Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523463
Complexnummer
523461 - Boeijink
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82948/28
Kadastrale aanduiding
Winterswijk R 577
Boeijinkweg 9 12, 7105 CG te Winterswijk Huppel
Boeijinkweg 9 11, 7105 CG te Winterswijk Huppel
Boeijinkweg 9 10, 7105 CG te Winterswijk Huppel

Omschrijving

Omschrijving onderdeel B Houten SCHUUR op rechthoekig grondplan, met aan de voorzijde een mogelijk later toegevoegde, kleinere aanbouw in baksteen. De schuur heeft een ver doorgetrokken, licht inzwenkend zadeldak gedekt met rode oudhollandse pannen. Aan de korte achterzijde bevinden zich diep liggende inrijdeuren. Aan voor- en achterzijde lopen witgeschilderde windveren en de gevels zijn opgebouwd uit houten delen. In de gevels bevinden zich verschillende houten inrijdeuren. De kleine aanbouw is opgetrokken in baksteen, gedekt door een zadeldak waarvan de schilden zijn belegd met pannen. De voorgevel van de aanbouw heeft een houten beschieting. In deze gevel bevinden zich kleine vensters. Het interieur van de grote schuur bezit ankerbalkgebinten.

Waardering

Grote SCHUUR (complexonderdeel B)

-Van architectuurhistorische waarde als gaaf en goed voorbeeld van een grote schuur op een boerenerf. De vorm van de schuur is typisch voor de streek en kenmerkt zich door diep terugliggende inrijdeuren (`onderschoer') en een hoge zadelkap met inzwenkende daken.

-Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het boerencomplex dat in het historisch gegroeide buitengebied een beeldbepalende rol speelt. De schuur draagt hiertoe bij door haar ligging in de zichtas vanaf de weg en haar verschijningsvorm.

-Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het boerencomplex, dat vanwege de bestemming verbonden is met de agrarische en sociale geschiedenis.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523461. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Landbouwschuur

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1910
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing