Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
523435
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Gelder Esch
Complexnummer: 
523433 - Gelder Esch
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
20384/13
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Winterswijk
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Winterswijk Meddo
X-Y coördinaat: 
244152 - 448022

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Omschrijving onderdeel B Voormalig SPIN- en WEEFHUIS van het type hallehuis, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak belegd met rode oudhollandse pannen op het linker dakschild. Langs het dak lopen witgeschilderde windveren en op het dak bevinden zich twee gemetselde schoorstenen. De gevels zijn uitgevoerd in veldovenbaksteen gemetseld in kruisverband. De voor- en achtergevel heeft een topgevelbeschieting boven een gemetselde zaagtandlijst. De vensteropeningen bezitten aan de bovenzijde een strekse boog en aan de onderzijde een grijze onderdorpel. De meeste vensters zijn voorzien van luiken, beschilderd met een zandlopermotief in rood op donkergroen. De asymmetrisch ingedeelde VOORGEVEL bezit iets rechts van het midden een opgeklampte donker groengeschilderde deur met tweeruits bovenlicht. Ter weerszijden van deze deur bevinden zich 15-ruits schuifvensters (3x(3+2)) met onderluiken. Onder de topgevel zijn twee tweedelige zoldervensters aangebracht. De RECHTER ZIJGEVEL bezit halverwege een opgeklampte deur met tweeruits bovenlicht. Rechts hiervan bevindt zich een zesruits schuifvenster (2x(2+1)) en links van de deur een laaggeplaatst vierruits keldervenster. Rechts is tegen de zijgevel en een gedeelte van de achtergevel, een recentere aanbouw geplaatst die het erf van de weg afsluit. In de rechter zijgevel bevindt zich een tweeruits venster. In de LINKER ZIJGEVEL bevinden zich rechts drie identieke zesruits schuifvensters (2x(2+1) met onderluiken. Links hiervan bevindt zich een kleiner venster met luiken. De ACHTERGEVEL heeft dubbele, zesruits openslaande deuren die waarschijnlijk uit de dertiger jaren dateren. Deze gevelopening wordt ontlast door een oorspronkelijke segmentboog. Links hiervan bevinden zich twee vieruits schuifvensters (2x(1+1)) met luiken. In de dwars tegen de achtergevel gezette aanbouw bevindt zich een tweeruits venster.

Waardering

Voormalig SPIN- en WEEFHUIS (complexonderdeel B) vermoedelijk gebouwd omstreeks 1900 en verbouwd in 1933.

-Van architectuurhistorische waarde als gaaf en goed voorbeeld van een bijgebouw, een weef-en spinhuis, op een boerenerf. Het gebouw is in hoofvorm en detaillering nog als zodanig herkenbaar en bezit elementen die kenmerkend zijn voor de streek, zoals de beschoten geveltop.

-Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van het boerderijcomplex met hoge ensemblewaarden met de andere erfbebouwing.

-Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het boerderijcomplex dat vanwege zijn bestemming als scholteboerderij een karakteristiek onderdeel vormt van de agrarische en sociale geschiedenis aan het einde van de negentiende eeuw.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaGeldereschweg967104 ALWinterswijk Meddo

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Schuur(M)

spin- en weefhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
WINTERSWIJKS260

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19001900globaalvervaardiging
19331933exactverbouwing