Winterswijk S 260
Geldereschweg 96, 7104 AL te Winterswijk Meddo

Omschrijving

Omschrijving onderdeel C SCHUUR op rechthoekige plattegrond, met gevels in rode baksteen (veldovensteen) binnen houten vakwerk. De schuur is een bouwlaag en een zolderruimte hoog en wordt gedekt door een zadeldak met twee ongelijk uitzwenkende schilden. De schilden zijn belegd met rode oudhollandse pannen. De schuur heeft een zwartgeschilderde, beschoten topgevel met overstek en witgeschilderde windveren. Het hout van het vakwerk is eveneens zwart geschilderd. In de asymmetrisch ingedeelde VOORGEVEL die naar het erf gericht is bevinden zich rechts twee dubbele inrijdeuren, links hiervan een kleinere deur en de rest van de gevel is in vakwerk opgebouwd. In de geveltop bevindt zich een topgevelteken typisch voor de streek. De RECHTER ZIJGEVEL bestaat geheel uit metselwerk binnen vakwerk met twee dichtgezette ramen links in de zijgevel. De LINKER ZIJGEVEL is eveneens opgebouwd in vakwerk en bezit drie op het metselwerk geschilderde vierruits vensters. De asymmetrisch ingedeelde ACHTERGEVEL heeft rechts baksteen in vakwerk en links houten inrijdeuren.

SCHUUR (complexonderdeel C)

-Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een schuur op een boerenerf, met een voor de streek typische verschijningsvorm. De schuur valt op vanwege de deels in vakwerk en deels in hout uitgevoerde gevels en de inzwenkende dakschilden.

-Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van de boerderij, met hoge ensemblewaarden met de andere erfbebouwing. De schuur sluit het erf aan de achterzijde af en is hier sterk beeldbepalend voor het aanzien van het complex.

-Van cultuurhistorisch belang als onderdeel van de boerderij die een belangrijke uiting is van de agrarische, bosbouwkundige en economische geschiedenis aan het einde van de negentiende eeuw.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)