Zutphen F 8406
Boompjeswal 14, 7201 CL te Zutphen

Inleiding

HERENHUIS gebouwd in 1904 in opdracht van de heer J.P. van de Brink naar ontwerp van de architect T.A. Trijssenaar uit Almelo. Het huis bevindt zich in de rooilijn van een rij herenhuizen aan de westzijde van de Boompjeswal aan de oostrand van de bebouwde kom van Zutphen. Het herenhuis is gebouwd in overgangsarchitectuur, sterk beinvloed door de art nouveau/ Jugendstil. De Jugendstil in het exterieur kenmerkt zich onder andere door de tegeltableaus in de boogtrommels, de glas-in-loodramen in de serre, de sierlijk gevormde muurankers en handvaten en het hoefijzervormig portiek met cirkelvormige belijning in de ingangspartij.

Omschrijving

Tweebeukig HERENHUIS met rechthoekige plattegrond bestaande uit een kelder, begane grond, eerste verdieping en een zolderverdieping. Op de begane grond bevinden zich in de brede beuk de kamers en suite met een serre aan de achterzijde. In de smalle zijbeuk bevindt zich de entree met tochtportaal, hal, gang en trappartij met in het verlengde de keuken. Op de verdieping bevinden zich twee kamers aan de voorzijde en twee aan de achterzijde met daartussen de badkamer en de hal. De voorgevel is veel rijker dan de sobere achtergevel door de toepassing van afwisselend gebruik van bruine baksteen, rode verblendsteen en natuursteen. Naast een regelmatige verdeling van B-vensters verfraaien tegeltableaus, risalerende assen en een hoefijzervormig portiek de gevel. De natuurstenen lateien en houten kozijnen zijn voorzien van vellingen. De gevels eindigen in een voorschild met twee zijschilden en een plat dak. De schilden zijn gedekt met rode tuile du nordpannen. Op het geasfalteerde platte dak bevindt zich een rechthoekige bakstenen schoorsteenschacht afgesloten door een zadeldak gedekt met rode tuile du nordpannen.

De VOORGEVEL met grijze hardstenen plint, opgetrokken in kruisverband, is te verdelen in twee ongelijke traveeën. De linkertravee, twee vensterassen breed, is opgetrokken in bruine baksteen in tegenstelling tot de licht risalerende rechtertravee met tuitgevel, opgetrokken in rode verblendsteen. De rode verblendsteen is eveneens gebruikt voor de linker hoekliseen, dat onder de daklijst overgaat in een uitkragend verblendstenen fries. Door deze omlijsting komen de vier B-vensters in de linkertravee in een spaarveld te liggen. In de plint bevinden zich twee tweeruits kelderlichten. Boven de kelderramen en onder de natuurstenen lekdorpel bevindt zich een rechthoekig spaarveld aan weerszijden geflankeerd door kleine consoles. Grenzend aan de lekdorpel bevinden zich twee B-vensters op de begane grond door een getrapte natuurstenen waterlijst gescheiden van de identieke vensters op de verdieping. De onder-, midden-, en bovendorpels van de vensters worden benadrukt door gefrijnde natuurstenen blokken evenals de aanzet- en sluitstenen van de flauwe keperbogen. Aan de bovenzijde worden ze afgesloten door een natuurstenen latei, een boogtrommel met tegeltableau en een flauwe rode verblendstenen keperboog. De linkertravee eindigt in een boogfries met afwisselend een houten en een bakstenen klos ter ondersteuning van de bakgoot met achterliggend opgaand voorschild. Op de scheiding van de vensteras bevindt zich in het voorschild een dakkapel met twee gekoppelde enkelruits ramen en drieruits bovenlicht afgesloten door een lessenaarsdak. Op de begane grond van de rechtertravee bevinden zich drie hardstenen treden voor het hoefijzervormig portiek met terug gelegen ingangspartij. De hoefijzerboog is aangezet met natuurstenen blokken aan de onderzijde verbonden door een natuurstenen kalf. Het portiek met groen betegelde lambrizering heeft een hardstenen bordes. De tegels vertonen een patroon van geabstraheerde plantenmotieven. De entree bestaat uit een deur met glasindeling met boven- en zijlichten met in het houtwerk een cirkelvorm. De bronzen brievenbus is gedetailleerd met twee bloemen die de opening omsluiten. Op de eerste verdieping bevindt zich een raampartij bestaande uit een centrale deur aan weerszijden geflankeerd door een zijlicht met boven de deur een glas-in-lood bovenlicht. Het bovenlicht wordt afgesloten door een natuurstenen latei, boogtrommel en flauwe keperboog, de zijlichten alleen door een latei en een rollaag. De deur komt uit op een balkon met houten balustrade ondersteund door geprofileerde natuurstenen consoles. De rechtertravee eindigt in een tuitgevel met bakstenen schouderstukken en uitkragend metselwerk. Het uitkragende metselwerk bevindt zich in de vorm van een tandlijst onder het B-venster met achtruits bovenlicht in de geveltop. Aan weerszijden van het venster bevindt zich een segmentbogen rollaag waarvan de buitenste zijden zich naar onder toe verjongen in de vorm van een platte getrapte console. Het venster wordt afgesloten door een hoefijzervormige strek met een tegeltableau in de boogtrommel. In de top van de rode verblendstenen trapgevel bevindt zich een decoratief smeedijzeren muuranker. De trapgevel is aangevuld met natuursteen tot een tuitgevel. In de bewerkte natuurstenen tuit is in relief de vorm van een kruis/boom aangebracht. De tegeltableaus in de boogtrommels zijn alle identiek met plantenmotieven op een gele ondergrond.

