande huis afgebroken en met deze en nieuwe materialen herbouwd waarbij de gracht inmiddels gedempt is.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een vroeg type villa in eclecticisme van belang voor de typologische ontwikkeling van de villa in Nederland.