Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523460
Complexnummer
523457 - Joodse School, woonhuis
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82948/21
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Winterswijk L 4129
BY spoorstraat 36, Winterswijk

Omschrijving

Omschrijving

De kleine Joodse BEGRAAFPLAATS is aan drie zijden door een in 1912 opgerichte betonnen muur omgeven, de overige zijden zijn afgeschermd door een taxushaag en een beukenhaag. De geheel in beton uitgevoerde ommuring is opgebouwd uit muren tussen vierkante pijlers die aan de bovenzijde zijn afgesloten met een iets overstekende dekplaat. Op iedere pijler is een kleine verdiepte Davidsster aangebracht en geel geverfd. Aan de Spoorstraatzijde onderbreekt een negen meter lang smeedijzeren hekwerk de betonnen muur. In dit hekwerk is eveneens het Davidsstermotief verwerkt. De begraafplaats is te betreden via een draaihek in de noordzijde. De begraafplaats is volledig begroeid met gras en heeft geen paden. In het gras bevinden zich nog slechts enkele staande zerken en restanten van graftekens. De beplanting bestaat uit enkele monumentale bomen.

Waardering

Joodse BEGRAAFPLAATS, waarvan de aanleg terug gaat tot in de zeventiende eeuw, maar waarvan de graftekens uit de negentiende eeuw dateren eeuw. Het HEKWERK en de MUUR dateren uit 1912,

-Van architectuurhistorische waarde vanwege de hoofdvorm en de aanleg van de begraafplaats, waarin voor Joodse begraafplaatsen uit die tijd typische kenmerken herkenbaar zijn zoals de eenvoudig vormgeven graftekens in het gras geplaatst.

-Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging binnen het complex aan de Spoorstraat. De begraafplaats heeft ensemblewaarden met de andere complexonderdelen en is door hoofdvorm en beplanting beeldbepalend aan de Spoorstraat.

-Van cultuurhistorische waarde binnen de funeraire geschiedenis en vanwege de aanwezige graftekens genealogische waarde. Als herinnering aan de aanwezigheid van een bloeiende Joodse gemeenschap in Winterswijk.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523457. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaats Joodse begraafplaats
Nee Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaatshek Joodse begraafplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1817
1817
globaal
oudste aanwezige graf uit 1817
verbouwing
1912
1912
exact
muur en hekwerk

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing