Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
523350
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Rehoboth
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
22 april 2002
Kadaster deel/nr: 
20349/2
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Voorst
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Teuge
X-Y coördinaat: 
200076 - 471945

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Kleine ZAALKERK 'Rehoboth' gebouwd in 1907 door F.G. HAVERKAMP in overgangsarchitectuur. Het evangelisatiegebouwtje is bestemd voor christelijke bijeenkomsten van leden van de Nederlands Hervormde kerk. In 1936 is de achter aanbouw met plat dak gerealiseerd ten behoeve van wachtkamer en vergaderzaal. 'Rehoboth' bevindt zich aan de Rijksstraatweg binnen de bebouwde kom van Teuge.

Omschrijving

Kleine ZAALKERK 'Rehoboth' met rechthoekige plattegrond bestaat uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak gedekt met gesmoorde muldenpannen. De gevels met gepleisterd trasraam zijn opgetrokken in bruinrode baksteen in kruisverband. In de gevels bevinden zich rondboog vensters met meerruits ramen met ijzeren roedenverdeling. De vensters worden aan de bovenzijde afgesloten door een rondboog met gepleisterde aanzet- en sluitstenen, aan de onderzijde door een gepleisterde lekdorpel. Rechts van de ingang bevindt zich een inlegsteen met daarop de tekst 'De eerste steen gelegd/ DOOR/ JONKVR. BARsse. A. BENTINCK/ 19 22/7 07.'. Boven de ingangspartij bevindt zich op een gepleisterd veld de naam 'REHOBOTH gen. 26:22' met aan weerszijden op een apart veld het jaartal '19' en '07'.

De symmetrische VOORGEVEL eindigt in een topgevel. Centraal op de begane grond bevindt zich een niet oorspronkelijke geklampte deur met vier-ruits bovenlicht. De ingangspartij wordt aan de bovenzijde afgesloten door een rondboog met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. In de boogtrommel bevindt zich mozaïek siermetselwerk van gele en rode verblendsteen. Links en rechts van de deur bevindt zich een rondboog venster. De gevel eindigt in een topgevel met in de geveltop een halfrond venster met ijzeren roedenverdeling op identiek wijze afgesloten als de overige vensters. Het overstekend zadeldak is voorzien van eenvoudig geprofileerde windveren met sierspant, houten makelaar en geveltopversiering.

In de LINKERZIJGEVEL bevinden zich drie rondboog vensters met uiterst links de aanbouw uit 1936. In de gevel van de aanbouw bevinden zich twee gekoppelde twee-ruits draairamen met bovenlicht. De ACHTERGEVEL bestaat uit een blinde aanbouw uit 1976 met plat dak. Links en rechts van de blinde aanbouw bevindt zich de terug gelegen gevel van de aanbouw uit 1936 met links twee gekoppelde twee-ruits draairamen met bovenlicht. Boven de aanbouwen bevindt zich de terug gelegen topgevel van het hoofdvolume.

In de RECHTERZIJGEVEL bevinden zich drie rondboog vensters met uiterst rechts de gevel van de aanbouw uit 1936. In de gevel van de aanbouw bevinden zich twee gekoppelde twee-ruits draairamen met bovenlicht.

Waardering

Kleine ZAALKERK 'Rehoboth' gebouwd in 1907 door F.G. HAVERKAMP in overgangsarchitectuur. Het evangelisatiegebouwtje is bestemd voor christelijke bijeenkomsten van leden van de Nederlands Hervormde kerk.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een evangelisatiegebouwtje van het type zaalkerk gebouwd in 1907 in overgangsarchitectuur.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van het evangelisatiegebouwtje binnen de bebouwde kom van de kleine kern Teuge behorend bij Twello in de gemeente Voorst.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een eenvoudig vormgegeven evangelisatiegebouwtje in een kleine kern bestemd voor christelijke bijeenkomsten van leden van de Nederlands Hervormde kerk.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaRijksstraatweg2197395 MBTeuge

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKerk en kerkonderdeelKerkNederlandse Hervormde Kerk

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
TwelloC902

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Overgangsarchitectuuronbepaald

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Religieuze gebouwenKerk en kerkonderdeelZaalkerk

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19071907exactvervaardiging
19361936exactverbouwing