Woudrichem H 611
Andel, BY Van Heemstraweg

Inleiding

MONUMENT, gelegen aan de noordzijde van de Van Heemstraweg, op de grens met de gemeente Woudrichem. Het monument is in 1904 opgericht ter gelegenheid van de scheiding van Maas en Waal in 1883.

Beschrijving:

Het monument bestaat uit een basement van twee liggende platen graniet, waarop een plaat graniet verticaal is geplaatst. Deze laatste plaat is aan de achterzijde ruw behakt. Aan de voorzijde is hij grotendeels vlak en voorzien van een opschrift en van de twee rivieren, stilistisch weergegeven in de vormentaal van de art nouveau. Het opschrift en de twee rivieren zijn in hoogreliëf.

Het opschrift luidt: "18.augustus 1904 is deze steen onthuld door hare majesteit koningin Wilhelmina in tegenwoordigheid van zijne koninklijke hoogheid den prins der nederlanden, hertog van mecklenburg, ter gedenking van de scheiding van maas en waal. wet van 26 januari 1883, staatsblad nº 4". Het (koperen?) plaatje waarop waarschijnlijk de naam van de beeldhouwer stond, is verwijderd.

Monument in Art Nouveau-stijl uit 1904.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een monument in de stijl van de Art Nouveau.

- Van landschappelijke waarde vanwege de prominente ligging langs de provinciale weg ter plaatse.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de verwijzing naar een historische gebeurtenis, die van een zodanig belang was dat koningin Wilhelmina en prins Hendrik daarbij aanwezig waren. Tevens vanwege een historische gebeurtenis in het waterbeheer van Nederland.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6)