Twello C 902
Rijksstraatweg 219, 7395 MB te Teuge

Inleiding

Kleine ZAALKERK 'Rehoboth' gebouwd in 1907 door F.G. HAVERKAMP in overgangsarchitectuur. Het evangelisatiegebouwtje is bestemd voor christelijke bijeenkomsten van leden van de Nederlands Hervormde kerk. In 1936 is de achter aanbouw met plat dak gerealiseerd ten behoeve van wachtkamer en vergaderzaal. 'Rehoboth' bevindt zich aan de Rijksstraatweg binnen de bebouwde kom van Teuge.

Omschrijving

Kleine ZAALKERK 'Rehoboth' met rechthoekige plattegrond bestaat uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak gedekt met gesmoorde muldenpannen. De gevels met gepleisterd trasraam zijn opgetrokken in bruinrode baksteen in kruisverband. In de gevels bevinden zich rondboog vensters met meerruits ramen met ijzeren roedenverdeling. De vensters worden aan de bovenzijde afgesloten door een rondboog met gepleisterde aanzet- en sluitstenen, aan de onderzijde door een gepleisterde lekdorpel. Rechts van de ingang bevindt zich een inlegsteen met daarop de tekst 'De eerste steen gelegd/ DOOR/ JONKVR. BARsse. A. BENTINCK/ 19 22/7 07.'. Boven de ingangspartij bevindt zich op een gepleisterd veld de naam 'REHOBOTH gen. 26:22' met aan weerszijden op een apart veld het jaartal '19' en '07'.

De symmetrische VOORGEVEL eindigt in een topgevel. Centraal op de begane grond bevindt zich een niet oorspronkelijke geklampte deur met vier-ruits bovenlicht. De ingangspartij wordt aan de bovenzijde afgesloten door een rondboog met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. In de boogtrommel bevindt zich mozaïek siermetselwerk van gele en rode verblendsteen. Links en rechts van de deur bevindt zich een rondboog venster. De gevel eindigt in een topgevel met in de geveltop een halfrond venster met ijzeren roedenverdeling op identiek wijze afgesloten als de overige vensters. Het overstekend zadeldak is voorzien van eenvoudig geprofileerde windveren met sierspant, houten makelaar en geveltopversiering.

In de LINKERZIJGEVEL bevinden zich drie rondboog vensters met uiterst links de aanbouw uit 1936. In de gevel van de aanbouw bevinden zich twee gekoppelde twee-ruits draairamen met bovenlicht. De ACHTERGEVEL bestaat uit een blinde aanbouw uit 1976 met plat dak. Links en rechts van de blinde aanbouw bevindt zich de terug gelegen gevel van de aanbouw uit 1936 met links twee gekoppelde twee-ruits draairamen met bovenlicht. Boven de aanbouwen bevindt zich de terug gelegen topgevel van het hoofdvolume.

In de RECHTERZIJGEVEL bevinden zich drie rondboog vensters met uiterst rechts de gevel van de aanbouw uit 1936. In de gevel van de aanbouw bevinden zich twee gekoppelde twee-ruits draairamen met bovenlicht.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een evangelisatiegebouwtje van het type zaalkerk gebouwd in 1907 in overgangsarchitectuur.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van het evangelisatiegebouwtje binnen de bebouwde kom van de kleine kern Teuge behorend bij Twello in de gemeente Voorst.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een eenvoudig vormgegeven evangelisatiegebouwtje in een kleine kern bestemd voor christelijke bijeenkomsten van leden van de Nederlands Hervormde kerk.

Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kerk Nederlandse Hervormde Kerk

Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Zaalkerk