Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523438
Complexnummer
523433 - Gelder Esch
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82949/62
Kadastrale aanduiding
Winterswijk S 260
Geldereschweg 96, 7104 AL te Winterswijk Meddo

Omschrijving

Omschrijving onderdeel E KIPPENSCHUUR opgetrokken in rode baksteen en hout op een rechthoekige plattegrond. De schuur is gedekt door een zadeldak belegd met gesmoorde Hollandse pannen en voorzien van witgeschilderde windveren. De voor- en achtergevel zijn voorzien van zwartgeschilderde topgevelbeschieting met overstek. In de VOORGEVEL gericht naar het erf bevinden zich houten dubbele deuren die tot aan het topgevelbeschot reiken. Ter weerszijden hiervan is het onderste deel van de gevels in baksteen uitgevoerd en hierboven in hout. Ter weerszijden van de deur bevindt zich een vierruits venster. De RECHTER ZIJGEVEL en LINKER ZIJGEVEL zijn uitgevoerd in baksteen en aan de linker zijgevel bevinden zich enkele vierruits vensters. De onderste laag van de ACHTERGEVEL is uitgevoerd in baksteen en erboven in hout. In het midden bevindt zich een grote raampartij met drie zesruits vensters onder drie tweeruits vensters.

Waardering

KIPPENSCHUUR (complexonderdeel E)

-Van architectuurhistorische waarde als gaaf en goed voorbeeld van een agrarisch bijgebouw, als voorbeeld van een kippenschuur op een boerenerf, die grote vensters bevat ten behoeve van een betere lichttoetreding in het hok.

-Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van het boerderijcomplex en mede beeldbepalend voor het aanzien van het achtererf.

-Van cultuurhistorisch belang als onderdeel van het boerderijcomplex dat een belangrijke uiting is van de agrarische en sociale geschiedenis aan het einde van de negentiende eeuw.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523433. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Kippenren kippenschuur

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing