523501 - Infanterie Schietkamp (ISK)
Otterlo A 1833
Otterloseweg 5, 6732 BR te Harskamp

Omschrijving

LEGERINGSGEBOUW VOOR OFFICIEREN (5) gebouwd omstreeks 1920 met rechthoekige plattegrond bestaat uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. Tegen de rechterzijgevel (zuidgevel) bevindt zich een serre met plat dak, tegen de achtergevel (oostgevel) bevindt zich een bakstenen aanbouw met plat dak. De gevels zijn opgetrokken in horizontale hout delen boven op een betonnen bodemplaat. De VOORGEVEL (westgevel) is gekeerd naar de Otterloseweg. De gevel bestaat uit een topgevel met rechts de zijgevel van de serre. Op de begane grond in de symmetrische topgevel bevindt zich centraal een enkele deur met bovenlicht met aan weerszijden een T-venster. In de geveltop bevindt zich een stolpraam. De topgevel is voorzien van eenvoudige windveren. Rechts van de topgevel bevindt zich de zijgevel van de serre met plat dak. In deze zijgevel bevinden zich vier gekoppelde enkelruits ramen met glas-in-lood bovenlicht. In de LINKERZIJGEVEL (noordgevel) bevindt zich links één T-venster, rechts twee regelmatig verdeelde T-vensters. Bovenaan de gevel bevindt zich een reeks ijzeren gekrulde ankers onder de mastgoot. In het dakschild bevindt zich een twee-ruits dakraam.

Links tegen de ACHTERGEVEL (oostgevel) bevindt zich een kleine bakstenen aanbouw met plat dak. Rechts in de gevel bevindt zich een T-venster met in de geveltop een stolpraam. De gevel eindigt in een topgevel.

Links tegen de RECHTERZIJGEVEL (zuidgevel) bevindt zich een serre met plat dak. De serre zes vensters breed, vier vensters diep. Alle enkelruits ramen zijn voorzien van een glas-in-lood bovenlicht. Centraal bevindt zich een dubbele glasdeur. Rechts van de serre bevindt zich een aantal T-vensters. In het dakvlak bevindt zich een dakkapel en een bakstenen schoorsteenschacht.

Het INTERIEUR is niet bezocht.

Waardering

LEGERINGSGEBOUW VOOR OFFICIEREN (5) gebouwd omstreeks 1920 als onderdeel van het KAZERNECOMPLEX `infanterie Schietkamp (ISK)'.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een houten legeringsgebouw voor officieren gebouwd omstreeks 1920 als onderdeel van de Infanterie Schietkamp aangelegd aan het einde van de negentiende eeuw.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie tussen het legeringsgebouw voor officieren en de andere onderdelen die deel uitmaken van het kazernecomplex `Infanterie Schietkamp (ISK)'. Het legeringsgebouw voor officieren bevindt zich aan de oostzijde, in het zicht van de Otterloseweg.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een legeringsgebouw voor officieren als onderdeel van de Infanterie Schietkamp daterend uit het einde van de negentiende eeuw van belang voor de geschiedenis van de Nederlandse krijgsmacht.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Legeringsgebouw