Rijksstraatweg 72, 7383 AT te Voorst

Inleiding

VILLA `Klein Wiarda State' met HEK gebouwd in 1909 naar ontwerp van de architect J.A. HEUVELINK (1879-1949) uit Apeldoorn, in opdracht van de heer A. Mentz in overgangsarchitectuur beïnvloed door de chaletstijl, de neo-renaissance en het rationalisme. De villa bevindt zich aan de westzijde van de Rijksstraatweg binnen de bebouwde kom van Voorst in de gemeente Voorst.

Omschrijving

VILLA `Klein Wiarda State' met HEK met rechthoekig grondplan, bestaat uit twee bouwlagen afgesloten door een samengesteld dak met plat en royaal overstek gedekt met gesmoorde kruispannen. Op het platte dak bevindt zich een aantal onregelmatig verdeelde schoorsteenschachten. Het dak is voorzien van een aangekapt zadeldak op de zuidoosthoek, een aangekapt zadeldak aan de oostzijde en een lessenaarsdak aan de noordzijde. De geprofileerde bakgoot wordt ondersteund door klossen of korbeelstellen. De gevels met gepleisterd trasraam zijn opgetrokken in bruinrode baksteen in kruisverband. In de gevels bevinden zich diverse speklagen van gele verblendsteen. In de gevels bevinden zich grotendeels B-vensters aan de bovenzijde afgesloten door een geprofileerde hardstenen latei met een rollaag in gele verblendsteen. Aan de onderzijde worden de vensters afgesloten door een hardstenen lekdorpel. Tegen de zuidgevel bevindt zich een éénlaags serre op rechthoekige plattegrond, afgesloten door een plat dak met balustrade. Tegen de westgevel bevindt zich een éénlaags aanbouw met rechthoekige plattegrond afgesloten door een plat dak en balustrade. Aan de oostzijde bevindt zich op de begane grond een driezijdige erker met plat dak en balustrade. De VOORGEVEL (oostgevel) bestaat uit een afgeschuinde hoek, een vensteras en een topgevel. In de afgeschuinde hoek bevindt zich op de begane grond een enkelruits schuifvenster, op de verdieping een deur met glasindeling en enkelruits bovenlicht. Het balkon met balustrade, wordt ondersteund door houten korbeelstellen. De balkondeur wordt aan de bovenzijde afgesloten door een segmentboog met uitgemetselde segmentboog. Hierboven bevindt zich het jaartal `1910' in hardsteen. De afgeschuinde hoek eindigt in een topgevel met in de geveltop een stolpraam met bovenlicht. Het overstekend zadeldak is voorzien van geprofileerde windveren. Op de begane grond in de vensteras links in de gevel bevinden zich twee gekoppelde schuifvensters onder één segmentboog van gele verblendsteen. Op de verdieping bevinden zich twee naast elkaar geplaatste enkelruits schuifvensters, elk afzonderlijk afgesloten door een segmentboogvormige rollaag in gele verblendsteen. De as eindigt in een bakgoot ondersteund door korbeelstellen. De rechtertravee eindigt in een topgevel met op de begane grond een driezijdige erker. Op de verdieping bevindt zich een dubbele balkondeur met glasindeling. Boven de balkondeur bevindt zich de naam `KLEIN WIARDA STATE' in een natuurstenen plaat omsloten door een gele verblendstenen rollaag. Aan weerszijden van het naamtableau bevindt zich een gele verblendstenen rondboog van elkaar gescheiden door het vakwerk in de geveltop. In de geveltop bevinden zich twee gekoppelde ramen afgesloten door een gele verblendstenen segmentboog. Het overstekend zadeldak is voorzien van een sierspant.

Centraal tegen de LINKERZIJGEVEL (zuidgevel) bevindt zich een éénlaags serre met plat dak en balustrade. De serre met bakstenen fundament is dichtgezet met enkelruits ramen met bovenlichten. Centraal bevindt zich een deur met glasindeling. Op de verdieping bevinden zich twee dubbele glasdeuren met bovenlicht. De gevel eindigt in een bakgoot op klossen.

Links tegen de ACHTERGEVEL (westgevel) bevindt zich een éénlaags aanbouw met plat dak en balustrade. In de aanbouw bevinden zich enkele kleine vensters met diefijzers. Het overig deel van de gevel is gepleisterd. Op de verdieping bevindt zich boven de aanbouw een dubbele balkondeur met glasindeling en bovenlicht. Op de begane grond bevindt zich links een deur met rechts een enkelruits schuifvenster aan weerszijden geflankeerd door persiennes. Rechts op de verdieping bevindt zich een T-venster aan weerszijden geflankeerd door persiennes.

In de RECHTERZIJGEVEL (noordgevel) bevindt zich de entree bestaande uit een rijk bewerkte paneeldeur met glasindeling en enkelruits bovenlicht. Boven de natuurstenen latei bevindt zich een gele verblendstenen segmentboog. De ingang wordt afgesloten door een hellende luifel ondersteund door korbelen. Boven de ingangspartij bevindt zich een klein toiletraam. Rechts van de entree bevindt zich in één as een klein raam met diefijzers op de begane grond en een glas-in-loodraam op de eerste en tweede verdieping. Uiterst rechts op de begane grond bevindt zich een enkelruits schuifvenster. De zijgevel van de aanbouw is een blinde gevel.

Het INTERIEUR is grotendeels in oorspronkelijke staat met tochtportaal, tochtdeuren met ge-etst glas, schoorsteenmantels, trappartij, oorspronkelijke keuken, stucplafonds en een terrazzovloer met de initialen van de opdrachtgever.

De entree tot de villa wordt ontsloten door een HEK bestaande uit een hardstenen geprofileerde inrijpilaar met smeedijzeren vleugel.

Waardering

VILLA `Klein Wiarda State' met HEK gebouwd in 1909 naar ontwerp van de architect J.A. HEUVELINK (1879-1949) uit Apeldoorn gebouwd in opdracht van de heer A. Mentz in overgangsarchitectuur beïnvloed door de chaletstijl, de neo-renaissance en het rationalisme.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een villa met hek van de architect J.A. Heuvelink gebouwd in 1909 in overgangsarchitectuur.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van de villa aan de Rijksstraatweg in Voorst. Vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het hek met de villa.

.- Van cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een villa met hek in overgangsarchitectuur van belang voor de ontwikkeling van de villa in Nederland.

Heuvelink sr, J.A. (Albert) ; Gelderland