Rijksstraatweg 69, 7383 AL te Voorst

Inleiding

VILLA `Ruimzicht' gebouwd in 1917 naar ontwerp van de architect J.A. HEUVELINK (1879-1949) uit Apeldoorn gebouwd in opdracht van mevrouw G.A. Brands Meijs in een heroriëntatie op traditionele bouwwijzen met invloeden vanuit de Um 1800-stijl. De villa bevindt zich aan de oostzijde van de Rijksstraatweg binnen de bebouwde kom van Voorst in de gemeente Voorst.

Omschrijving

VILLA `Ruimzicht' met rechthoekig grondplan bestaat uit twee bouwlagen afgesloten door een afgeplat schilddak met royaal overstek gedekt met gesmoorde Tuiles du Nord. Op de hoeken van het plat bevindt zich een bakstenen schoorsteenschacht met een halfronde natuurstenen kap. De gevels met trasraam en rollaag zijn opgetrokken in bruinrode baksteen in kruisverband met aan de bovenzijde een decoratief, getrapt, bakstenen fries onder de geprofileerde bakgoot met klossen. In de gevels bevinden zich vensters bestaande uit onderramen aan weerszijden geflankeerd door luiken met glas-in-lood bovenlichten. Aan de bovenzijde worden de vensters afgesloten door een geprofileerde, hardstenen latei, aan de onderzijde door een hardstenen lekdorpel. Tegen de rechterzijgevel bevindt zich een éénlaags serre op rechthoekige plattegrond afgesloten door een plat dak met balustrade. Tegen de achtergevel bevindt zich een éénlaags aanbouw met rechthoekige plattegrond afgesloten door een plat dak en balustrade. De symmetrische VOORGEVEL (westgevel) bestaat uit drie traveeën en de terug gelegen zijgevel van de serre. In de risalerende middentravee bevindt zich de ingangspartij met halfronde stoep bestaande uit twee treden en een bordes. De houten deur wordt door een kalf gescheiden van het halfronde bovenlicht met glas-in-loodraam. Aan weerszijden van de deur bevindt zich een getarpte dagkant. Het bovenlicht wordt afgesloten door een gestucte rondboog. Links en rechts van de entree wordt de risaliet benadrukt door een pilaster met ionisch kapiteel. Boven het kapiteel bevindt zich aan weerszijden een driehoekige natuurstenen console ter ondersteuning van het natuurstenen balkon met balustrade op de verdieping. Op de verdieping bevindt zich een dubbele deur met glasindeling aan weerszijden geflankeerd door luiken met tien-ruits bovenlicht. Boven de balkondeuren bevindt zich een horizontaal natuurstenen veld met daarin de tekst `19 RUIMZICHT 17', uiterst links en rechts geflamkeerd door een decoratieve, vierkante natuursteen. De risaliet eindigt in een segmentboogvormige gevel met schouderstukken met achterliggend aangekapt zadeldak. In de geveltop bevindt zich een stolpraam met halfrond, meerruits bovenlicht. Aan weerszijden van de rislaiet bevindt zich een uitgemetseld geveldeel met op de begane grond een smal enkelruits onderraam met halfrond bovenlicht afgesloten door een gepleisterde rondboog. Op de verdieping bevindt zich een smal enkelruits raam met zes-ruits bovenlicht. In de linkertravee bevindt zich op de begane grond een venster met enkelruits onderraam en glas-in-lood bovenlicht. Op de verdieping bevindt zich een schuifraam met zestien-ruits bovenlicht. De rechtertravee is identiek aan de linkertravee. In de zijgevel van de serre bevinden zich twee gekoppelde enkelruits ramen met glas-in-lood bovenlicht. De LINKERZIJGEVEL (noordgevel) bestaat uit een linker- en een rechtertravee identiek aan die in de voorgevel. Op de verdieping bevindt zich op de scheiding van de traveeën een smal enkelruits raam met glas-in-lood bovenlicht.

De ACHTERGEVEL (oostgevel) bestaat uit drie traveeën. De linkertravee is identiek aan die in de voorgevel met een smaller venster op de verdieping met twaalf-ruits bovenlicht. In de middentravee bevindt zich op de begane grond een paneeldeur met links twee en rechts één klein venster. Op de verdieping bevinden zich drie enkelrutis onderramen met glas-in-lood bovenlichten. Rechts op de begane grond bevindt zich een aanbouw met een schuifraam aan weerszijden geflankeerd door luiken. Op de verdieping bevindt zich een dubbele deur met glasindeling met meerruits bovenlicht.

Uiterst links in de RECHTERZIJGEVEL (zuidgevel) bevindt zich venster met aan één zijde een luik. Rechts van het venster bevindt zich de serre met bakstenen fundament en uitgemetselde hoekpijlers. Centraal in de gevel van de serre bevindt zich een dubbele deur met glasindeling en glas-in-lood bovenlicht. De deur wordt aan weerszijden geflankeerd door een enkelruits raam met glas-in-lood bovenlicht. Op de verdieping bevinden zich twee dubbele schuifdeuren met twaalf-ruits bovenlicht.

Het INTERIEUR is grotendeels in oorspronkelijke staat met schoorsteenmantels, voormname trappartij, oorspronkelijke keuken, marmeren, parket en terrazzovloeren.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een villa van de architect J.A. Heuvelink gebouwd in 1917 in een heroriëntatie op traditionele bouwwijzen.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van de villa aan de Rijksstraatweg in Voorst

- Van cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een villa in heroriëntatie op traditionele bouwwijzen van belang voor de ontwikkeling van de villa in Nederland.

Heuvelink sr, J.A. (Albert) ; Gelderland