Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
523517
Complexnummer: 
523515 - Nieuw Altena
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
82931/140
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Ede
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Lunteren
X-Y coördinaat: 
170416 - 456654

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

SCHUUR met rechthoekige plattegrond, bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak gedekt met gesmoorde muldenpannen. Aan de zuidzijde bevindt zich een uitbouw onder een doorgetrokken dakschild. Aan de noordzijde bevindt zich in het dakschild een vierkante bakstenen schoorsteenschacht met pijp. De gevels met gepleisterde plint zijn opgetrokken in Vlaams verband. In de gevels bevinden zich mestdeuren en negen-ruits stalramen aan de bovenzijde afgesloten door een rollaag. De stalramen worden aan de onderzijde afgesloten door een bakstenen lekdorpel. De kraalschroten, geklampte deuren worden afgesloten door een segmentboog.

In de VOORGEVEL (oostgevel) bevindt zich uiterst links, onder het doorgetrokken dakschild, een dubbele deur afgesloten door een segmentboog. Het overig deel van de gevel heeft een symmetrische indeling. Centraal bevindt zich een dubbele deur afgesloten door een segmentboog met aan weerszijden een hoog geplaatst zes-ruits raam met vorktracering, afgesloten door een halfronde rollaag. Op de begane grond bevindt zich uiterst links en rechts een enkele mestdeur. In de middenas bevindt zich in de geveltop een enkel luik afgesloten door een segmentboogvormige rollaag. Boven het luik bevinden zich twee regelmatig verdeelde rondvensters met kruisvormige roedenverdeling omsloten door een rollaag. De topgevel is voorzien van eenvoudige windveren.

De LINKERZIJGEVEL (zuidgevel) is een nagenoeg blinde gevel uit het zicht onttrokken door een schuur van recente datum.

De ACHTERGEVEL (westgevel) bestaat uit een symmetrisch ingedeelde gevel met rechts een dubbel deur onder het doorgetrokken dakschild. Centraal bevindt zich een dubbele deur aan weerszijden geflankeerd door een hoog geplaatst zes-ruits raam met ijzeren vorktracering, afgesloten door een halfronde rollaag. Links en rechts van de deur bevindt zich een negen-ruits stalraam. Op de verdieping in de middenas bevindt zich een dubbel luik met daarboven twee rondboogvensters. De gevel wordt afgesloten met eenvoudige windveren.

In de RECHTERZIJGEVEL (noordgevel) bevindt zich van links naar rechts twee negen-ruits stalramen een enkele mestdeur, een negen-ruits stalraam, een mestdeur en een negen-ruits stalraam.

Het INTERIEUR van de schuur is in oorspronkelijke staat bewaard gebleven met onder meer de waskeuken/ stookhok, ankerbalkgebinten en hilde.

Waardering

SCHUUR gebouwd in 1933 als onderdeel van een boerderijcomplex `Nieuw Altena'.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een schuur uit het begin van de twintigste eeuw als onderdeel van een boerderijcomplex met een gaaf in- en exterieur.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de schuur met de andere onderdelen van het complex `Nieuw Altena'.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een schuur als functioneel onderdeel van een boerderijcomplex uit de jaren dertig van de twintigste eeuw, van belang voor de ontwikkeling van het agrarische bedrijf in Nederland.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaBarneveldseweg196741 LHLunteren

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Schuur(M)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
LunterenI957

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19331933exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Leusink, A.E. ; Gelderlandarchitect / bouwkundige / constructeur