523519 - Mens en Samenleving
Lunteren K 7999
Boslaan 68 J, 6741 KG te Lunteren
Boslaan 68 C, 6741 KG te Lunteren
Boslaan 68 D, 6741 KG te Lunteren
Boslaan 68, 6741 KG te Lunteren

Omschrijving

HOOFDGEBOUW met SCULPTUREN (1) bestaande uit een hoog rechthoekig middenpaviljoen met overhoeks geplaatste vleugels. Aan de zuidzijde van het middenpaviljoen bevindt zich links en rechts een SCULPTUUR op een sokkel, grenzend aan het halfronde terras. De gevels met trasraam in koppenverband in donkerbruine baksteen, zijn opgetrokken in gele baksteen in Noords verband. Het middenpaviljoen bestaat uit drie bouwlagen afgesloten door een plat dak. In de noordgevel bevinden zich enkele niet oorspronkelijke aanbouwen van één bouwlaag met plat dak ten behoeve van de keuken. In de noordgevel bevindt zich tevens de ingangspartij. De overhoeks geplaatste vleugels bestaan uit twee bouwlagen afgesloten door een plat dak. In de gevels bevinden zich oorspronkelijk stalen ramen, die met name nog aanwezig zijn in het middenpaviljoen en de buitenzijden van de vleugels. In het middenpaviljoen zijn de vensters voorzien van een zandstenen omlijsting met hardstenen lekdorpels. De verticaal georiënteerde schoorsteen bevindt zich links in de noordgevel.

VOORGEVEL bestaat uit de noordgevel van het middenpaviljoen met uiterst links een driezijdige uitbouw van twee bouwlagen met op de begane grond vier naast elkaar geplaatste negen-ruits ramen. Op de aansluiting van de uitbouw en de gevel van het middenpaviljoen bevindt zich het gemetseld rookkanaal dat reikt tot boven de daklijst afgesloten door een halfronde, met lood beklede kap. Rechts van het rookkanaal bevindt zich de entree bestaande uit een bronzen rondboogdeur met glasindeling aan de bovenzijde afgesloten door een zandstenen rondboog. Rechts van de entree bevinden zich de niet oorspronkelijke aanbouwen van één bouwlaag met plat dak in stijl aangepast bij het bestaande gebouw. Op de verdieping bevinden zich zeven regelmatig verdeelde vier-ruits ramen en even zoveel kleine enkelruits ramen onder het overstek. De LINKERZIJGEVEL is de buitengevel van de linkervleugel met op de begane grond en de verdieping regelmatig verdeelde zes-ruits ramen ten behoeve van de lichtinval in de gang.

De ACHTERGEVEL (zuidgevel) bestaat uit de zuidgevel van het middenpaviljoen aan weerszijden begrensd door een hoog opgetrokken risaliet met in de risaliet een hoog staand meerruits venster ten behoeve van de lichtinval in het trappenhuis. In de rechter risaliet bevindt zich een glas-in-loodraam. Tussen de risalieten bevinden zich op de begane grond vijf regelmatig verdeelde rondboogvormige tuindeuren. De begane grond eindigt in de bakstenen borstwering van het balkon op de eerste verdieping. Op de verdieping bevinden zich in de terug gelegen gevel vijf regelmatig verdeelde balkondeuren met op de tweede verdieping vijf regelmatig verdeelde vensters. Grenzend aan de achtergevel bevindt zich een halfrond nieuw betegeld terras aan weerszijden gemarkeerd door een zandstenen sculptuur op een bruin bakstenen sokkel. Links en rechts van het middenpaviljoen bevinden zich de naar voren geplaatste gevels van de vleugels met op de begane grond en de verdieping regelmatig verdeelde niet oorspronkelijke vensters. De vleugels worden afgesloten door een dwars bouwdeel. De zuidgevel van de beëindiging links bestaat uit een op de begane grond naar voren geplaatste gevel. Op de verdieping bevindt zich een loggia met ligdak. Uiterst rechts bevindt zich een zandstenen sculptuur met de beeltenis van het hoofd van een man met geopende mond die als het ware naar de overkant roept. De zuidgevel van de beëindiging rechts is spiegelbeeldig aan de zuidgevel links. De RECHTERZIJGEVEL is de buitengevel van de rechtervleugel met op de begane grond en de verdieping regelmatig verdeelde zes-ruits ramen ten behoeve van de lichtinval in de gang.

In het INTERIEUR bevindt zich onder meer een trappartij, betegelde lambrizeringen en oorspronkelijke tegelvloeren. Het glas-in-loodraam in de trappartij verbeeldt `Hygiea' samen met drie medaillons die onder andere de gezonde omgeving van Lunteren verbeelden.

Waardering

HOOFDGEBOUW met SCULPTUREN (1) als onderdeel van het COMPLEX `Mens en Samenleving' naar ontwerp van architect J. GRIJPMA uit Oosterbeek uit 1932.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en zeldzaam voorbeeld van een herstellingsoord uit 1932 van de architect J. Grijpma uit Oosterbeek beïnvloed door het Nieuwe Bouwen als onderdeel van het complex `Mens en Samenleving'

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de vrijstaande ligging van het herstellingsoord buiten de bebouwde kom van Lunteren in het recreatiepark het Luntersche Buurtbos op de Veluwe in de gemeente Ede. Van belang vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie tussen het hoofdgebouw met sculpturen en de andere onderdelen van het complex'Mens en Samenleving'.

- Van cultuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een hoofdgebouw als onderdeel van een uniek herstellingsoord voor overspannen leraren gebouwd in 1900, gewijzigd na een brand in 1932 van belang voor de ontwikkeling van de Veluwe als vakantie- en herstellingschten

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg Herstellingsoord

Functionalisme