Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
523507
Complexnummer: 
523501 - Infanterie Schietkamp (ISK)
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
24 april 2006
Kadaster deel/nr: 
82931/28
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Ede
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Harskamp
X-Y coördinaat: 
180372 - 459834

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

LEGERINGSGEBOUW VOOR OFFICIEREN (5) gebouwd omstreeks 1920 met rechthoekige plattegrond bestaat uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. Tegen de rechterzijgevel (zuidgevel) bevindt zich een serre met plat dak, tegen de achtergevel (oostgevel) bevindt zich een bakstenen aanbouw met plat dak. De gevels zijn opgetrokken in horizontale hout delen boven op een betonnen bodemplaat. De VOORGEVEL (westgevel) is gekeerd naar de Otterloseweg. De gevel bestaat uit een topgevel met rechts de zijgevel van de serre. Op de begane grond in de symmetrische topgevel bevindt zich centraal een enkele deur met bovenlicht met aan weerszijden een T-venster. In de geveltop bevindt zich een stolpraam. De topgevel is voorzien van eenvoudige windveren. Rechts van de topgevel bevindt zich de zijgevel van de serre met plat dak. In deze zijgevel bevinden zich vier gekoppelde enkelruits ramen met glas-in-lood bovenlicht. In de LINKERZIJGEVEL (noordgevel) bevindt zich links één T-venster, rechts twee regelmatig verdeelde T-vensters. Bovenaan de gevel bevindt zich een reeks ijzeren gekrulde ankers onder de mastgoot. In het dakschild bevindt zich een twee-ruits dakraam.

Links tegen de ACHTERGEVEL (oostgevel) bevindt zich een kleine bakstenen aanbouw met plat dak. Rechts in de gevel bevindt zich een T-venster met in de geveltop een stolpraam. De gevel eindigt in een topgevel.

Links tegen de RECHTERZIJGEVEL (zuidgevel) bevindt zich een serre met plat dak. De serre zes vensters breed, vier vensters diep. Alle enkelruits ramen zijn voorzien van een glas-in-lood bovenlicht. Centraal bevindt zich een dubbele glasdeur. Rechts van de serre bevindt zich een aantal T-vensters. In het dakvlak bevindt zich een dakkapel en een bakstenen schoorsteenschacht.

Het INTERIEUR is niet bezocht.

Waardering

LEGERINGSGEBOUW VOOR OFFICIEREN (5) gebouwd omstreeks 1920 als onderdeel van het KAZERNECOMPLEX `infanterie Schietkamp (ISK)'.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een houten legeringsgebouw voor officieren gebouwd omstreeks 1920 als onderdeel van de Infanterie Schietkamp aangelegd aan het einde van de negentiende eeuw.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie tussen het legeringsgebouw voor officieren en de andere onderdelen die deel uitmaken van het kazernecomplex `Infanterie Schietkamp (ISK)'. Het legeringsgebouw voor officieren bevindt zich aan de oostzijde, in het zicht van de Otterloseweg.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een legeringsgebouw voor officieren als onderdeel van de Infanterie Schietkamp daterend uit het einde van de negentiende eeuw van belang voor de geschiedenis van de Nederlandse krijgsmacht.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaOtterloseweg56732 BRHarskamp

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouwLegeringsgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
OtterloA1833

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19201920exactvervaardiging