Kuiperstraat 70 d, 7201 HK te Zutphen
Kuiperstraat 70 e, 7201 HK te Zutphen
Kuiperstraat 70 a, 7201 HK te Zutphen
Kuiperstraat 70 f, 7201 HK te Zutphen
Kuiperstraat 70, 7201 HK te Zutphen
Kattenhavestraat 1, 7201 HL te Zutphen

Inleiding

PAKHUIS gebouwd in 1915 naar ontwerp van H.A. EZERMAN in opdracht van de ijzerwarenhandel Fa. Brinkmann en Niemeijer. Het pakhuis bevindt zich op de hoek van de Kuiperstraat en de Kattenhavenstraat binnen de bebouwde kom van Zutphen. Het pakhuis is een uitbreiding van het kantoor met pakhuis van de Fa. Brinkmann en Niemeijer op de hoek van de IJsselkade en de Kuiperstraat, gebouwd naar ontwerp van dezelfde architect in 1908. In 1943 zijn de luiken verbreed en is een nieuwe hijsinstallatie aangebracht.

Omschrijving

Het pand met rechthoekige plattegrond bestaat uit vier bouwlagen afgesloten door een plat dak met royaal dakoverstek ondersteund door houten korbeelstellen. Het overstek wordt tweemaal onderbroken door een verhoogde vensteras met daarin een hijsinstallatie en laadluiken uit 1943. De verhoogde assen worden op identieke wijze afgesloten. De gevels met lage gepleisterde plint zijn opgetrokken in bruine baksteen in kruisverband. In de gevels bevinden zich regelmatig verdeelde segmentboogvormige vensters met op de begane grond twaalfruits en op de verdiepingen negenruits ramen met een ijzeren roedenverdeling. De segmentbogen zijn van rode verblendsteen evenals de lekdorpels aan de onderzijde met uitzondering van de gepleisterde lekdorpels op de begane grond.

De ZUIDGEVEL aan de Kuiperstraat is onder te verdelen in drie traveeën. Op de begane grond van de licht risalerende middentravee bevindt zich een entree met op de verdiepingen houten geklampte luiken. De as verjongt zich eenmaal op de eerste verdieping met onder het overstek de ijzeren hijsinstallatie. Op de begane grond van de linkertravee bevindt zich een laaddeur afgesloten door een rollaag van rode verblendsteen. Op de verdiepingen bevinden zich steeds twee gecentreerde vensters. De rechtertravee is identiek aan de linkertravee met uitzondering van de twee gecentreerde twaalfruits ramen op de begane grond.

De OOSTGEVEL aan de Kattenhavenstraat is onder te verdelen in zeven ongelijke traveeën. De eerste drie traveeën zijn identiek aan de rechtertravee in de zuidgevel gevolgd door een verhoogde vensteras met daarin de luiken en een hijsinstallatie uit 1943. In deze as bevinden zich drie rechthoekige muuropeningen afgesloten door een rollaag van rode verblendsteen. Op de begane grond bevindt zich een vernieuwde roldeur, op de eerste verdieping een terug gelegen, dubbele geklampte naar binnen slaande deur. Op de tweede en derde verdieping bevindt zich één smallere muuropening met daarin tweemaal geklampte deuren boven elkaar geplaatst. De as eindigt in een luifel met aangekapt schilddak met daarin de hijsinstallatie. Rechts van de verhoogde as bevinden zich nogmaals twee traveeën identiek aan de rechtertravee van de zuidgevel gevolgd door een travee bestaande uit één vensteras met een identieke vensterindeling. De begane grond van de NOORDGEVEL wordt in beslag genomen door een recente aanbouw van één bouwlaag met plat dak. De noordgevel is voor het overige een blinde gevel. Het INTERIEUR is met uitzondering van de begane grond volledig in originele staat met houten vloeren ondersteund door I-profielen en ijzeren zuilen.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een gaaf bewaard pakhuis uit het begin van de twintigste eeuw van de architect Ezerman. Aan de gevel is aandacht besteed door middel van fraaie details in rode verblendsteen.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van het pakhuis als uitbreiding van het ernaast gelegen pakhuis annex kantoor aan de rand van de bebouwde kom nabij de IJssel.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van het type pakhuis representatief voor de ontwikkeling van het industrieel erfgoed in Nederland.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Pakhuis

uitbreiding kantoor, pakhuis Kuiperstr/IJsselkade