Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
523428
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
pakhuizen
Complexnummer: 
523427 - Van Nellefabriek
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
18 april 2001
Kadaster deel/nr: 
82983/160
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Rotterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Rotterdam
X-Y coördinaat: 
89371 - 437793

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Gefaseerd tot stand gekomen reeks PAKHUIZEN ('Schiehallen') met bijbehorende kade, deel uitmakend van het Van Nelle-complex, gebouwd naar ontwerp van J.A. Brinkman en J.H. van den Broek, eerst een negental in de jaren 1942-43 en in 1967 aan de noordwestzijde uitgebreid met drie vergelijkbare pakhuizen. De oudste pakhuizen zijn gebouwd in het kader van de wederopbouw ter compensatie van de door oorlogsschade verwoeste opslagruimten in de binnenstad. De pakhuizen staan op een langgerekte, in 1943 verworven strook grond langs de Delfhavensche Schie, en worden van ketelhuis, expeditiegebouw en werkplaatsengebouw gescheiden door een smalle, betonnen expeditiestraat. Langs de Delfhavensche Schie bevindt zich een betonnen laad- en loskade met één rail aan de kade; de andere rail bevond zich aan de noordelijke gevels van de pakhuizen, waarvan alleen nog de metalen steunpunten resteren. De bouw is uitgevoerd door de firma's De Vries Robbé & Co, Betondak en BATO. Oorspronkelijk bezat de oudste reeks pakhuizen een getegelde lambrizering in aluminiumkleur; de lambrizering op de vroegere buitengevel van pakhuis I is nu als deel van de binnenmuur van pakhuis J bewaard gebleven.

N.B. De sprinklerinstallatie aanwezig in een machineruimte aan de noordwestzijde dateert uit de jaren '70 van de twintigste eeuw (type Grunau corp./ Norwich, Conn. 1974).

Omschrijving

Reeks van twaalf verdiepingloze pakhuizen (Schiehallen) onder gekoppelde, flauw gebogen daken. De negen zuidoostelijke hallen (A t/m I) dateren uit 1942-43, de noordwestelijke drie loodsen (J t/m L) uit 1967. De hallen A t/m I bevatten inwendig een ijzeren vakwerkconstructie. Elk pakhuis is 10 traveeën, ca. 39 meter, diep en 16,5 meter breed. De vakwerkspanten hebben een gebogen bovenrand en rechte onderrand, en zijn aan de aanzetten geklonken en verder geschroefbout. Aan de spanten zijn beugels voor hijsinstallaties bevestigd. De scheidingswanden en kopgevels zijn uitgevoerd in machinale baksteen gemetseld in halfsteensverband en voorzien van verzwaringen ter plaatse van de ijzerconstructie, die tevens plaatselijk verstevigd is met diagonalen en kruisverbanden. Per drie zijn de hallen gescheiden door een forsere brandmuur, die in het exterieur tussen de daken en kopgevels uitsteekt. Inwendig zijn de hallen voorzien van gegoten betonvloeren. De pakhuizen zijn aan de buitenzijde volledig witgepleisterd. De overstekende daken eindigen aan zuidoost en noordwestzijde in omhoog geknikte gootlijsten. Elk pakhuis is aan weerszijden in de kopgevels toegankelijk via portalen waarvan de profielstijlen de aanduiding "Van Leer NP20" (in noordoostgevel) en "Van Leer NP 14" (zuidwestgevel) dragen. De gevelopeningen worden afgesloten door brede, enkele schuifdeuren. In een aantal kopgevels aan de noordoostzijde zijn de oorspronkelijke houten schuifdeuren nog aanwezig. Het houtwerk van deze opgeklampte deuren is met aluminiumverf geschilderd en voorzien van klinketdeuren en ijzeren deurgrepen. Voor het overige worden de deuropeningen afgesloten met stalen schuifdeuren. Boven elke deur bevindt zich in de gevel een kleine cirkelvormige ventilatieopening. De gebouwen zijn voorts ten behoeve van de sprinklerinstallatie boven de deuren voorzien van een omlopend buizenstelsel op ijzeren beugels en massieve steunen. Tussen de pakhuizen en de Delfhavensche Schie een betonnen laad- en loskade met een rail.

Waardering

De gefaseerd tot stand gekomen midden twintigste-eeuwse reeks pakhuizen (Schiehallen) met bijbehorende laad- en loskade is van algemeen belang vanwege architectuur- en bouwhistorische alsook typologische waarde wegens de gebogen overspanningen en voor de bouwtijd karakteristieke verschijningsvorm; tevens van belang wegens ensemblewaarde als beeldbepalend waterfront en historisch-functioneel onderdeel van het Van Nelle-complex.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaVan Nelleweg80783044 BCRotterdam
NeeVan Nelleweg80803044 BCRotterdam
NeeVan Nelleweg80893044 BCRotterdam
NeeVan Nelleweg80813044 BCRotterdam
NeeVan Nelleweg80793044 BCRotterdam
NeeVan Nelleweg80883044 BCRotterdam
NeeVan Nelleweg80853044 BCRotterdam
NeeVan Nelleweg80873044 BCRotterdam
NeeVan Nelleweg80823044 BCRotterdam
NeeVan Nelleweg80843044 BCRotterdam
NeeVan Nelleweg80833044 BCRotterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenIndustrie

Pakhuizen

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
RotterdamAC1602

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Boerderijen, molens en bedrijvenIndustrie

Pakhuizen