Rijksstraatweg 40, 7391 MS te Twello

Inleiding

VILLA `Nieuw Veldwijk' gebouwd omstreeks 1900 aan de noordzijde van de Rijksstraatweg binnen de bebouwde kom van Twello in de gemeente Voorst. De villa is gebouwd in een bouwstijl beïnvloed door de chaletstijl en de neo-renaissance. De chaletstijl is onder meer te herkennen aan het royaal overstek met sierspanten met een invulling in ajourpatroon. De neo-renaissance komt onder andere tot uiting in de gepleisterde speklagen.

Omschrijving

VILLA `Nieuw Veldwijk' met samengestelde plattegrond bestaande uit twee bouwlagen, een kelder en een zolder, wordt afgesloten door een samengesteld dak met plat gedekt met gesmoorde kruispannen. Het samengesteld dak bestaat uit zadel- en schilddaken. Het royaal overstek met bakgoot wordt ondersteund door korbeelstellen. De topgevels zijn voorzien van een rijk sierspant met een invulling in ajourpatroon. In het dakschild bevinden zich twee oorspronkelijke dakkapellen bestaande uit een rondboogvenster afgesloten door een aangekapt schilddak gedekt met Maas-leien met als bekroning een spitse piron. De gevels met gepleisterd uitgemetseld trasraam zijn opgetrokken in rode baksteen in kruisverband met ter hoogte van de onderdorpels een waterlijst. Ter hoogte van de bovendorpel bevindt zich een speklaag. De vensters zijn grotendeels geprofileerde T-vensters aan de bovenzijde afgesloten door een segmentboog met gepleisterde aanzet-, boog- en sluitsteen. In de boogtrommel bevinden zich tegeltableau's met geschilderde bloemmotieven. De bovendorpels zijn voorzien van loodstrips. Tegen de linkerzijgevel bevindt zich op de begane grond, over de gehele breedte, een houten veranda afgesloten door een flauw hellend dak. De VOORGEVEL (oostgevel) bestaat uit een risalerende linkertravee en een terug gelegen rechtertravee. De linkertravee eindigt in een topgevel met sierspant met op de top een windvaan. Op de begane grond en de verdieping bevindt zich een T-venster van het meest voorkomende type. In de geveltop bevindt zich een stolpraam met halfrond bovenlicht aan de bovenzijde afgesloten door een rondboog met gepleisterde aanzet-, boog- en sluitstenen, aan de onderzijde door een lekdorpel. Uiterst links in de rechtertravee bevindt zich de ingangspartij met op de begane grond een paneeldeur met glasindeling en sierroosters en enkelruits bovenlicht. Voor de deur bevindt zich een hardstenen bordestrap met open, houten portiek voortgezet op de verdieping in de vorm van een loggia. Het portiek en de loggia hebben dezelfde detaillering als de veranda tegen de linkerzijgevel met rondboogvormige openingen met in de zwikken een ajourinvulling. De loggia is voorzien van een houten geprofileerde balustrade aan de bovenzijde afgesloten door een plat dak. Aan de bovenzijde van het portiek bevindt zich in wit geschilderde letters de naam `NIEUW VELDWIJK'. Op de verdieping bevindt zich een dubbele deur met glasindeling en enkelruits bovenlicht. Rechts bevindt zich in beide bouwlagen een T-venster. In het dakschild bevindt zizh een oorspronkelijke dakkapel.

De begane grond van de LINKERZIJGEVEL (zuidgevel) wordt in beslag genomen door de veranda. De veranda bevindt zich op een betegeld bordes met twee treden ter plaatse van de toegangen. De toegangen leiden naar een dubbele deur met glasindeling en enkelruits bovenlicht. Op de hoeken zijn de rondbogen van de veranda dichtgezet met meerruits ramen. In de zwikken bevindt zich ajourwerk met een gesneden sierlijst langs de dakrand. Op de verdieping bevinden zich twee regelmatig verdeelde T-vensters. De licht risalerende linker vensteras eindigt in een topgevel identiek aan die in de voorgevel. In het dakschild boven de rechter vensteras bevindt zich een oorspronkelijke dakkapel.

De ACHTERGEVEL (westgevel) bestaat uit een terug gelegen blinde gevel van een tweelaags aanbouw met plat dak, een risalerende vensteras en een rechter terug gelegen travee bestaande uit twee vensterassen. Tegen de risalerende vensteras bevindt zich op de begane grond een niet oorspronkelijke serre. In de gevel bevindt zich op de begane grond een oorspronkelijke deuropening. Op de verdieping bevindt zich een T-venster. De as eindigt in een aangekapt schilddak met royaal overstek. Links in de rechtertravee bevindt zich een paneeldeur met glasindeling en enkelruits bovenlicht. Op de verdieping bevindt zich een T-venster. In rechter as bevindt zich in beide bouwlagen een T-venster. In het dakschild bevinden zich twee niet oorspronkelijke velux dakramen.

De RECHTERZIJGEVEL (noordgevel) bestaat uit een terug gelegen vensteras, een risalerende gevel van de tweelaags aanbouw met plat dak. In de terug gelegen vensteras bevindt zich op de begane grond een T-venster met op de verdieping een blind venster. Op de begane grond van de risalerende aanbouw bevindt zich links twee maal een klein enkelruits raam met diefijzer aan de bovenzijde afgesloten door een strek, aan de onderzijde door een lekdorpel. Rechts bevindt zich een stolpraam met diefijzers, aan weerszijden geflankeerd door luiken gevolgd door een geklampte deur uiterst rechts. Beide muuropeningen worden afgesloten door een strek. Op de verdieping bevindt zich links twee maal een klein venster, identiek aan die op de begane grond. Rechts bevindt zich een hoger geplaatst stolpraam aan weerszijden geflankeerd door luiken. Boven de aanbouw in de terug gelegen gevel bevindt zich een venster.

Het INTERIEUR is grotendeels in oorspronkelijke staat bewaard gebleven met onder meer een geel/zwarte tegelvloer, schuifblinden, zwart marmeren schoorsteenmantels, trappartij en stucplafonds.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een villa gebouwd omstreeks 1900 waarvan het ontwerp is beïnvloed door de chaletstijl en de neo-renaissance.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van de villa aan een belangrijke uitvalsweg van Twello.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een villa beïnvloed door de chaletstijl en de neo-renaissance van belang voor de typologische ontwikkeling van de villa in Nederland.