523519 - Mens en Samenleving
Lunteren K 7997
Lunteren K 7995
Lunteren K 7999
Bij Boslaan 68, 6741 KG te Lunteren

Omschrijving

TUINAANLEG (2) bestaande uit de aanleg van WIM SLUITER uit 1932 in nieuw-architectonische tuinstijl, grenzend aan met name de zuidzijde van het hoofdgebouw en de landschappelijke bosaanleg op enige afstand van het hoofdgebouw met daarin drie verspreid staande lighallen. De tuinaanleg van Wim Sluiter bestaat voornamelijk uit een halfronde tuinaanleg aan de westzijde en een croquetveld tegenover de zuidgevel van het middenpaviljoen. De halfronde tuinaanleg bestaat uit een halfrond verdiept gazon omsloten door een bakstenen muur. De muur wordt ter plaatse van het bordes onderbroken door eenvoudige steektrappen. Het croquetveld wordt gekenmerkt door een vijveraanleg in getrapte vorm omsloten door een bakstenen rand, aan de zuidzijde begrensd door een bakstenen muur in Noords verband. Centraal in de bakstenen muur bevindt zich een expressionistisch vormgegeven, verhoogde middenpartij afgesloten door een rollaag. Aan de noordzijde bevindt zich in deze partij een koperen plaquette met daarop in relief aangebracht de beeltenis van dokter Kimmijser, de eerste arts van het herstellingsoord in Lunteren. Aan weerszijden bevindt zich een bakstenen muur afgesloten door een rollaag met aan de uiteinden naar voren springend muurwerk. Deze lijn wordt links en rechts voortgezet door middel van een steektrap met stompe hoek. Uiterst links en rechts wordt de oost-westlijn voortgezet door middel van een bakstenen muur met in beide hoeken een houten bank. Het metselwerk eindigt in een gemetselde bergkast met lessenaarsdak voor croquetspullen.

Waardering

TUINAANLEG (2) als onderdeel van het COMPLEX `Mens en Samenleving' bestaande uit de aanleg van WIM SLUITER uit 1932 in nieuw-architectonische tuinstijl en de landschappelijke bosaanleg daterend van omstreeks 1900.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een tuinaanleg in nieuw-architectonische tuinstijl uit 1932 naar ontwerp van Wim Sluiter aan de zuidzijde grenzend aan het hoofdgebouw als onderdeel van het complex `Mens en Samenleving'.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de vrijstaande ligging van het herstellingsoord buiten de bebouwde kom van Lunteren in het recreatiepark het Luntersche Buurtbos op de Veluwe in de gemeente Ede. Vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie tussen de tuinaanleg en de andere onderdelen van het complex `Mens en Samenleving'.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een tuinaanleg in nieuw-architectonische tuinstijl als onderdeel van een herstellingsoord voor overspannen leraren gebouwd in 1900, gewijzigd na een brand in 1932 van belang voor de ontwikkeling van de Veluwe als vakantie- en herstellingsoord.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin

Decoratieve tuinstijl