Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523498
Complexnummer
523490 - Elias Beeckman
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82941/122
Kadastrale aanduiding
Ede C 4613
Elias Beeckmanlaan 110, 6711 VS te Ede
Elias Beeckmanlaan 114, 6711 VS te Ede
Elias Beeckmanlaan 138, 6711 VS te Ede
Elias Beeckmanlaan 174, 6711 VS te Ede
Brigadelaan 35, 6711 VN te Ede
Elias Beeckmanlaan 108, 6711 VS te Ede
Elias Beeckmanlaan 170, 6711 VS te Ede
Elias Beeckmanlaan 172, 6711 VS te Ede
Elias Beeckmanlaan 112, 6711 VS te Ede
Elias Beeckmanlaan 116, 6711 VS te Ede
Elias Beeckmanlaan 130, 6711 VS te Ede
Elias Beeckmanlaan 128, 6711 VS te Ede
Elias Beeckmanlaan 132, 6711 VS te Ede
Elias Beeckmanlaan 134, 6711 VS te Ede
Elias Beeckmanlaan 142, 6711 VS te Ede
Elias Beeckmanlaan 118, 6711 VS te Ede
Elias Beeckmanlaan 140, 6711 VS te Ede
Elias Beeckmanlaan 136, 6711 VS te Ede
Nieuwe Kazernelaan 10 D 16, 6711 JC te Ede

Omschrijving

KEUKEN met MESS (10) met samengestelde plattegrond bestaande uit één bouwlaag afgesloten door samengestelde zadeldaken gedekt met rode opnieuw verbeterde Hollandse pannen. De keuken met mess bevindt zich aan de zuidzijde van het exercitieterrein. De KEUKEN is grotendeels symmetrisch van opzet met een H-vormige plattegrond. De meest noordelijke oost-westvleugel loopt parallel aan de zuidzijde van het exercitieterrein. Haaks op de korte, noordelijke oost-westvleugel bevindt zich als tussenstuk de noord-zuidvleugel. Deze vleugel staat eveneens haaks op de lange, zuidelijke oost-westvleugel. De MESS valt buiten de symmetrie en bevindt zich aan de westzijde van de keuken, met de keuken verbonden door middel van een tussenlid. De mess met rechthoekige plattegrond bestaat uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak. De gevels waarvan het trasraam met rollaag is opgetrokken in kruisverband in rode baksteen, zijn opgetrokken in Vlaams verband in gele baksteen. In de gevels bevinden zich regelmatig verdeelde ramen en deuren met stalen roedenverdeling.

Centraal in de VOORGEVEL (noordgevel) van de keuken bevindt zich een topgevel met in de geveltop een uurwerk. Op de begane grond van de topgevel bevindt zich een niet oorspronkelijke aanbouw met plat dak. De topgevel wordt afgesloten door een achterliggend zadeldak met achter op de nok een zeer grote vierkante, bakstenen schoorsteenschacht met afdekplaat. Aan weerszijden bevindt zich een lagere vleugel met links een aangekapt schilddak en rechts een zadeldak. In de gevels links en rechts bevindt zich een aantal staande, meerruits ramen. Door middel van een tussenlid is de rechtervleugel verbonden met de mess. Links in de noordgevel van de mess bevindt zich een uitbouw afgesloten door een aangekapt zadeldak met rechts een reeks hoge, staande vensters onder een verhoogde daklijst met plat dak.

De LINKERZIJGEVEL (oostgevel) bestaat uit de kopse gevel van de lange oost-westvleugel aan de zuidzijde, de terug gelegen gevel van de noord-zuidvleugel en de kopse gevel van de korte oost-westvleugel aan de noordzijde. In de kopse gevels bevindt zich een aantal hoog geplaatste liggende, zes-ruits vensters. In de terug gelegen gevel van de noord-zuidvleugel bevindt zich een aantal staande meeruits ramen.

De ACHTERGEVEL (zuidgevel) bestaat uit een de achtergevel van de lange oost-westvleugel van de keuken met links daarvan de terug gelegen achtergevel van de mess. Centraal in de achtergevel van de lange oost-westvleugel bevindt zich een hogere middenrisaliet met staande vensters met aan weerszijden kleine, liggende, hoog geplaatste zes-ruits ramen in de lagere linker- en rechtertravee. In de achtergevel van de mess bevinden zich negen staande meerruits ramen als in de voorgevel van de mess.

De RECHTERZIJGEVEL (westgevel) bestaat uit de topgevel van de mess, de terug gelegen gevel van de noord-zuidvleugel en de kopse gevel van de lange oost-westvleugel aan de zuidzijde. In de topgevel van de mess bevinden zich zes staande, meerruits ramen met in de geveltop een rondvenster. In de terug gelegen gevel van de noord-zuidvleugel bevindt zich een aantal vensteropeningen. In de kopse gevel van de lange oost-westvleugel bevinden zich vijf liggende, hoog geplaatste zes-ruits ramen. De gevel eindigt in een schilddak.

In het INTERIEUR bevinden zich onder meer gelamineerde spanten in de eetzaal.

Waardering

KEUKEN met MESS gebouwd als onderdeel van het KAZERNECOMPLEX `Elias Beeckman' naar ontwerp van de Kapitein der Genie A.G. BOOST voor een infanteriekazerne met Regtstaf en twee Bataljons, gerealiseerd in 1939 in zakelijk expressionisme bestaande uit

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een kazerne naar ontwerp van A.G. BOOST in een zakelijk expressionistische bouwstijl gebouwd in 1939.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de strategische ligging buiten de randstad op de Veluwe aan het spoor en de functioneel-ruimtelijke relatie van de keuken/ mess met de andere onderdelen van het kazernecomplex `Elias Beeckman'. Binnen het stedenbouwkundig concept bevindt de keuken zich aan de zuidzijde, het hoofdeinde, van het exercitieterrein met de voorgevel gericht naar dit terrein.

- Van cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een infanteriekazerne met Regtstaf voor twee bataljons in Nederland naar ontwerp van A.G. Boost gerealiseerd in 1938/39 ontstaan als gevolg van een wijziging in de dienstplichtwet in februari 1938.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523490. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Bureelgebouw keuken met mess

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1938
1939
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Boost, A.G. ; Gelderland
overig ambachtsoort