Rijksstraatweg 90, 7391 MV te Twello

Inleiding

VILLA `Mariënhof' gebouwd in 1907 naar ontwerp van de architect J.D. Gantvoort uit Deventer in opdracht van jonkvrouwe E.G.E.J.R. van der Feltz. De villa uit 1907 is een verbouwing van een bestaand huis gebouwd als buitenplaats omstreeks 1840 in opdracht van Dr. J.J. Pennink. De villa in overgangsarchitectuur bevindt zich aan de noordzijde van de Rijksstraatweg binnen de bebouwde kom van Twello in de gemeente Voorst. De overgangsarchitectuur is met name beïnvloed door de chaletstijl en het rationalisme.

Omschrijving

VILLA `Mariënhof' met rechthoekig grondplan bestaande uit twee bouwlagen, een kelder en een zolder afgesloten door een zadeldak met ongelijke schilden en één wolfseind, gedekt met rode kruispannen. In beide dakschilden bevindt zich een dakkapel bestaande uit twee gekoppelde zes-ruits ramen afgesloten door een plat dak. Links tegen de achtergevel bevindt zich het rookkanaal in schoon metselwerk, dat door het overstek uitreikt tot boven het dakschild. Het rookkanaal wordt afgesloten door een zadeldak gedekt met rode kruispannen. De gevels met grijs geschilderd trasraam zijn gepleisterd met in de topgevel vakwerk en beschoten geveltop. In de gevels bevinden zich grotendeels T-vensters met meerruits bovenlichten, in de eerste twee bouwlagen aan weerszijden geflankeerd door luiken. De venster worden aan de bovenzijde afgesloten door een hardstenen latei met rollaag in schoon metselwerk. Aan de onderzijde van de vensters bevindt zich een lekdorpel.

De VOORGEVEL bestaat uit een risalerende travee die eindigt in een topgevel en een terug gelegen rechtertravee onder het doorgetrokken dakschild. De risalerende travee bestaat uit twee assen. Op de begane grond in de linkeras bevindt zich een inpandige serre met op de verdieping een inpandige loggia. In de gemetselde serre bevindt zich een halfronde raampartij bestaande uit een dubbele deur met glasindeling met aan weerszijden zijlichten, alle met meerruits bovenlichten. De loggia op de verdieping is open met op de hoek een hoekpilaar ter ondersteuning van de topgevel. In de terug gelegen gevel in de loggia bevindt zich een deur met glasindeling en meerruits bovenlicht. In de rechteras bevindt zich in beide bouwlagen een T-venster van het meest voorkomende type. De risaliet eindigt in een topgevel met vakwerk en verticaal beschoten geveltop. Onder het beschot bevinden zich twee gekoppelde vensters met vier-ruits bovenlicht. Het royaal overstek wordt afgesloten door geprofileerde windveren. In de rechterzijgevel van de risaliet bevindt zich in beide bouwlagen een T-venster. In de terug gelegen travee bevindt zich op de begane grond een T-venster. De afgeschuinde gevel onder het doorgetrokken dakschild wordt afgesloten door een verticaal beschot. In het beschot bevindt zich een zestien-ruits stolpraam. De entree bevindt zich in een inpandig portiek in de LINKERZIJGEVEL. Uiterst links bevindt zich een T-venster, gevolgd door het portiek met de terug gelegen paneeldeur en meerruits bovenlicht. Het portiek wordt afgesloten door een segmentboog in schoon metselwerk met gepleisterde aanzetstenen. Rechts van het portiek bevindt zich een niet oorspronkelijk raam met uiterst rechts een T-venster. Op de verdieping bevinden zich twee T-vensters met uiterst rechts een open rondboog van de loggia.

De ACHTERGEVEL bestaat uit een aanbouw van één bouwlaag afgesloten door een plat dak, een tweelaags aanbouw afgesloten door een lessenaarsdak en een rechtertravee. In de éénlaags aanbouw bevindt zich een geklampte deur en een T-venster. Boven de aanbouw, op de verdieping in de terug gelegen gevel bevindt zich het uitgemetseld rookkanaal met rechts daarvan een T-venster. In de tweelaags aanbouw bevinden zich twee kleine ramen met diefijzer met onder het lessenaarsdak een stolpraam met meerruits bovenlicht. Boven de aanbouw, onder de afgewolfde geveltop, bevindt zich een zestien-ruits stolpraam. Op de verdieping in de rechtertravee bevindt zich een stolpraam.

De RECHTERZIJGEVEL bestaat uit een lage gevel onder het doorgetrokken dakschild en de gevel van de éénlaags aanbouw tegen de achtergevel. Onder het doorgetrokken dakschild bevinden zich twee T-vensters. In de gevel van de aanbouw bevindt zich een geklampte deur met zijlicht en een T-venster.

Het INTERIEUR is grotendeels in oorspronkelijke staat behouden gebleven met onder meer stucplafonds en een trappartij.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een villa uit 1907 in overgangsarchitectuur.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van de villa op de plek van een oorspronkelijke buitenplaats uit 1842. De villa bevindt zich aan de noordzijde van de Rijksstraatweg in Twello in de gemeente Voorst.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een villa in overgangsarchitectuur met invloeden vanuit de chaletstijl en het rationalisme van belang voor de typologische ontwikkeling van de villa in Nederland.

Gantvoort, J.D. ; Gelderland