Winterswijk E 10423
Wooldseweg 127, 7108 AA te Winterswijk Woold

Omschrijving

Omschrijving onderdeel A BOERDERIJ van type hallehuis op langgerekt rechthoekig grondvlak, met tegen de linker zijgevel een aangebouwd, terugliggend varkenshuis op rechthoekig grondvlak. Beide bouwlichamen worden gedekt door een zadeldak, waarbij dat van de boerderij thans is belegd met betonpannen en dat van het varkenshuis met rode Hollandse pannen. De afwatering vindt plaats via een bakgoot en langs voor- en achtergevel lopen witgeschilderde windveren. De boerderij is één bouwlaag en een forse zolderverdieping hoog. De gevels zijn opgetrokken in baksteen (kruisverband) en bezitten een gepleisterde plint. De voorgevel wordt gekarakteriseerd door een terugliggende entreepartij met balkon en een sobere pleisterwerkdecoratie. Het overwegend toegepaste venstertype is het schuifvenster, dat voorkomt als tweeruits, als T-schuifvenster of als zesruits schuifvenster (2(2+1)). Een deel van de vensters is voorzien van opgeklampte luiken (in kraaldelen). In de voorgevel worden de vensters afgesloten met een gemetselde segmentboog, voorzien van gepleisterde boogstenen. De boogtrommels zijn gevuld met pleisterwerk waarin Art Nouveau motieven zijn aangebracht. De vensters in de secundaire gevels zijn voorzien van een eenvoudige, gemetselde strek of segmentboog. Onder de vensters bevinden zich lekdorpels. De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL heeft in de eerste bouwlaag ter weerszijden van de middenas twee tweeruits schuifvensters en op de verdieping twee stolpvensters onder enkelruits bovenlicht. De vensters hebben aan de bovenzijde een segmentboog zoals reeds beschreven. Ter plaatse van de onderdorpels van de vensters loopt een vertikale, gepleisterde sierband en ook ter hoogte van de bovendorpel van de vensters van de eerste bouwlaag. Op de gevelhoeken bevinden zich in blokverband gepleisterde hoekpilasters en ook de middenas van de gevel wordt benadrukt door dergelijke hoekpilasters. De top van de gevel wordt omzoomd door gepleisterde vlechtingen. De middenas bevat een terugliggende entree onder een inpandig balkon met houten balkonbalustrade. De dubbele paneeldeur bezit vensters achter traliewerk en heeft een enkelruits bovenlicht. Ook de dubbele balkondeuren hebben een enkelruits bovenlicht. In de top van de gevel bevindt zich tussen de hoekpilasters een in pleisterwerk aangebracht vierpasmotief. De RECHTER ZIJGEVEL heeft ter plaatse van het woonhuis drie T-schuifvensters en een terugliggende zij-entree met deur onder bovenlicht. Het woongedeelte is voorzien van speklagen als in de voorgevel en ook het portiek is omlijst met pleisterwerk. In het bedrijfsgedeelte bevinden zich links twee zesruits schuifvensters van de spoelkeuken. Rechts hiervan bevinden zich vierruits schuifvensters naast een opgeklampte deur met in dezelfde vertikale assen erboven, twee vierruits vensters. Geheel rechts in de gevel loopt een bouwnaad. De LINKER ZIJGEVEL heeft ter plaatse van het voorhuis rechts een enkelruits schuifvenster en een T-schuifvenster. Links hiervan bevindt zich een zesruits schuifvenster boven een kelderraam en in de hoek een hoog in de gevel geplaatst venster boven een klein vierkant venster. Tegen de linker zijgevel is het varkenshuis aangebouwd. De asymmetrisch ingedeelde VOORGEVEL van het varkenshuis telt vier assen met drie zesruits schuifvensters en ongeveer in het midden van de gevel een opgeklampte deur onder bovenlicht. In de punt van de gevel bevindt zich een vierruits venster. In de LINKER ZIJGEVEL van het varkenshuis bevindt zich ongeveer in het midden een opgeklampte deur en ter weerszijden hiervan twee halve, ijzeren stalvensters. De ACHTERGEVELS hebben beiden een met roodgeschilderde planken beschoten geveltop boven een gemetseld, dubbel tandfries. De achtergevel van het varkenshuis heeft dubbele, opgeklampte staldeuren onder een korfboog met gepleisterde geboorte- en sluitstenen. Rechts hiervan bevindt zich een rechtafgesloten, opgeklampte staldeur en een vierruits venster. Hierboven, op onregelmatige hoogte twee identieke laadluiken. De achtergevel links heeft terugliggende, dubbele deeldeuren onder een korfboog voorzien van gepleisterde boogstenen. In de deuren zijn vierruits vensters aangebracht. Ter weerszijden van de deur bevinden zich staande zijvensters met vork-roeden en twee staldeuren. Geheel rechts is nog een vierruits venster geplaatst. Onder de beschoten geveltop bevinden zich drie blinde staande rondboogvensters. Hier is met wit op zwart een vork-roedeverdeling aangebracht, zodat het lijkt dat het hier om echte vensters gaat. Smeedijzeren muurankers vormen samen het jaartal `1908'. Het INTERIEUR is vrijwel volledig in oorspronkelijke staat en bestaat uit een woongedeelte met woonvertrekken en een keuken ter weerszijden van een middengang. Het bedrijfsgedeelte bestaat uit een middenlangsdeel met stallen voorzien van hilden, een spoelkeuken, paardestallen en personeelskamers. Het bedrijfsgedeelte valt op omdat het groot is en veel verschillende tasruimtes bevat, zoals een aparte houtzolder en een strozolder. Deze verschillende ruimten hebben eigen laadluiken op verschillende hoogte in de gevel geplaatst. In het woonhuis zijn alle binnendeuren (gehoute paneeldeuren) nog aanwezig zowel als de oorspronkelijke balkenplafonds. In de woonvertrekken (waaronder kamers-en-suite) bevinden zich geornamenteerde schoorsteenmantels, binnenblinden en vensterbanken. De traditionele woonkeuken heeft een hangboezemschouw met tegels en haardplaat met het jaartal 1833. In de keuken bevindt zich een vaste kast met gehoute deuren. De wanden van de keuken zijn voorzien van een randbeschildering in sjabloontechnniek. In de keuken zowel als in de hal is een terrazzovloer aangebracht. De gang bezit een gemarmerde lambrizering en een tochtdeur met bewerkt glas.

BOERDERIJ (complexonderdeel A) gebouwd in 1908

-Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een grote boerderij gebouwd in het begin van de twintigste eeuw. De boerderij valt op als grote en late vorm van het hallehuistype, vanwege de bijzondere vormgeving van de voorgevel, vanwege de gaafheid en de fraaie interieuronderdelen van het woonhuis zowel als het uitgebreide en goed bewaard gebleven bedrijfsgedeelte.

-Van stedenbouwkundige waarde als hoofdonderdeel van het boerderijcomplex. De zichtas is op de voorgevel van de boerderij gericht en deze speelt een belangrijke beeldbepalende rol vanaf de Wooldseweg.

-Van cultuurhistorische waarde in de agrarische en sociale geschiedenis van Nederland, als goed voorbeeld van een boerderij van een belangrijke boerenfamilie. De boerderij bevat een goed bewaard bedrijfsgedeelte en een woonhuis waarin naast kamers met een meer stedelijke vormgeving ook een traditioneel uitgevoerde woonkeuken met hangboezemschouw voorkomt. De boerderij geeft zo een goed beeld van de woon- en werkcultuur van een agrarische familie uit die tijd.