Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
523498
Complexnummer: 
523490 - Elias Beeckman
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
11 december 2006
Kadaster deel/nr: 
82941/122
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Ede
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Ede
X-Y coördinaat: 
175365 - 449840

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

KEUKEN met MESS (10) met samengestelde plattegrond bestaande uit één bouwlaag afgesloten door samengestelde zadeldaken gedekt met rode opnieuw verbeterde Hollandse pannen. De keuken met mess bevindt zich aan de zuidzijde van het exercitieterrein. De KEUKEN is grotendeels symmetrisch van opzet met een H-vormige plattegrond. De meest noordelijke oost-westvleugel loopt parallel aan de zuidzijde van het exercitieterrein. Haaks op de korte, noordelijke oost-westvleugel bevindt zich als tussenstuk de noord-zuidvleugel. Deze vleugel staat eveneens haaks op de lange, zuidelijke oost-westvleugel. De MESS valt buiten de symmetrie en bevindt zich aan de westzijde van de keuken, met de keuken verbonden door middel van een tussenlid. De mess met rechthoekige plattegrond bestaat uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak. De gevels waarvan het trasraam met rollaag is opgetrokken in kruisverband in rode baksteen, zijn opgetrokken in Vlaams verband in gele baksteen. In de gevels bevinden zich regelmatig verdeelde ramen en deuren met stalen roedenverdeling.

Centraal in de VOORGEVEL (noordgevel) van de keuken bevindt zich een topgevel met in de geveltop een uurwerk. Op de begane grond van de topgevel bevindt zich een niet oorspronkelijke aanbouw met plat dak. De topgevel wordt afgesloten door een achterliggend zadeldak met achter op de nok een zeer grote vierkante, bakstenen schoorsteenschacht met afdekplaat. Aan weerszijden bevindt zich een lagere vleugel met links een aangekapt schilddak en rechts een zadeldak. In de gevels links en rechts bevindt zich een aantal staande, meerruits ramen. Door middel van een tussenlid is de rechtervleugel verbonden met de mess. Links in de noordgevel van de mess bevindt zich een uitbouw afgesloten door een aangekapt zadeldak met rechts een reeks hoge, staande vensters onder een verhoogde daklijst met plat dak.

De LINKERZIJGEVEL (oostgevel) bestaat uit de kopse gevel van de lange oost-westvleugel aan de zuidzijde, de terug gelegen gevel van de noord-zuidvleugel en de kopse gevel van de korte oost-westvleugel aan de noordzijde. In de kopse gevels bevindt zich een aantal hoog geplaatste liggende, zes-ruits vensters. In de terug gelegen gevel van de noord-zuidvleugel bevindt zich een aantal staande meeruits ramen.

De ACHTERGEVEL (zuidgevel) bestaat uit een de achtergevel van de lange oost-westvleugel van de keuken met links daarvan de terug gelegen achtergevel van de mess. Centraal in de achtergevel van de lange oost-westvleugel bevindt zich een hogere middenrisaliet met staande vensters met aan weerszijden kleine, liggende, hoog geplaatste zes-ruits ramen in de lagere linker- en rechtertravee. In de achtergevel van de mess bevinden zich negen staande meerruits ramen als in de voorgevel van de mess.

De RECHTERZIJGEVEL (westgevel) bestaat uit de topgevel van de mess, de terug gelegen gevel van de noord-zuidvleugel en de kopse gevel van de lange oost-westvleugel aan de zuidzijde. In de topgevel van de mess bevinden zich zes staande, meerruits ramen met in de geveltop een rondvenster. In de terug gelegen gevel van de noord-zuidvleugel bevindt zich een aantal vensteropeningen. In de kopse gevel van de lange oost-westvleugel bevinden zich vijf liggende, hoog geplaatste zes-ruits ramen. De gevel eindigt in een schilddak.

In het INTERIEUR bevinden zich onder meer gelamineerde spanten in de eetzaal.

Waardering

KEUKEN met MESS gebouwd als onderdeel van het KAZERNECOMPLEX `Elias Beeckman' naar ontwerp van de Kapitein der Genie A.G. BOOST voor een infanteriekazerne met Regtstaf en twee Bataljons, gerealiseerd in 1939 in zakelijk expressionisme bestaande uit

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een kazerne naar ontwerp van A.G. BOOST in een zakelijk expressionistische bouwstijl gebouwd in 1939.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de strategische ligging buiten de randstad op de Veluwe aan het spoor en de functioneel-ruimtelijke relatie van de keuken/ mess met de andere onderdelen van het kazernecomplex `Elias Beeckman'. Binnen het stedenbouwkundig concept bevindt de keuken zich aan de zuidzijde, het hoofdeinde, van het exercitieterrein met de voorgevel gericht naar dit terrein.

- Van cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een infanteriekazerne met Regtstaf voor twee bataljons in Nederland naar ontwerp van A.G. Boost gerealiseerd in 1938/39 ontstaan als gevolg van een wijziging in de dienstplichtwet in februari 1938.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaNieuwe Kazernelaan1016D6711 JCEde
NeeElias Beeckmanlaan1306711 VSEde
NeeElias Beeckmanlaan1366711 VSEde
NeeElias Beeckmanlaan1406711 VSEde
NeeElias Beeckmanlaan1186711 VSEde
NeeElias Beeckmanlaan1426711 VSEde
NeeElias Beeckmanlaan1346711 VSEde
NeeElias Beeckmanlaan1326711 VSEde
NeeElias Beeckmanlaan1286711 VSEde
NeeElias Beeckmanlaan1106711 VSEde
NeeElias Beeckmanlaan1146711 VSEde
NeeElias Beeckmanlaan1126711 VSEde
NeeElias Beeckmanlaan1726711 VSEde
NeeElias Beeckmanlaan1706711 VSEde
NeeElias Beeckmanlaan1086711 VSEde
NeeBrigadelaan356711 VNEde
NeeElias Beeckmanlaan1746711 VSEde
NeeElias Beeckmanlaan1386711 VSEde
NeeElias Beeckmanlaan1166711 VSEde

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouwBureelgebouw

keuken met mess

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
EdeC4613

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeZakelijk Expressionismeinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19381939exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Boost, A.G. ; Gelderlandoverig ambachtsoort