523457 - Joodse School, woonhuis
Winterswijk L 4127
Spoorstraat 36, 7101 GV te Winterswijk

Omschrijving

WOONHUIS op samengesteld grondplan, twee bouwlagen hoog onder een samengestelde kap bestaande uit een zadeldak belegd met gesmoorde Muldenpannen (bouwdeel rechts) en een flauw hellend lessenaarsdak (bouwdeel links). Langs het dak lopen witgeschilderde windveren. De puntgevel rechts bezit een gereconstrueerd schijnspant met een gesneden sierrand in de vorm van druppels en voor het linker bouwdeel is een gesneden dakrand aangebracht met een vergelijkbare detaillering. De gevels bezitten een gepleisterde plint en zijn opgetrokken in rode baksteen gemetseld in kruisverband. Ze worden verlevendigd door witgepleisterde speklagen, geboorte- en sluitstenen en gepleisterde boogvelden waarin bloemenranken zijn aangebracht. De asymmetrisch ingedeelde VOORGEVEL aan de Spoorstraat bestaat rechts uit een vooruitspringend, twee vensterassen brede partij met puntgevel en een iets terugliggend linkerdeel waarin zich de entree bevindt. In het rechter geveldeel bevinden zich op begane grondniveau twee tweeruits schuifvensters elk onder een segmentboog. Op de verdieping is centraal in de gevel onder het schijnspant gekoppelde tweeruits schuifvensters geplaats onder een rondboog met witgeschilderd boogveld. Naar de niet-oorspronkelijke, waarschijnlijk uit de jaren twintig stammende voordeur met smal verticaal vierruits venster leiden twee treden thans belegd met grindtegels. Het rechthoekige bovenlicht van de deur is gevuld met glas-in-lood. In de bouwlaag hierboven bevindt zich centraal in het geveldeel een niet-oorspronkelijk stolpvenster met bovenlicht. De belendende school is tegen de RECHTER ZIJGEVEL aangebouwd. De sobere drie vensterassen brede LINKER ZIJGEVEL bezit geheel rechts in de eerste bouwlaag een blind venster en geheel links een tweeruits schuifvenster beide onder segmentboog. In de tweede bouwlaag bevinden zich in de centrale en in de linker as twee openslaande vensters. Tegen de ACHTERGEVEL van het woonhuis is links een eenlaags aanbouw geplaatst onder zadeldak belegd met pannen. In de rechter zijgevel van deze aanbouw bevinden zich een deur en een venster. De indeling van INTERIEUR is nog in belangrijke mate in oorspronkelijke staat. Door middel van deuren op de begane grond en op de verdieping is de belendende school toegankelijk. Het woonhuis bezit kamers-en-suite gedeeld door schuifdeuren. In de gang op de begane grond bevindt zich een terrazzo vloer en in de keuken een eenvoudige houten schouw. Naar de verdieping leidt een eenvoudige houten trap.

WOONHUIS van de Chazan, gebouwd door architect SCHAAF in 1906.

-Van architectuurhistorische waarde als gaaf en goed voorbeeld van een woonhuis gebouwd in een sobere Neo-Renaissancestijl met elementen uit de Chalet-stijl.

-Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van het Joodse complex aan de Spoorstraat. Het pand heeft hoge ensemblewaarden met de andere complexonderdelen, met name met de belendende Joodse godsdienstschool en is daardoor beeldbepalend aan de Spoorstraat.

-Van cultuurhistorische waarde binnen de godsdienstige en sociale geschiedenis als woonhuis van de chazan, de voorganger in synagogen van kleinere gemeenschappen. Het woonhuis vertegenwoordigt een van de functies die aanwezig zijn binnen het Joodse complex aan de Spoorstraat.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Onderwijzerswoning Woning van de chazan

Schaaf, H. van der ; Gelderland