Dieserstraat 52, 7201 NB te Zutphen

Inleiding

SCHOOLGEBOUW St. Anna-school' gebouwd in 1909 naar ontwerp van A. TH. VAN ELMPT in overgangsarchitectuur in opdracht van de rooms-katholieke parochie. De St. Anna-school' is gesitueerd aan de noordzijde van de Tengnagelshoek op de hoek met de Dieserstraat. De architect A. Th. van Elmpt is afkomstig uit Groningen. De school is gebouwd als lagere school voor meisjes. Het pand heeft tot op heden zijn school functie behouden. Ten tijde van de aanwijzing is het gebouw in gebruik van de Vrije Scholengemeenschap. Na een kleine wijziging in 1934 is het schoolgebouw in de jaren 1967-69 aan de oostzijde uitgebreid door Haket en Heynen uit Deventer. In 1970 is de brandtrap geplaatst en in 1984 zijn de leslokalen veranderd van 2x2 in 2x1 lokaal.

Omschrijving

SCHOOL met rechthoekige plattegrond bestaande uit twee bouwlagen en een zolder. Het geheel wordt afgesloten door een samengesteld dak bestaande uit een schilddak gedekt met deels gesmoorde platte Friese pannen deels met oud Hollandse pannen en een plat dak. Tegen het rechthoekig bouwvolume van twee bouwlagen bevindt zich een éénlaags bouwvolume met plat dak tegen de linkerzijgevel, een éénlaags bouwvolume met plat dak tegen de achtergevel en een tweelaags bouwvolume met plat dak uit 1934 tegen de rechterzijgevel. De ingangspartij bevindt zich in de voorgevel, die benadrukt wordt door een trapgevel met achterliggend aangekapt zadeldak. Eenzelfde trapgevel met achterliggend schilddak bevindt zich in de linkerzijgevel. De gevels met trasraam zijn opgetrokken in bruine baksteen in kruisverband. In de gevels bevinden zich rechthoekige en rondboogvensters afgesloten door een strek of rondboog van rode verblendsteen. Naast de rode verblendsteen is gebruik gemaakt van natuursteen voor onder andere onderdorpels, kraag-, aanzet- en sluitstenen.

De VOORGEVEL met uitgemetseld trasraam eindigt in een bakstenen fries met houten muurstijlen die overgaan in klossen ter ondersteuning van de bakgoot onderbroken door een trapgevel links van het midden. Het uitgemetseld trasraam wordt afgesloten door een geglazuurde rollaag. Uiterst links in de gevel van de éénlaags aanbouw met plat dak bevinden zich drie enkelruits ramen afgesloten door een rollaag. In de linkertravee van het hoofdvolume bevinden zich op de begane grond en de verdieping drie gekoppelde vensters voor de lichtinval in de hal met trappartij. De vensters worden van elkaar gescheiden door bakstenen stijlen. Op de begane grond nemen de rechthoekige enkelruits ramen met kathedraalglas van links naar rechts in hoogte toe, aan de onderzijde afgesloten door één natuurstenen lekdorpel. Aan de bovenzijde van elk venster bevindt zich een natuurstenen latei. Boven de latei bevindt zich een rechthoekig spaarveld dat van links naar rechts afneemt in grootte gevuld met verticale rode verblendstenen rollagen. Het drielicht van rondboogvensters op de verdieping wordt aan de onderzijde afgesloten door één natuurstenen lekdorpel. Aan de bovenzijde worden de rondboogvensters elk afzonderlijk afgesloten door een rollaag met natuurstenen aanzet- en sluitstenen. In de ernaast liggende licht risalerende travee bevindt zich de ingangspartij op de begane grond. De ingangspartij bestaat uit één bakstenen bordes dat toegang geeft aan twee identieke deurpartijen bestaande uit een dubbele segmentboogvormige paneeldeur met twee-ruits glasindeling en smeedijzeren gehengen. De dubbele deur wordt afgesloten door een hardstenen segmentboogvormige latei met schijnvoegen. Boven de latei bevindt zich een drie-ruits rondboogvormig geprofileerd bovenlicht met glas-in-loodramen. De getrapte rondboog bestaat uit rode verblendsteen met natuurstenen aanzet-, boog-, en sluitstenen afgesloten door een waterlijst van geglazuurde baksteen die de rondboogvorm volgt en ter hoogte van de aanzetsteen horizontaal verder loopt. Boven de ingangspartij bevindt zich een rechthoekig spaarveld betegeld met vierkante paarsblauwe tegels met daarop de tekst St. Anna-school' in gele/rode blokletters omkaderd met een decoratief geel/rode lijn met geabstraheerde bloemen in de hoeken. De tegels worden omsloten door een geglazuurde bakstenen rand. Op de verdieping bevinden zich twee regelmatig verdeelde ramen met vijftien-ruits bovenlicht gevuld met kathedraalglas. De roedenverdeling in het onderraam bestaat uit een strook van vijf vierkante ruitjes aan de onderzijde, verdeeld door twee verticale roeden in 1, 3 en 1 ruit. De vensters worden afgesloten door een getrapte korfboog met rood verblendstenen siermetselwerk in de boogtrommels. Over de breedte bevinden zich drie regelmatig verdeelde sierlijk vormgegeven muurankers. De travee eindigt in een uitgemetselde trapgevel met ter hoogte van de dakgoot zes regelmatig verdeelde natuurstenen geprofileerde kraagstenen, die overgaan in uitgemetselde muurstijlen. De middelste vier muurstijlen vormen drie velden met een hoger midden veld afgesloten door een rondboog met natuurstenen aanzet- en sluitstenen. In het middelste en hoogste boogveld bevindt zich een stolpraam door een bakstenen kalf gescheiden van het rondboogvormig meerruits bovenlicht. De vensteropening wordt aan weerszijden geflankeerd door rondboogvormige spaarnissen gevuld met rood verblendstenen metselmozaïek. De muurstijlen uiterst links en rechts van de travee zijn met de muurstijlen van de boogvelden verbonden door een dubbele overhoekse muizentand onder een rollaag van rode verblendsteen. De treden zijn gedekt met een natuurstenen plaat met een smeedijzeren kruis als topgevelversiering. Rechts van de trapgevel volgen twee identieke traveeën met drie gekoppelde rechthoekige vensters in iedere bouwlaag. De vensters zijn identiek aan de vensters boven de ingangspartij aan de bovenzijde afgesloten door een platte muizentand en een rode verblendstenen strek. Tussen de vensters op de begane grond bevinden zich identieke muurankers.

