Terwoldseweg 3, 7391 TC te Twello

Inleiding

DIENSTWONING/KOETSHUIS gebouwd in 1872 behorend bij de villa `Eureka' (later `Beekwolde'/'De Witte Brug', Rijksstraatweg 26) op de plek van de voormalige buitenplaats `Beekzicht', gewijzigd in 1910. De dienstwoning/ koetshuis bevindt zich aan de westzijde van de Terwoldseweg. In het pand waren ondergebracht de paardenstallen, het koetshuis en de woning van het personeelslid.

Omschrijving

De DIENSTWONING/ KOETSHUIS met rechthoekig grondplan bestaat uit één, soms twee bouwlagen afgesloten door meerdere zadeldaken gedekt met gesmoorde Hollandse pannen en muldenpannen. Het gebouw bestaat uit drie volumes. Links bevindt zich de paardenstal bestaande uit één bouwlaag en een zolder afgesloten door een zadeldak gedekt met oud Hollandse pannen. Rechts van de paardenstal bevindt zich het koetshuis bestaande uit een begane grond en een zolder afgesloten door een zadeldak, haaks op het zadeldak van de paardenstal. Uiterst rechts bevindt zich het woonhuis bestaande uit twee bouwlagen en een zolder, afgesloten door een zadeldak gedekt met gesmoorde muldenpannen. De gevels met gepleisterd trasraam zijn opgetrokken in bruinrode baksteen in kruisverband. In de gevels bevinden zich diverse vensters afgesloten door een gepleisterde rondboog. De VOORGEVEL bestaat uit de blinde gevel van de paardenstal, de gevel van het koetshuis en de gevel van de woning. De gevel van het koetshuis bestaat uit een risaliet en een lage gevel. Centraal in de risalerende topgevel bevindt zich een dubbele, rondboogvormige, paneeldeur met links en rechts een drie-ruits raam met halfrond bovenlicht. Centraal in de geveltop bevindt zich een dubbel, rondboogvormig paneelluik. Links en rechts bevindt zich een rond venster omsloten door een gepleisterde band. Het overstekend zadeldak wordt afgesloten door eenvoudige windveren met geveltopversiering. Rechts van de risaliet bevindt zich een lage gevel met links een paneeldeur met halfrond bovenlicht. Rechts van de deur bevindt zich een rondboog venster met ijzeren roedenverdeling. De gevel eindigt in een gepleisterde tandlijst met geprofileerde bakgoot. In de gevel van de woning bevindt zich links op de begane grond een smal stolpraam met halfrond bovenlicht met op de verdieping een breed stolpraam met halfrond bovenlicht. Centraal op de begane grond bevindt zich een niet oorspronkelijke deur, met op de verdieping een stolpraam met halfrond bovenlicht. De gevel eindigt in een gepleisterde tandlijst met geprofileerde bakgoot.

De LINKERZIJGEVEL is de zijgevel van de paardenstal met op de begane grond twee regelmatig verdeelde halfronde ramen. In de geveltop bevindt zich een rondboogvormig, dubbel paneelluik. Links en rechts van het luik bevindt zich een rond venster. Boven het venster bevindt zich een hijsbalk. Het overstekend zadeldak wordt afgesloten door eenvoudig geprofileerde windveren met in de top een eenvoudig sierspant met makelaar.

De ACHTERGEVEL bestaat uit de gevel van de dienstwoning, het koetshuis en de paardenstal. Tegen de begane grond van de woning bevindt zich een niet oorspronkelijke serre tegen een éénlaags uitbouw met plat dak. Op de verdieping bevinden zich twee niet oorspronkelijke vensters. De gevel eindigt in een gepleisterde tandlijst met in het dakschild een dakkapel. In de lage gevel van het koetshuis bevindt zich een rondboog venster. De gevel eindigt in een gepleisterde tandlijst onder de geprofileerde bakgoot. De indeling van de risaliet van het koetshuis is identiek aan die in de voorgevel. In de gevel van de paardenstal bevindt zich een centrale paneeldeur met halfrond bovenlicht. Links en rechts van de deur bevindt zich een halfrond venster met ijzeren roedenverdeling.

De RECHTERZIJGEVEL is de zijgevel van de dienstwoning met uiterts links op de begane grond een klein venster. Rechts in de gevel bevinden zich op de begane grond en de verdieping twee stolpramen met halfrond bovenlicht. In de geveltop bevindt zich een kleiner identiek venster. In de gevel van de éénlaags aanbouw tegen de achtergevel bevindt zich een identiek venster.

Het INTERIEUR van de paardenstal en het koetshuis is in oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Het interieur van dienstwoning is grotendeels in oorspronkelijke staat bewaard gebleven.

Waardering

DIENSTWONING/KOETSHUIS gebouwd in 1872 behorend bij de villa `Eureka' op de plek van de voormalige buitenplaats `Beekzicht', gewijzigd in 1910.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een dienstwoning, koetshuis en paardenstal gebouwd omstreeks 1875 en vergroot in 1910.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege functioneel-ruimtelijke relatie van het koetshuis met de villa.

- Van cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een dienstwoning, koetshuis en paardenstal behorend bij de oorspronkelijke villa `Beekwolde'.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)
Nee Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)