Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523522
Complexnummer
523519 - Mens en Samenleving
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82931/197
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Lunteren K 7999
Bij Boslaan 68, 6741 KG te Lunteren

Omschrijving

FRUITKELDER (3) met rechthoekige plattegrond onder een aarden heuvel. De kelder is herkenbaar aan de ingangspartij bestaande uit een bakstenen steektrap aan weerszijden geflankeerd door bakstenen muren die leiden naar een enkele, houten geklampte deur. Midden op de aarden heuvel is een gepleisterde bakstenen ventilatiekoker zichtbaar.

Het INTERIEUR bestaat uit twee kamers en wordt afgesloten door een gepleisterd segmentboogvormig gewelf.

Waardering

FRUITKELDER als onderdeel van het complex `Mens en Samenleving' daterend uit 1900 gelegen aan de westzijde van het hoofdgebouw.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een fruitkelder uit 1900 als onderdeel van een herstellingsoord `Mens en Samenleving'.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de vrijstaande ligging van het herstellingsoord buiten de bebouwde kom van Lunteren in het recreatiepark het Luntersche Buurtbos op de Veluwe in de gemeente Ede. Van belang vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de fruitkelder met de andere onderdelen van het complex `Mens en Samenleving'.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een fruitkelder als onderdeel van een uniek herstellingsoord voor overspannen leraren gebouwd in 1900, gewijzigd na een brand in 1932 van belang voor de ontwikkeling van de Veluwe als vakantie- en herstellingsoord.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523519. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Fruitbewaarplaats Fruitkelder

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1900
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing