523501 - Infanterie Schietkamp (ISK)
Otterlo A 1833
Otterloseweg 5, 6732 BR te Harskamp

Omschrijving

Voormalige KEUKEN nr 129 (2) met rechthoekige plattegrond bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak gedekt met gesmoorde verbeterde pannen. De gevels zijn opgetrokken uit horizontale houten delen. In de gevels bevinden zich oorspronkelijke vensters bestaande uit grotendeels twee gekoppelde ramen met roedenverdeling (2x2)+1. VOORGEVEL (westgevel) is de langsgevel gekeerd naar de Otterloseweg. In de gevel bevinden zich van links naar rechts twee maal twee gekoppelde ramen met roedenverdeling (2x2)+1, een raam met roedenverdeling (2x2)+1, een deuropening, een raam met roedenverdeling (2x2)+1, vier maal twee gekoppelde ramen met roedenverdeling (2x2)+1 en twee kleine vierkante enkelruits ramen.

In de symmetrische LINKERZIJGEVEL (noordgevel) bevindt zich centraal een dubbele deur met aan weerszijden twee vensters van het standaardtype. In de geveltop bevindt zich een venster bestaande uit twee gekoppelde zes-ruits draairamen. De topgevel is voorzien van eenvoudige windveren.

Tegen de ACHTERGEVEL (oostgevel) bevindt zich een niet oorspronkelijke bakstenen aanbouw afgesloten door een lessenaarsdak aangekapt aan het zadeldak. Links van de aanbouw bevindt zich in de houten gevel enkele kleine vierkante enkelruits ramen,. Rechts van de aanbouw bevindt zich in de houten achtergevel een standaard venster.

Op de begane grond van de symmetrische RECHTERZIJGEVEL (zuidgevel) bevindt zich centraal een ingangspartij met aan weerszijden een enkel raam met verdeling (2x2)+1. De gevel eindigt in een blinde topgevel.

Het INTERIEUR is niet bezocht.

Waardering

KEUKEN (2) gebouwd omstreeks 1898 als onderdeel van het KAZERNECOMPLEX `infanterie Schietkamp (ISK)'.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van één van de eerste houten gebouwen ten behoeve van de keuken als onderdeel van de Infanterie Schietkamp aangelegd aan het einde van de negentiende eeuw.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie tussen de keuken en de andere onderdelen die deel uitmaken van het kazernecomplex `Infanterie Schietkamp (ISK)'. De keuken is gesitueerd aan de oostzijde, in het zicht van de Otterloseweg.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een keuken als onderdeel van de Infanterie Schietkamp daterend uit het einde van de negentiende eeuw van belang voor de geschiedenis van de Nederlandse krijgsmacht.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Bureelgebouw keuken