523359 - Burmaniakamp
Leeuwarden E 7702
Mr. P.J. Troelstraweg 240 A, 8919 AG te Leeuwarden
Mr. P.J. Troelstraweg 240 B, 8919 AG te Leeuwarden
Mr. P.J. Troelstraweg 240 C, 8919 AG te Leeuwarden
Mr. P.J. Troelstraweg 240 D, 8919 AG te Leeuwarden

Omschrijving

MANSCHAPPENGEBOUW B-5, deel uitmakend van het KAZERNECOMPLEX het BURMANIAKAMP. Het gebouw is gelegen in het midden van het complex. Gebouwd op een rechthoekige plattegrond en een bouwlaag met een flauwe schildkap hoog.

Op een iets terugwijkend trasraam van enkele metsellagen zijn massieve, 55 cm dikke muren opgetrokken van gemêleerde roodbruine baksteen. Na een ruime meter hoge borstwering volgen de vensterpartijen, gevat in een vakwerk-motief van kunststeen en muurvakken waarin het metselwerk is verlevendigd door uitspringende koppen van gesinterde baksteen in verschillende patronen. Het daglicht valt binnen door hooggeplaatste vensterpartijen die uit twee of drie twaalfruitsramen of uit twee zesruitsramen zijn samengesteld. Deels kunnen ze als tuimelraam worden geopend. De hoeken bezitten versieringen van kunststenen 'stijlen'; de bakgoten worden hier ondersteund door console-achtige uitkragingen. Het schilddak met een flauwe en licht geknikte helling en een flinke overstek is gedekt met gemêleerde, roodbruin geglazuurde, verbeterde Hollandse golfpannen. Op de daken staan hoekschoorstenen en kapellen onder afzaatdakjes. Alle daklichten zijn loos: de kapruimten kunnen door de gesloten betonnen vloeren alleen voor opslag worden benut.

Het gebouw heeft een indeling van een middengang met aan weerszijden voormalige slaapvertrekken van wisselende vorm en afmeting. De binnendeuren naar de vertrekken en sanitaire voorzieningen bezitten zware en meervoudig geprofileerde, houten architraven. Over de eerste bouwlaag is een geheel gesloten zoldervloer van beton gelegd ter bescherming tegen inslaande granaten. De daardoor alleen voor opslag toegankelijke zolder heeft een geheel houten kapconstructie.

WAARDERING

Het manschappengebouw B-5 is van groot algemeen historisch, stedenbouwkundig en architectuurhistorisch belang vanwege

- de tastbare en nauwelijks verstoorde geschiedenis van de bezettingstijd 1940-'45 die het gebouw in zijn samenhang met de andere gebouwen van het complex uitdrukt;

- de kenmerkende en nagenoeg gave architectuur, onder meer met vakwerkwanden, die overeenkomt met de architectuur van de Noordduitse laagvlakte;

- de levendige ruimtelijke situering en geleding van het manschappengebouw dat op camouflage-gronden als element in een tuinwijkje van groene beplanting is geplaatst.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Legeringsgebouw

Deutsche Luftwaffe ; Stad Leeuwarden