Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
523485
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
P.L. Bergansiuskazerne
Complexnummer: 
523484 - Ede-West
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
11 december 2006
Kadaster deel/nr: 
82944/13
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Ede
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Ede
X-Y coördinaat: 
174821 - 449532

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

P.L. BERGANSIUSKAZERNE met U-vormige plattegrond bestaande uit twee bouwlagen afgesloten door een overstekend, omlopend, flauw hellend schilddak gedekt met roodbruine Romaanse pannen. In het dakvlak bevinden zich enkele, lage dakkapellen met plat dak. De gevels met gepleisterde plint zijn opgetrokken in bruine baksteen in halfsteens verband. In de gevels bevinden zich voornamelijk zes-ruits stolpramen met een vier-ruits valraam als bovenlicht. Ter hoogte van de onderdorpels van de vensters op de begane grond bevindt zich een doorlopende gecementeerde lekdorpel. De vensters op de verdieping worden aan de onderzijde afgesloten door een gecementeerde lekdorpel.

De symmetrische VOORGEVEL bestaat uit negen traveeën met de middentravee als symmetrie-as. De ingangspartij bevindt zich op de begane grond van de middentravee bestaande uit dubbele glasdeuren tussen smalle muurdammen aan de bovenzijde afgesloten door een rechthoekige luifel. Boven de luifel bevindt zich een drie-ruits bovenlicht. Op de verdieping bevindt zich een venster bestaande uit een twaalf-ruits stolpraam met acht-ruits bovenlicht. In het dakvlak bevindt zich een dakkapel met drie-ruits liggend raam. Op de scheiding van de bouwlagen bevindt zich de tekst `P.L. BERGANSIUS KAZERNE'. De middentravee wordt aan weerszijden geflankeerd door een travee met in beide bouwlagen twee vensters met in het dakvlak een dakkapel bestaande uit twee gekoppelde liggende, twee-ruits ramen. De middenpartij wordt aan weerszijden geflankeerd door een travee van drie vensterassen, een risalerende travee en een travee bestaande uit twee vensterassen. In de risalerende travee, afgesloten door een aangekapt schilddak, bevindt zich een hoge, licht risalerende vensterpartij over de gehele hoogte van de gevel. De LINKERZIJGEVEL is te verdelen in drie ongelijke traveeën. In de linkertravee bevinden zich drie naast elkaar geplaatste vensters bestaande uit vier-ruits onderramen met vier-ruits bovenlichten. Uiterst rechts in de travee bevindt zich een vier-ruits raam. De indeling op de begane grond in de middentravee herhaalt zich op de verdieping bestaande uit vier vensters. In de rechtertravee bevinden zich in elke bouwlaag vijf vensters. De ACHTERGEVEL bevindt zich ter plaatse van de binnenhof bestaande uit een middendeel met aan weerszijden de kopse gevels van de U-plattegrond. Centraal in de symmetrische middentravee bevindt zich de entree bestaande uit een dubbele glasdeur onder een luifel met daarboven een drie-ruits bovenlicht. Op de verdieping bevindt zich onder het overstek een twaalf-ruits stolpraam. In het verlengde van de as bevindt zich in het dakvlak een dakkapel met een liggend, drie-ruits raam. Aan weerszijden van de middenas bevinden zich negen vensters. De kopse gevels links en rechts zijn identiek met op de begane grond en de verdieping zeven naast elkaar geplaatste vier-ruits valramen. In de geveltop bevindt zich een enkele deur met glasindeling aan weerszijden geflankeerd door twee-ruits zijlichten met in de top een hijsbalk. De RECHTERZIJGEVEL is identiek aan de linkerzijgevel.

In het INTERIEUR is de indeling grotendeels in oorspronkelijke staat bewaard gebleven met onder meer een oorspronkelijke ingangspartij bestaande tochtportaal hal en gangenstelsel.

Waardering

De P.L. BERGANSIUSKAZERNE gebouwd in 1936 in een expressionistische bouwstijl, waarschijnlijk naar ontwerp van Majoor Eerstaanwezend Ingenieur E. VAN DER STAAY.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een kazerne in een expressionistische bouwstijl gaaf in vorm en detaillering.

- Van stedenbouwkundige waarde als functioneel-ruimtelijk onderdeel van de artilleriekazernes, strategische gelegen buiten de randstad op de Veluwe in de nabijheid van het spoor.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de functionele samenhang met de rest van het kazerneterrein, dat als geheel een rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Ede en vanwege de geschiedenis van de Nederlandse krijgsmacht. Bovendien van waarde als voorbeeld van een militair opleidingsinstituut uit deze bouwperiode (1936). De U-vormige plattegrond is relatief zeldzaam.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaNieuwe Kazernelaan26711 JCEde

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouwKazerne

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
EdeC2647

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Expressionismeinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19361936exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Staay, E. van der ; Gelderlandoverig ambachtsoort