Winterswijk C 3864
Ratumseweg 31, 7106 CH te Winterswijk Ratum
Ratumseweg 33, 7106 CH te Winterswijk Ratum

Omschrijving onderdeel A

T-BOERDERIJ met een aangebouwde, buiten de bescherming vallende nevenschuur. Het blokvormig voorhuis is opgetrokken op een rechthoekig grondplan en telt twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een schilddak, belegd met gesmoorde Hollandse pannen. In de nok van het dak bevindt zich geheel rechts en geheel links, een gemetselde schoorsteen. De gevels bezitten een gepleisterde plint en zijn opgetrokken in rode baksteen in kruisverband. De vier hoeken bezitten gemetselde hoekpilasters. De gevelopeningen in het voorhuis zijn allen voorzien van onderdorpels en aan de bovenzijde gemetselde korfbogen voorzien van gepleisterde geboorte- en sluitstenen. In de gevel bevinden zich enkele, op regelmatige afstand van elkaar geplaatste gietijzeren sierankers. De overwegend gebruikte venstervorm is het T-schuifvenster (voorgevel), voorts zijn klapvensters toegepast (zijgevels). De vensters in de eerste bouwlaag zijn voorzien van groen geschilderde, opgeklampte luiken. De gevels worden aan de bovenzijde afgesloten door een omlopende gekorniste kroonlijst met bakgoot. De VOORGEVEL van het voorhuis telt vijf assen tussen gemetselde hoekpilasters. In de risalerende middenpartij bevindt zich in de eerste bouwlaag in een terugliggend portiek de entree met dubbele paneeldeuren onder een enkelruits bovenlicht. De deuren bezitten ruiten achter traliewerk. Ter weerszijden van de entree bevinden zich vier T-schuifvensters. In de tweede bouwlaag bevinden zich vijf kleinere T-schuifvensters, zonder luiken. Centraal in het voorschild bevindt zich als bekroning van het middenrisaliet een dakkapel onder een aangekapt zadeldak. Deze dakkapel bezit een enkelruits stolpraam, en wordt omgeven door gesneden schouderstukken en gelobde windveren. De RECHTER ZIJGEVEL van het voorhuis telt twee assen en heeft in de eerste bouwlaag rechts een deur met bovenlicht en links een schuifvenster met luiken. In de tweede bouwlaag bevinden zich twee klapvensters. De LINKER ZIJGEVEL bezit twee T-schuifvensters met luiken in de eerste bouwlaag en twee, waarschijnlijk klapvensters, in de tweede bouwlaag.

Het achter aan het voorhuis aansluitende BEDRIJFSGEDEELTE met middenlangsdeel, telt een bouwlaag en een zolderverdieping onder een zadeldak met wolfseind, belegd met rode Muldenpannen en deels met rode Hollandse pannen (deel van rechter dakschild). De gevels bezitten een gepleisterde plint als bij het voorhuis en zijn opgemetseld in rode baksteen in kruisverband. De afwatering vindt plaats via een bakgoot op klossen. In het vrijliggende deel van de RECHTER ZIJGEVEL van het bedrijfsgedeelte, bevindt zich een niet-oorspronkelijke deur onder strekse boog, en hierboven een klein, van tralies voorzien venster. Links hiervan bevinden zich boven elkaar de vensters van kelder en opkamer, beiden voorzien van tralies. De LINKER ZIJGEVEL van het bedrijfsgedeelte bezit ter plaatste van de keuken twee T-schuifvensters zoals beschreven, en een zij-entree met houten deur en tweeruits bovenlicht, omgeven door een witgeschilderde houten deuromlijsting met hoofdgestel. Het geveldeel ter plaatste van de stallen, telt drie groen geschilderde opgeklampte staldeuren en rechts hiervan twee kleine vensters met luiken. Deze gevelopeningen worden aan de bovenzijde afgesloten met een gemetselde segmentboog met gepleisterde boogstenen. Hoger in de gevel bevinden zich drie halve stalramen met een ijzeren roedeverdeling. De ACHTERGEVEL wordt omgeven door gemetselde hoekpilasters en een tandlijst onder de dakrand. Centraal in de achtergevel bevindt zich een niet oorspronkelijke stalen roldeur onder een gemetselde korfboog voorzien van gepleisterde boogstenen. In de sluitsteen zijn initialen en een jaartal aangebracht: 'JHB/JHH/1891'. Ter weerszijden van deze deur bevinden zich staande zijvensters met ijzeren roedeverdeling. Geheel rechts en links bevinden zich twee staldeuren onder korfbogen voorzien van gepleisterde boogstenen. Hoger in de gevel, onder het wolfseind, bevinden zich drie laadluiken, alle met een niet oorspronkelijke invulling.

Een deel van de tuin wordt omgeven door een oorspronkelijk smeedijzeren HEKWERK.

T-BOERDERIJ uit het einde van de negentiende eeuw (complexonderdeel A) met HEKWERK

-Van architectuurhistorische waarde als gaaf en goed voorbeeld van een scholteboerderij van het T-type uit het einde van de negentiende eeuw, die opvalt vanwege het imposante blokvormige voorhuis met sobere maar harmonische detaillering. De boerderij is een van de fraaiere voorbeelden van het in deze streek meer toegepast type boerderij, die in de tweede helft van de negentiende eeuw bij scholtefamilies in de mode kwam.

-Van stedenbouwkundige waarde als hoofdonderdeel van het boerderijcomplex, dat onder meer vanwege het blokvormige voorhuis aan de Ratumseweg een beeldbepalende rol speelt.

-Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming van het geheel als scholteboerderij in de agrarische, economische en sociale geschiedenis van Nederland. Het fraaie woonhuis is een uiting van de behoefte aan status, die de scholtefamilies aan het einde van de negentiende eeuw kenmerkt.