LINKERZIJGEVEL. Uiterst rechts bevindt zich een naar voren springend deel dat eindigt in een trapgevel identiek aan die in de voorgevel met uitzondering van de schoorsteenschacht uiterst links en een dubbel opgeklampt kraalschroten luik in plaats van het stolpraam. Op de verdieping bevindt zich een drielicht bestaande uit rondboogvensters met glas-in-loodramen van elkaar gescheiden door bakstenen stijlen. De vensters worden aan de bovenzijde afzonderlijk afgesloten door een rollaag met natuurstenen aanzet- en sluitstukken aan de onderzijde door één natuurstenen lekdorpel. De begane grond wordt grotendeels in beslag genomen door de éénlaags aanbouw met plat dak met blinde gevel.

De linkerhelft van de ACHTERGEVEL is blind met daartegen de brandtrap. In de rechterhelft op de verdieping bevinden zich drie naast elkaar gelegen vensters identiek aan die in de rechtertravee in de voorgevel. Op de begane grond herhaalt zich deze indeling met centraal een dubbele deur met glasindeling en vijf-ruits bovenlicht door een kalf gescheiden van het vijftien-ruits bovenlicht. Uiterst rechts bevindt zich op de begane grond een aanbouw met op de verdieping een identiek rechthoekig venster. De gevels van de aanbouw worden afgesloten door een geprofileerde bakgoot op klossen.

De RECHTERZIJGEVEL met trasraam en rollaag is te verdelen in een linkertravee met driehoekig schild en een rechtertravee met plat dak. De linkertravee is voor een groot deel een blinde gevel, dat eindigt in een fries identiek aan de voorzijde. In het dakschild bevindt zich een dakkapel met stolpraam en meerruits bovenlicht afgesloten door een segmentboog. De dakkapel eindigt in een trapgevel met achterliggend aangekapt zadeldak met rechts van de dakkapel een bakstenen schoorsteenschacht. Rechts tegen de linkertravee bevindt zich een tweelaags aanbouw met plat dak uit 1934. Boven de aanbouw bevindt zich in de linkertravee een muuropening afgesloten door een strek onder het bakstenen fries. Op de begane grond van de aanbouw bevinden zich vier regelmatig verdeelde rechthoekige vensters met één venster in de zijgevel, afgesloten door een verblendstenen strek. Onder de bakgoot op klossen bevinden zich dezelfde vensterindeling waarbij de vensters afgesloten worden door een rollaag. Halverwege de aanbouw bevinden zich drie gekoppelde vensters onder één verblendstenen strek. In de rechtertravee bevinden zich op de begane grond en de verdieping drie rechthoekige vensters als in de voorgevel.

De dubbele entree in het INTERIEUR was oorspronkelijk voor het scheiden van meisjes uit de lagere en hogere klassen. Momenteel is één entree dichtgezet waarachter zich het modern sanitair bevindt. Het tochtportaal geeft toegang tot de hal met terazzo-vloer en trappartij. Rechts van de hal bevindt zich de gang met aan weerszijden de leslokalen. Deze indeling herhaalt zich op de eerste verdieping. Aan het einde van de gang bevindt zich het oorspronkelijk sanitair.

Waardering

SCHOOLGEBOUW St. Anna-school' is gebouwd in 1909 naar ontwerp van A. TH. VAN ELMPT in overgangsarchitectuur.

-\tVan architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld in in- en exterieur van een gaaf bewaard gebleven schoolgebouw in overgangsarchitectuur verwant aan de postkantorengotiek van de kleine postkantoren van Peeters uit het begin van de twintigste eeuw dat zijn functie heeft behouden.

-\tVan stedenbouwkundige waarde vanwege de situering in een roomskatholieke gemeenschap met nabij gelegen R.K. kerk, voormalige pastorie, kapel, voormalige jongensschool

-\tVan cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het type schoolgebouw aan het begin van de twintigste eeuw in Nederland.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Katholieke school

kleine wijziging