Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
523487
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Arthur Kool
Complexnummer: 
523484 - Ede-West
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
11 december 2006
Kadaster deel/nr: 
82944/31
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Ede
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Ede
X-Y coördinaat: 
174763 - 449604

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

ARTILLERIEKAZERNE 'Arthur Kool' (3) met H-vormige plattegrond bestaande uit twee bouwlagen met uitzondering van het éénlaags middendeel. De gevels opgetrokken in roodbruine baksteen in kruisverband worden afgesloten door een overstekend zadeldak met aangekapte zadeldaken gedekt met gesmoorde kruispannen. De bakgoot wordt ondersteund door geprofileerde korbeelstellen met in de topgevel een eenvoudig, geprofileerd sierspant met makelaar. In de gevels bevinden zich grotendeels negen-ruits ramen met zes-ruits valramen als bovenlicht. De vensters zijn per twee of drie gekoppeld onder één segmentboog met bakstenen boogtrommel en natuurstenen latei. Ter hoogte van de lekdorpels van de vensters op de begane grond en de verdieping bevinden zich hardstenen speklagen in de gevel. Natuursteen is vervolgens nog gebruikt voor het benadrukken van de wisseldorpels en de omlijsting van de hoofdentree. In de natuurstenen sluitsteen boven de entree bevindt zich in relief het jaartal '1908' met daarboven op een natuurstenen plaquette de naam 'ARTHUR KOOLKAZERNE'. De VOORGEVEL bestaat uit de voorgevel van het verbindingslid tussen de twee zijvleugels met links en rechts de kopse gevel van de vleugels. Centraal in de gevel van het verbindingslid bevindt zich de ingangspartij in de licht risalerende middenas met topgevel en aangekapt achterliggend zadeldak. De middenas wordt aan weerszijden geflankeerd door een natuurstenen hoekliseen. Op de begane grond bevindt zich de entree bestaande uit een dubbele, rechthoekige paneeldeur door een natuurstenen kalf gescheiden van het halfronde meerruits bovenlicht met natuurstenen omlijsting. In de sluitsteen bevindt zich in relief het jaartal '1908' met daarboven een plaquette met het opschrift 'ARTHUR KOOLKAZERNE'. De plaquette wordt aan de bovenzijde afgesloten door een waterlijst die doorloopt over de breedte van de middenas. Grenzend aan de waterlijst bevindt zich in de geveltop een vensterpartij bestaande uit twee zes-ruits ramen met vier-ruits bovenlicht aan de bovenzijde afgesloten door een natuurstenen latei geplaatst in een natuurstenen rondboog. In de boogtrommel van de rondboog wordt elk venster afgesloten door een afzonderlijke, halfronde rollaag. Aan weerszijden van de middenas bevinden zich drie maal twee naast elkaar geplaatste vensters aan de bovenzijde afgesloten door een natuurstenen latei onder één segmentboog met in het dakvlak een dakkapel. De dakkapel bestaat uit twee gekoppelde drie-ruits ramen met beschoten top met achterliggend aangekapt zadeldak. Het verbindingslid is gekoppeld aan de zijvleugels door middel van een lage, ondiepe verbindingsgang afgesloten door een flauw hellend zadeldak. In de gevel van deze gang bevinden zich twee maal twee naast elkaar geplaatste vensters onder één latei. De kopse gevels van de zijvleugels zijn grotendeels blinde gevels met natuurstenen banden.

De LINKERZIJGEVEL bestaat uit de langsgevel van de zijvleugel te verdelen in een verhoogde middentravee, een linker- en een rechtertravee. De middentravee bestaat uit twee bouwlagen en een mezzanino afgesloten door een zadeldak met aangekapt zadeldak ter afsluiting van de middenas. De linker- en rechtertravee zijn identiek bestaande uit twee bouwlagen afgesloten door een zadeldak. In de centrale as van de middentravee bevinden zich in iedere bouwlaag twee vensters onder één segmentboog, bestaande uit een twaalf-ruits onderraam en een acht-ruits valraam als bovenlicht. De middenas eindigt in een topgevel met achterliggend zadeldak. De middenas wordt aan weerszijden geflankeerd door een identieke venster-as met op de begane grond vier kleine vier-ruits vensteropeningen. Op de verdieping grond bevindt zich een identieke indeling met uiterst links en rechts twee maal een onderraam onder twee kleine vensteropeningen. Onder de daklijst bevinden zich uiterst links en rechttwee vier-ruits ramen tussen de korbeelstellen. De middentravee wordt aan weerszijden geflankeerd door een identieke linker- en rechtertravee. In de linkertravee bevinden zich op de begane grond en de verdieping drie maal drie naast elkaar geplaatste vensters onder één segmentboog. De ACHTERGEVEL bestaat uit de achtergevel van een uitbouw van het verbindingslid met plat dak en de verbindingsgang met links en rechts de kopse gevels van de zijvleugels. Centraal in de gevel van het verbindingslid bevindt zich een rechthoekige, dubbele paneeldeur met twee gekoppelde vier-ruits bovenlichten. De entree wordt aan weerszijden geflankeerd door driemaal twee naast elkaar geplaatste vensters onder één latei. Links en rechts van het verbindingslid bevindt zich de gevel van de gang met een aanbouw afgesloten door een plat dak. Uiterst links en rechts bevinden zich twee vensters onder één latei, een venster en de aanbouw. In de gevels van de aanbouw bevinden zich twee gekoppelde zes-ruits valramen. De grotendeels blinde kopse gevels van de zijvleugels zijn elkaars spiegelbeeld met horizontale, natuurstenen banden. Rechts boven in de linkergevel en links boven in de rechtergevel bevindt zich een identieke branddeur met glasindeling en brandtrap. De RECHTERZIJGEVEL is identiek aan de linkerzijgevel.

Het INTERIEUR is grotendeels niet meer in oorspronkelijke staat met uitzondering van de trappartijen.

Waardering

ARTILLERIEKAZERNE 'Arthur Kool' gebouwd in 1906-1908 in chaletstijl als onderdeel van de kazerneterrein Ede-West.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een kazernegebouw uit 1908 voor de artillerie in chaletstijl met gaaf exterieur.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de artilleriekazerne met de Van Essenkazerne in het bijzonder en de andere onderdelen van het complex, strategisch gelegen buiten de randstad op de Veluwe in de nabijheid van het spoor.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de functionele samenhang met de andere onderdelen, als relatief zeldzaam type met H-vormige plattegrond van belang voor de geschiedenis van de Nederlandse Krijgsmacht.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaNieuwe Kazernelaan26711 JCEde

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouwKazerne

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
EdeC2647

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Chalet-stijlinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19061908exactvervaardiging