523501 - Infanterie Schietkamp (ISK)
Otterlo A 1833
Otterloseweg 5, 6732 BR te Harskamp

Omschrijving

De ONDEROFFICIERSMESS nr 125 (1), gebouwd omstreeks 1898, is een langgerekt gebouw met rechthoekige plattegrond bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak. Het zadeldak wordt onderbroken door een haaks geplaatste kap met aan de oost- en westzijde een topgevel. De gevels zijn opgetrokken in horizontale houten delen. In de gevels bevinden zich dubbele draairamen met roedenverdeling (2x4).

De VOORGEVEL (westgevel) is de langgerekte westgevel, gekeerd naar de Otterloseweg. De gevel is te verdelen in drie ongelijke traveeën. In de linkertravee bevinden zich elf draairamen met roedenverdeling. In de middentravee bevinden zich twee vensters bestaande uit drie gekoppelde acht-ruits ramen. De middentravee eindigt in een topgevel met achterliggend zadeldak. In de rechtertravee bevinden zich acht draairamen en twee deuropeningen aan de bovenzijde afgesloten door een luifel rustend op houten staanders.

De LINKERZIJGEVEL (noordgevel) is een nagenoeg blinde topgevel met achterliggend zadeldak.

De ACHTERGEVEL (oostgevel) is de langgerekte oostgevel te verdelen in drie ongelijke traveeën. In de linkertravee bevinden zich circa negen draairamen met roedenverdeling. De risalerende middentravee is uitgevoerd in baksteen met in de gevels liggende, enkelruits ramen. De middentravee eindigt in een topgevel met achterliggend zadeldak. In de rechtertravee bevindt zich een aantal draairamen met roedenverdeling met uiterst rechts een aantal liggende vensters. De RECHTERZIJGEVEL (zuidgevel) eindigt in een topgevel. Links in de topgevel bevindt zich een deur, rechts een venster bestaande uit twee zes-ruits draairamen met twee twee-ruits bovenlichten.

Het INTERIEUR is niet bezocht.

Waardering

ONDEROFFICIERSMESS (1) gebouwd omstreeks 1898 als onderdeel van het KAZERNECOMPLEX `infanterie Schietkamp (ISK)'.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van één van de eerste houten gebouwen ten behoeve van de mess voor onderofficieren als onderdeel van de Infanterie Schietkamp aangelegd aan het einde van de negentiende eeuw.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie tussen de onderofficiersmess en de andere onderdelen die deel uitmaken van het kazernecomplex `Infanterie Schietkamp (ISK)'. De onderofficiersmess is gesitueerd aan de oostzijde, in het zicht van de Otterloseweg.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een onderofficiersmess als onderdeel van de Infanterie Schietkamp daterend uit het einde van de negentiende eeuw van belang voor de geschiedenis van de Nederlandse krijgsmacht.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Officiersmess onderofficiersmess