Zaltbommel A 1773
Bij Koningstraat 34, 5301 EB te Zaltbommel

Inleiding

Voormalig KOETSHUIS en TUINMUUR, behorende bij het pand Koningstraat 34 te Zaltbommel. Aan de straat grenzende tuinmuren met al dan niet een koetshuis zijn karakteristiek voor de binnenstad van Zaltbommel. Koetshuis en muur dateren vermoedelijk uit de bouwtijd van het huis, ca 1872.

Het koetshuis wordt thans gebruikt als garage/berging.

Omschrijving

Het bakstenen gebouw is opgetrokken op rechthoekige grondslag en telt één bouwlaag onder een met gesmoorde Hollandse pan gedekt zadeldak. De gevels zijn gepleisterd en voorzien van een blokverband.

De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL bevat op de begane grond in het midden een dubbele, licht getoogde deur, voorzien van glaspanelen achter roosters. De zolder heeft een halfrond afgesloten luik. De gevel heeft hoekpilasters, die als uitgemetselde band worden voortgezet langs de dakrand. Het dak steekt ver over en heeft een geprofileerde windveer met een onderrand met gezaagde versieringen.

De ACHTERGEVEL heeft een dichtgezette doorgang.

De symmetrisch ingedeelde LINKER ZIJGEVEL bevat in het midden een toegang met 3-ruits bovenlicht en links en rechts een 6-ruits venster. De gevel wordt afgesloten met een geprofileerde gootlijst.

De TUINMUUR is gepleisterd en heeft een afdekking met een rollaag waarop cement met glasscherven.

Voormalig koetshuis met tuinmuur uit ca 1872 in neoclassicistische stijl.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een stadskoetshuis in neoclassicistische stijl en voor Zaltbommel karakteristiek aan de straat grenzende tuinmuur.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een koetshuis met tuinmuur, behorend bij een grote stadswoning.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Onderdeel woningen e.d. Garage(K) koetshuis bij herenhuis