523519 - Mens en Samenleving
Lunteren K 7999
Boslaan 68 N, 6741 KG te Lunteren

Omschrijving

LIGHAL `Op de Helling' (6) gelegen in het meest zuidelijke, landschappelijke aangelegde deel van de tuin. De lighal met rechthoekige plattegrond wordt aan de bovenzijde afgesloten door een lessenaarsdak gedekt met rode pannen. De gevels met trasraam en rollaag zijn opgetrokken in Noords verband. De vensteropeningen worden aan de boven- en onderzijde afgesloten door een rollaag.

De VOORGEVEL (zuidgevel) is niet aanwezig om de zon toe te laten in het gebouw. Bovenaan bevinden zich houten panelen die door middel van koorden bewogen kunnen worden om schaduw te creëren.

In de LINKERZIJGEVEL (westgevel) met gepleisterde plint bevindt zich een segmentboogvormige zes-ruits raam. De ACHTERGEVEL (noordgevel) is een lage blinde, bakstenen gevel.

De RECHTERZIJGEVEL (oostgevel) is identiek aan de linkerzijgevel met op de hoek een overhoeks geplaatste muur met ingebouwde kast voor het opbergen van de dekens.

Het INTERIEUR heeft een houten betimmering van de wanden en een houten vloer.

LIGHAL `Op de Helling' (6) als onderdeel van het COMPLEX `Mens en Samenleving' .

- Van architectuurhistorische waarde als goed en zeldzaam voorbeeld van een lighal als onderdeel van het complex `Mens en Samenleving'.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de vrijstaande ligging van het herstellingsoord buiten de bebouwde kom van Lunteren in het recreatiepark het Luntersche Buurtbos op de Veluwe in de gemeente Ede. Van belang vanwege de ligging van de lighal in de landschappelijk aangelegde bostuin en de functioneel-ruimtelijke relatie van de lighal met de andere onderdelen van het complex `Mens en Samenleving'.

- Van cultuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een lighal als onderdeel van een uniek herstellingsoord voor overspannen leraren gebouwd in 1900, gewijzigd na een brand in 1932 van belang voor de ontwikkeling van de Veluwe als vakantie- en herstellingsoord.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg Lighal