Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523403
Complexnummer
523402 - Begraafplaats
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82946/66
Kadastrale aanduiding
Zutphen B 1253
Warnsveldseweg 105, 7204 BC te Zutphen

Omschrijving

Redengevende omschrijving onderdeel 3

BAARHUISJE (XIXA) als onderdeel van de begraafplaats voorzien van neo-classicisatische invloeden, gesitueerd aan de rechterzijde van het rechter slingerpad halverwege het centrale eiland.

Baarhuisje met rechthoekige plattegrond afgesloten door een plat dak. Alle gevels met trasraam en rollaag zijn opgetrokken in kruisverband afgesloten door een kroongestel. De kopse voorgevel is georiënteerd op het slingerpad, de achtergevel grenst aan het water. Centraal in de voorgevel bevindt zich een deuropening met geprofileerde natuurstenen omlijsting met uiterst links en rechts een bakstenen pilaster. In de deuropening bevindt zich een dubbele houten schuifdeur met handgrepen in empire stijl. De beide deuren zijn voorzien van drie cassetten. Centraal in de achtergevel bevindt zich een hoog geplaatst tweeruits valraam. De langsgevels zijn van oorsprong blind. In de linker zijgevel bevindt zich een niet oorspronkelijke deur. Het interieur is voorzien van een balkenplafond en gecementeerde vloer.

BAARHUISJE gelegen op het algemene deel van de begraafplaats van algemeen belang:

- Als voorbeeld van een neo-classicistisch baarhuisje waarschijnlijk daterend uit het laatste kwart van de 19e eeuw

- Vanwege zorgvuldig materiaalgebruik, detaillering en constructie

- Vanwege de functioneel ruimtelijke relatie met de overige complexonderdelen, in het bijzonder het algemene deel van de begraafplaats

- Vanwege de typologie als onderdeel van de grafcultuur

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523402. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Poortgebouw Katholieke begraafplaats met concierge-woning en spijlenhek

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1902
1902
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Overgangsarchitectuur
invloeden