Actualiteit gegevens: 16-03-2022

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
523369
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
21 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
82762/7
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Fryslân
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Leeuwarden
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Wytgaard
X-Y coördinaat: 
181683 - 572300

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

STELPBOERDERIJ, in 1923 ten zuiden van het dorp en ten noorden van het buurtschap Baardeburen nabij een oudere boerderij op het oude land en een honderd meter ten oosten van de Hegedyk op licht verhoogd en deels door bomen omzoomd erf gebouwd op een traditionele wijze in een ingetogen Expressionistische Stijl. Een BRUG verschaft toegang tot het erf.

Omschrijving

EXTERIEUR: Stelpboerderij met aan de zuidoostzijde aangebouwde bijschuur, beide op rechthoekige plattegrond. Eén bouwlaag met hoge schilddaken; aan de voorzijde in het midden een uitbouw tot een verdieping met geveltop en gebroken steekkap. Zonder borstwering of plint opgetrokken van grijsbruine baksteen. Goten met profielrandje op vertand uitkragende klossen; bij de woning in hout, bij de schuur van baksteen.

Het woongedeelte op het westen geopend met dubbele, rechtgesloten, staande vensters, elk met twee liggende roeden en alle ontlast door anderhalve strekkenlaag en voorzien van dichte buitenblinden, geschiderd in zandlopermotief. In de geveltop een viervoudig venster van die vorm, zonder blinden, waarboven een staand venstertje van zeszijdige vorm. De geveltop omlijst door een koppenlaag en een daarbinnen verwerkte tandlijst van koppen. Het is vooral deze geveltop die het geheel een ingetogen Expressionistisch karakter geeft. Aan de noordzijde een enkel venster en de eenvoudige ingangspartij bestaand uit stoep, deur en bovenlicht; aan de zuidzijde een grote, vierkante erker met plat dak en overstekende goten. De schuur en bijschuur hebben staande stalen vensters, twee dubbele schuurdeuren en enkele schuurdeuren met zij- en/of bovenlichten.

Schilddaken, op het woongedeelte gedekt met geglazuurde, gemêleerd oranjebruine golfpannen en op de schuren met riet, aan de onderzijde voorzien van een aantal rijen ongeglazuurde oranjerode golfpannen. Op de hoek van de voorzijde een schoorsteen, gemetseld in gerende vorm; op het zuidelijke zijschild een hoge nieuwe schoorsteen. Op de achterhoek van het schuurdak en op de hoeken van de bijschuur uileborden. Voor de toegang naar het erf aan de voorzijde is over het slootje een betonnen BRUG met penanten van beton en houten leuningen geslagen.

INTERIEUR: De oorspronkelijke structuur van woning en schuur is nog redelijk intact. Het voorhuis bestaat uit een in de breedte uitgestrekte reeks van vertrekken. Achter de deur eerst een hal, voorzien van een glaspui met in het glaspaneel van de deur een gestraald ornament in Art Déco-stijl. Hierachter loopt over de volle breedte een gang met balkenplafond, enkele nissen, een lambrizering met een decoratieve marmerimitatie en een trapopgang met leuning en balusters in ingetogen Art Déco-vormen. De gang komt aan de zuidzijde uit op een hal met granitovloer waar de meeste woonruimten op uitkomen met eenvoudig omlijste paneeldeuren. Daar toegang tot een grote kelder. De vertrekken aan de zuidzijde zijn doorgebroken, voorzien van een verlaagd plafond. De keukenruimte is van een nieuwe puiwand voorzien. Boven zijn twee kamers en twee zolders met oorspronkelijke schrootjeswanden afgetimmerd; helemaal aan de zuidwestzijde in de kap een originele meidenkamer met getimmerd bed die door een trap in onmiddellijke verbinding met de schuur staat. In de schuur is de stallenreeks nog grotendeel intact.

WAARDERING

De stelpboerderij met brug is historisch, architectuurhistorisch en landschappelijk van algemeen belang vanwege

- vanwege het relatief niet veel voorkomende, op de traditie gebaseerde en in de vorm vernieuwde type boerderij;

- vanwege het gave exterieur en grotendeels gave interieur in een ingetogen Expressionisme, een stijl die in de boerderijbouw vrij zelden voorkomt;

- vanwege de bijzondere landschappelijke ligging tussen dorp en buurtschap, teruggerooid van de oude Hegedyk.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHegedyk39089 BMBuitengebiedWytgaard

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)Westfriese type

stelpboerderij

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
WirdumF144

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Expressionismeinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Boerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Stelp

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19231923exactvervaardiging