523501 - Infanterie Schietkamp (ISK)
Otterlo G 3587
Otterloseweg 5 D 130, 6732 BR te Harskamp

Omschrijving

BIOSCOOP nr 130 (6) gebouwd omstreeks 1920 met rechthoekige plattegrond bestaande uit één bouwlaag waarvan het middendeel wordt afgesloten door een zadeldak, het voor- en het achterdeel door een plat dak. De gevels zijn grotendeels opgetrokken in horizontale houten delen met uitzondering van de bakstenen entreepartij. In de grotendeels gesloten gevels bevinden zich enkele deuropeningen. De bakstenen VOORGEVEL (oostgevel) is opgetrokken in kruisverband. De begane grond in schoon metselwerk onderscheidt zich van de wit geschilderde verdieping. Op de begane grond bevinden zich twee hoeklisenen en een liseen aan weerszijden van de centrale dubbel deur. Links en rechts bevindt zich een liggend twee-ruits raam. De begane grond wordt afgesloten door een cordonlijst. Op de verdieping met hoger opgetrokken middenpartij bevinden zich drie regelmatig verdeelde liggende twee-ruits ramen. De gevel wordt afgesloten door een plat dak.

De LINKERZIJGEVEL (zuidgevel) bestaat uit de vrijwel blinde houten zijgevel van de achterbouw, de houten gevel van de middenbouw en de blinde, bakstenen gevel van de voorbouw. In de houten gevel van de middenbouw bevindt zich links en rechts een dubbele deur. Centraal in de ACHTERGEVEL (westgevel) bevindt zich een dubbele deur. voor het overige is de achtergevel een blinde gevel.

De RECHTERZIJGEVEL (noordgevel) bestaat uit de blinde bakstenen gevel van de voorbouw, de houten gevel van de middenbouw en de vrijwel blinde houten gevel van de achterbouw. In het middendeel bevindt zich links en rechts een dubbele deur.

Het INTERIEUR is niet bezocht.

Waardering

BIOSCOOP (6) gebouwd omstreeks 1920 als onderdeel van het KAZERNECOMPLEX `Infanterie Schietkamp (ISK)'.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bioscoop uit circa 1920 als onderdeel van de Infanterie Schietkamp aangelegd aan het einde van de negentiende eeuw.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie tussen de bioscoop en de andere onderdelen die deel uitmaken van het kazernecomplex `Infanterie Schietkamp (ISK)'. De bioscoop bevindt zich aan de westzijde, in het zicht van de Otterloseweg.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een bioscoop als onderdeel van de Infanterie Schietkamp daterend uit het einde van de negentiende eeuw van belang voor de geschiedenis van de Nederlandse krijgsmacht.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur Bioscoop