Winterswijk E 10418
Bij Wooldseweg 119, 7108 AA te Winterswijk Woold

Omschrijving

Omschrijving onderdeel B Drie gekoppelde SCHUREN met een voorgevel uit 1876 (volgens muurankers). De schuren zijn opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en hebben in rode baksteen gemetselde gevels, beschoten topgevels en drie laag doorgetrokken licht inzwenkende zadeldaken. De schilden zijn belegd met rode oudhollandse pannen. Langs de daken lopen witgeschilderde windveren die eindigen in een topgevelteken. In de VOORGEVELS bevinden zich drie dubbele, opgeklampte deeldeuren onder korfbogen voorzien van gepleisterde geboorte- en sluitstenen. Uiterst rechts en links zijn de schuren ook toegankelijk via lage, recht afgesloten opgeklampte deuren. In de gevels zijn vier smeedijzeren muurankers aangebracht die samen het jaartal 1876 vormen. In de RECHTER ZIJGEVEL bevindt zich halverwege een opgeklampte deur en links een klein vierkant venster. De LINKER ZIJGEVEL is bouwvallig en bezit onder andere een niet-oorspronkelijk meerruits venster. De ACHTERGEVEL is in vakwerk gevuld met rode baksteen uitgevoerd. Links en rechts bevinden zich inrijdeuren en geheel links een meerruits venster. Het topgevelbeschot heeft aan de achtergevel een overstek. Het INTERIEUR van de schuren is nog gedeeltelijk in oorspronkelijke staat. De schuren zijn elk zes gebinten diep en hebben een zolder en potscheuren vloeren. De geknikte schoren van het tweede gebint zouden erop kunnen wijzen dat de schuren, vermoedelijk in 1876, met een gebint zijn verlengd en een nieuwe voorgevel hebben gekregen.

Waardering

Drie GEKOPPELDE SCHUREN (complexonderdeel B) met voorgevels uit 1876 en een vermoedelijk oudere kern.

-Van architectonische waarde als goed voorbeeld van een driekapschuur op het erf van een Winterswijkse boerderij. De functie is in in- en exterieur nog goed afleesbaar.

-Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van een boerderijcomplex dat verder bestaat uit een boerderij met villa-achtig voorhuis. De achtergevel van de schuur is aan de weg gelegen en bepaalt daar mede het aanzien van het complex.

-Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex, dat als scholteboerderij verbonden is met de agrarische en economische geschiedenis van Nederland.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

datering ahv muurankers, vermoedelijk oudere kern