Alle muuropeningen in de ACHTERGEVEL worden aan de bovenzijde afgesloten door een strek, aan de onderzijde door een natuurstenen onderdorpel. Links tegen de achtergevel bevindt zich een steektrap van drie treden onder een enkele houten deur met glasindeling. De deur met zesruits bovenlicht wordt aan de linkerzijde geflankeerd door een B-venster met achtruits bovenlicht. Rechts hiervan bevindt zich een serre van één bouwlaag op een natuurstenen fundament afgesloten door een plat dak. De serre is dichtgezet met openslaande deuren en vaste ramen met glasindeling alle voorzien van een bovenlicht met glas-in-loodramen. Op de eerste verdieping bevindt zich links één regelmatig verdeeld B-venster met achtruits bovenlicht. Rechts bevinden zich dubbele openslaande deuren met een enkelruits bovenlicht die uitkomen op het dak van de serre. Op de zolderverdieping bevinden zich twee regelmatig verdeelde stolpramen met achtruits bovenlicht. De gevel eindigt in een horizontale licht geprofileerde bakgoot met twee schuine zijden van de opgaande zijschilden.

Het INTERIEUR is grotendeels in oorspronkelijke staat bewaard gebleven. In het hele pand bevinden zich paneeldeuren en stucplafonds. De stucplafonds varieren in stijl en ontwerp. Het tochtportaal met betegelde lambrizering in Jugendstil wordt afgesloten door tussendeuren met geëtst glas. De sierlijke vormgeving van het bronzen handvat en de brievenbus is eveneens Jugendstil. De trappaal van de trappartij is uitgevoerd in een neorenaissance stijl. Op de begane grond bevindt zich één zwart marmeren schouw met tussen de kamers en suite blinde schuifdeuren. In de serre met stucplafond bevinden zich de glas-in-loodramen met symmtrisch bloemenpatroon. De keuken, het toilet en de badkamer met terrazzo vloer hebben dezelfde tegellambrizering bestaande uit een witte rechthoekige tegels in halfsteens verband, omsloten door een rij groene en gele geglazuurde steentjes. In de badkamer bevindt zich een licht- en ontluchtingskoker met schroten bekleed. Op zolder bevinden zich aan de tuinzijde twee dienstbodenkamers en aan de straatzijde een droogzolder. De paneeldeuren op deze verdieping zijn gehout. Bijna het hele pand is onderkelderd, bestaande uit drie aaneengeschakelde ruimten.

Waardering

HERENHUIS gebouwd in 1904 in overgangsarchitectuur sterk beïnvloed door de Jugendstil, aan de westzijde van de Boompjeswal aan de oostrand van de bebouwde kom van Zutphen.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en zeer gaaf bewaard voorbeeld van een herenhuis in overgangsarchitectuur met sterke invloeden vanuit de Jugendstil zowel in het ex- als interieur. De Jugendstil is onder andere aanwezig in de zeer fraaie vormgeving van de tegeltableaus, glas-in-loodramen, bronzen details en stucplafonds.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van het herenhuis in de rooilijn aan de rand van de bebouwde kom van Zutphen.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de zeldzame Jugendstil detaillering aanwezig in het in- en exterieur.

Brink, J.P. van de ; Gelderland
Trijssenaar, T.A. ; Gelderland