Winterswijk E 10423
BY Wooldseweg 127, Winterswijk Woold

Omschrijving

Omschrijving onderdeel C Oud gebouwtje thans in gebruik als SCHUUR. De schuur is van het type hallehuis, met links een hoger opgetrokken gevel. De schuur heeft een rechthoekige plattegrond. De gevels zijn opgetrokken in veelkleurige veldovenbaksteen, gemetseld in kruisverband. De schuur is gedekt met een zadeldak, met ongelijke schilden die zijn belegd met rode oudhollandse pannen. Langs de dakranden lopen witgeschilderde windveren. De VOORGEVEL heeft een met planken beschoten geveltop. Op de overgang tussen gevel en beschoten top is een in gesintelde stenen gemetselde rollaag aangebracht. In de middenas bevindt zich een opgeklampte deur onder tweeruits bovenlicht en rechts van deze deur bevindt zich een lage staldeur. Links in de gevel bevindt zich een schuifvenster (2(2+1)). De RECHTER ZIJGEVEL bezit vijf met planken dichtgezette gevelopeningen, op onregelmatige afstand van elkaar. De LINKER ZIJGEVEL heeft ongeveer in het midden een rechthoekig venster met luik. Onder de aansluiting met het dak steken de gebintbalken door de gevel heen. De ACHTERGEVEL heeft links een lage aanbouw onder lessenaarsdak. Rechts hiervan bevindt zich een bouwvallige aanbouw. In het INTERIEUR bevinden zich de resten van een keitjesvloer, waarin een vlakverdeling en initialen herkenbaar zijn. Achterin is een stalruimte afgescheiden. Ook in de rechter beuk van het gebouw bevindt zich een stal.

Kleine SCHUUR van oudere oorsprong (complexonderdeel C)

-Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een oudere schuur op een historisch gegroeid boerenerf, met een voor de streek typische hoofdvorm en detaillering zoals een beschoten geveltop. Het gebouwtje bezit resten van een keitjesvloer.

-Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het boerderijcomplex, waarbinnen het vanwege de hoofvorm hoge ensemblewaarden bezit.

-Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex, dat vanwege zijn bestemming verbonden is met de agrarische geschiedenis van Nederland.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)